Szolgálni és parancsolni

2018. február 27. 19:39

Szolgálni nem tudunk, parancsolni nem kívánunk senki fiának.

2018. február 27. 19:39
Quintus Curtius Rufus

Napi Maxima - Szalai Zoltán rovata

„Szolgálni nem tudunk, parancsolni nem kívánunk senki fiának. … A görögök élnek afféle elővigyázattal, hogy esküvel pecsételik meg a szerződéseket, s tanúkul hívják az isteneket: a mi vallásunk maga a hűség. Megcsalja az isteneket az, aki nem tiszteli az embereket. Neked sem kell olyan barát, akinek jóindulatában kételkedel.”

Idézett mű: Q. Curtius Rufus: A makedón Nagy Sándor története. Budapest, Európa, 1967. p. 192-193.

 

A szkíták követe beszélt így Nagy Sándorhoz ( III. Alexandrosz, szül.: i.e. 356. július 20/21. Pella – Makedonia, elhunyt i.e.: 323. június 10. Babilon) i.e. 329-ben, ám szándékáról nem tudta lebeszélni. A könyv írójáról nem tudunk sokat, valószínűleg rétor, szónoklatoktató volt, a több kötetes munka - amely nem maradt fenn teljes egészében – ezen részének keletkezési idejét az i.sz. szerint 41-54. évek közé teszik a kutatók. A szkíta nép iráni nyelvet beszélő törzsek szövetségeként az i.e. 7 századtól kezdve vette birtokba a kelet-európai sztyeppevidéket egészen az ázsiai részre kiterjedően. Az ókori görögök is respektálták őket jó képességeik, egyenes jellemük és harcosságuk miatt.

Az idézetet köszönöm Mészáros György olvasónknak.

------------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abcdef
2018. február 27. 20:23
Jó arcok lehettek a szkíták, ha mindennél fontosabb volt nekik a Szabadság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!