A szabadságot magunkban hordozzuk

2017. november 08. 16:20

Nem vagyok liberális – legalábbis nem abban az értelemben, hogy ehhez össze kellene gyűlni és szavazni kellene.

2017. november 08. 16:20
Ernst Jünger

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Olyan szövegek, mint ’több szabadságot’ nem érintenek meg. Nem vagyok liberális – legalábbis nem abban az értelemben, hogy ehhez össze kellene gyűlni és szavazni kellene. A szabadságot magunkban hordozzuk; aki okos, minden rezsimben meg tudja ezt valósítani. Mint ilyen, mindenhol előre jut, minden határon áthalad.”

Ernst Jünger: Aladin problémája

 

Ernst Jünger (1895-1998) német író, filozófus, katona. A német konzervatív forradalom vezéralakja, hosszú életkora miatt az évszázad krónikásának is tartják. Az első világháború emlékének egyik leghitelesebb bemutatója. Az 1920-as évek végétől a globalizálódó világ tendenciáinak megírásán dolgozott, meglepően pontos előrelátással írja le az egyesült Európa és a globalizáció pozitív és negatív hatásait. Művében megalkotja a szabadság egy új meghatározását, amely a felvilágosodás szabadságfogalmának uralma ellenére a körülményektől függetlenül individuálisan megvalósítható.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. november 09. 07:04
"aki okos, minden rezsimben meg tudja ezt valósítani. Mint ilyen, mindenhol előre jut, minden határon áthalad" Immoralis
zakar zoltán béla
2017. november 08. 19:16
A Márványszirteken!!!!!!!!!!
tera
2017. november 08. 16:35
Érdekelne (minden bántés nélkül), hogy sikerült Hitler idején szabadnak maradnia. (Gondolom később már nem az NDK-ban volt szabad.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!