Erdoğan: „Meg kell tisztítania” a szíriai Afrínt a kurd fegyveresektől

2017. november 17. 15:01

Recep Tayyip Erdoğan török államfő szerint „meg kell tisztítania” az északnyugat-szíriai Afrínt a kurd fegyveresektől.

2017. november 17. 15:01

Törökországnak „meg kell tisztítania” az északnyugat-szíriai Afrínt a térséget fennhatósága alatt tartó kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciától – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török államfő pénteken a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházában, az AKP tartományi elnökei előtt.

Ankara a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonlóan terrorszervezetnek tekinti az YPG-t is, amely szintén a kurdok függetlenségéért harcol. Jóllehet Ankara egyelőre elállt az afríni beavatkozástól, a török haderő október elején bevonult a szíriai Idlíb tartomány északi részébe, amely közvetlenül határos az YPG ellenőrizte területtel.

Erdoğan pénteki felszólalásában ismét nehezményezte, hogy Washington korábban a kurd milíciát hívta segítségül Manbídzs és Rakka felszabadításához. Mint fogalmazott: „sok probléma, amelyet Amerikával szövetségben könnyen megoldhattunk volna, holtpontra jutott.” A török államfő hangsúlyozta: Washington nem tartotta be Szíriára vonatkozó ígéreteit, amelyek értelmében az YPG-nek nem szabadna jelen lennie az Iszlám Államtól megtisztított területeken. Az Egyesült Államok után Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. november 17. 16:32
Így van! Nemsokára Magyarországra jön Orbán Viktor drága barátja, ez az igazán karakán hazafi, remélem a kedves miniszterelnökünk megdícséri, hogy kiirtotta a kurdokat!
békalepcse
2017. november 17. 15:17
A törököktől kéne megtisztítani Európát, Szíriát és törökország kurdok lakta vidékeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!