Intolerancia - Napi Maxima

2017. október 06. 09:00

A művelt embernek kötelessége intoleránsnak lenni.

2017. október 06. 09:00
Nicolás Gómez Dávila

Napi Maxima - Szalai Zoltán rovata

„A művelt embernek kötelessége intoleránsnak lenni.”

Nicolás Gómez Dávila: Escolios a un texto implicito

 

Nicolás Gómez Dávila (1913-1994) a huszadik század egyik utolsó ellenforradalmára. A kolumbiai filozófus a felvilágosodás utáni korszak szinte minden vélt vagy valós eredményét és értékét megkérdőjelezte. Mi van, ha nem a modernitás és a szabadság eredményez esztétikai szépséget és boldogságot, hanem a tradíció és a hierarchia? Mi van, ha jó és rossz mégis mindig felismerhető és elkülöníthető? Mi van, ha a tudományok abszolútumként való kezelése nem hogy előre mozdítja, hanem egyenesen megköti az emberi felismerést? Gómez Dávila a demokráciát a nyugati világot gúzsba kötő tabunak tartotta, amelyre visszavezette annak dekadenciáját. Elveszett ügyek utolsó védelmezőjeként művével szellemi „akadályt” állított az újkor és a felvilágosodás emberének. Gabriel García Márquez következőképpen vélekedett róla: „Ha nem lennék kommunista, pontosan úgy gondolkodnék, mint Gómez Dávila.”

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. október 06. 15:13
„Ha nem lennék kommunista, pontosan úgy gondolkodnék, mint Gómez Dávila.” Nem is kaptál volna díjakat, és nem hordana a tenyerén a liberális média..
OberEnnsinnen
2017. október 06. 13:06
A szakbarbár professzort cseréljük ki, mondjuk: banki brókerre, filmkészítőre, hamis híreket gyártóra estébé... Ezekre az emberekre el lehet mondani: művelt?
OberEnnsinnen
2017. október 06. 12:57
„A művelt embernek kötelessége intoleránsnak lenni.” ??? Gondolkozzunk: 1. Mi a helyzet, amikor a műveletlen ember toleráns? 1/A. Mi a helyzet, amikor a műveletlen ember INtoleráns? 2. Mi a helyzet, amikor a művelt ember toleráns? 2/a. Mi a helyzet, amikor a művelt ember INtoleráns? Van különbség, igen, kb. egy 360 fokos körön belül uszkve 300. Már csak azt kell tisztázni: KI A MŰVELT EMBER? KI A MŰVELETLEN EMBER? A szakbarbár professzor, az művelt? És a háza mellett földjét 40-50 éve művelgető öreg néni a 4 osztályával, műveletlen?
Harangláb
2017. október 06. 11:33
...Persze, az intolerancia nem jó dolog...de azért ez a qrva nagy tolerancia nekem már kezd az agyamra menni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!