A szív politológiája - Napi Maxima

2017. október 04. 09:18

A szamuráj etika a szív politológiája, célja, hogy kontrollálja a csüggedést és a kimerültséget, hogy mások azt ne lássák.

2017. október 04. 09:18
Jukio Misima

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 

„A szamuráj etika a szív politológiája, célja, hogy kontrollálja a csüggedést és a kimerültséget, hogy mások azt ne lássák. Fontosabb volt egészségesnek látszani, mint egészségesnek lenni, fontosabb volt bátornak és vakmerőnek látszani, mint annak lenni. Ez az erkölcs, mivel a férfi sajátos hiúságán alapszik, talán a férfiak legfőbb erkölcse.”

Jukio Misima: Misima a hagakuréról. A szamuráj etika és a modern Japán

 

Jukio Misima (1925-1970) japán író, költő, színész és konzervatív politikai aktivista volt, többen az utolsó szamurájnak tartják. Mélyen megvetette a modern Japánt és a császárság visszaállításán dolgozott. Hirohito császárt árulással vádolta, mivel az a második világháború után lemondott isteni voltáról, ezzel a tradicionális Japán legfontosabb intézményét becstelenítette meg. Többször jelölték irodalmi Nobel-díjra és korszakának egyik legismertebb színésze, a kor japán fiatalságának sztárja volt. 1968-ban megalapította harcművészekből álló magánhadseregét a Tatenokait. 1970-ben több társával együtt elfoglalta a védelmi erők tokiói főhadiszállását, a parancsnokot megkötözték, Misima pedig gyújtó hangú beszédben arra bíztatta a katonákat, hogy kövessenek el államcsínyt és ruházzák fel régi hatalmával a császárt. Miután a hadsereg nem csatlakozott puccskísérletéhez, Szeppukut, rituális öngyilkosságot követett el. Pályája során hatalmas életművet alkotott: 40 regényt, 18 színdarabot, 20 kötetnyi elbeszélést, legalább 20 kötetnyi esszét, egy librettót és egy filmet írt.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2017. október 04. 20:10
Szegény Misima, nem lehet századokkal visszalépni, amikor Muszasi, aki egyébként élete nagyobb felében gyilkos párbajairól volt híres, megalkotta a Bushidot, a szamurájok erkölcsi kódexét. Változott a helyzet, egy volt szamuráj (Iwasaki Jataró) alapította vagy 150 éve a Mitsubishi céget, mert megértette, hogy nem folytatható ősei élete, váltani kell.
mokány
2017. október 04. 11:24
Egyrészt: Kár volt érte. Másrészt: Egy szamuráj nem válhat önjáróvá. Ebből logikusan kövtkezik, hogy még mindig lehetnek szamurájok, akik türelmesen várnak a jelre. (Bocs, a fülesért.)
Bell & Sebastian
2017. október 04. 11:08
Szerintem ez hülyeség. Ugyan egy szamuráj sincs a családban, azt is csak egy hónapja tudom, hogy nem három, hanem négy szeletelő szerszám volt az alapfelszerelés, amiből éppen azt vitték, amelyik éppen kellett, de ha lenne, ennyi ésszel beíratnám politológiára.
Nuttika
2017. október 04. 10:43
A hírszerkesztőnek üzenem, hogy döntse már el, hogy hepburn vagy magyaros átírást használ: a vezetékneve hepburn, a keresztneve meg magyaros, névsorrend pedig angol lett. Fércmunka! Hepburn, angol névsorrend: Yukio Mishima Magyaros: Misima Jukio Köszönöm! Amúgy személy szerint engem nem nagyon nyűgözött le Mishima. Volt "szerencsém" olvasni az Egy maszk vallomását, és kifejezetten nem nyerte el a tetszésemet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!