Az Osztrák Néppárt győzött a parlamenti választásokon

2017. október 15. 17:44

A konzervatív Osztrák Néppárt megnyerte az előrehozott osztrák parlamenti választásokat. Az előrejelzések szerint Ausztria új vezetője a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz.

2017. október 15. 17:44

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 30,2 százalékával győzött az előrehozott osztrák parlamenti választásokon vasárnap az ORF televízió és a SORA közvélemény-kutató intézet hivatalos előrejelzése szerint. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között szoros a verseny a második helyért.

A  legfrissebb részeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett. Az első előrejelzések még fordított eredményt mutattak. A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki. A választást eszerint is az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg, 31,7 százalékkal. Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt.

Az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy az ország új vezetője, a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, és Ausztriát az eddigi nagykoalíció helyett új kormányzati szövetség irányítja majd. A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, az SPÖ-ből és az ÖVP-ból álló nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat. A előzetes, nem hivatalos végeredmény késő estére várható.

Frissítés:

Az ÖVP a szavazatok 31,6 százalékát begyűjtve megnyerte a parlamenti választást, de ahhoz, hogy egy általa vezetett kormánynak meglegyen a parlamenti többsége, koalíciós partnereket kell keresnie. Rajta kívül még a szociáldemokrata párt (SPÖ) (26,9 százalék), a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) (26 százalék), a liberális NEOS (5,1 százalék) és a zöld színezetű Pilz Listája (4,3 százalék) került a törvényhozásba.

Sebastian Kurz, a vasárnapi ausztriai előrehozott választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a voksolás után nyilatkozva nem kötelezte el magát egyetlen koalíciós lehetőség mellett sem.

Bár az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak, a várhatóan kormányalakítási megbízáshoz jutó Kurz azt mondta, hogy számos lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki. Hozzátette, hogy stabil kormányt szeretne.

(MTI)

Összesen 322 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsiráf
2017. október 16. 07:06
https://wahl17.bmi.gv.at/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201710
Kala pál
2017. október 16. 06:48
Sorra buknak a migráns pátyolgatók, Magyarországot lejáratni próbálók. (Lunacek, Kern)
2017. október 15. 23:51
Bravo, Herr Kurz!
Strassnoff Ignác
2017. október 15. 23:29
Sok szakember... Mind osztrák szakértő... Semmi extra nem történt. Ausztriában nincs kimondottan bevándorlást-támogató párt. Már a nagyok között. A választásokig nagyjából lazán kezelték a kérdést. Felfogva, hogy a menekültek zöme nem hozzájuk igyekszik. Igyekeztek humánusan, gyorsan segíteni az átvonulásukat, a kisebb náluk maradni akaró résznek meg igyekeztek segíteni a megtelepedésben. Utóbbi tudomásom szerint a menekültválság kezdete óta nagyjából 40000 fő. Kérdés persze, hogy ebből mennyi áll tovább rövid időn belül. Aki maradni akar, azt az osztrák munkaerőpiac pikk-pakk felszívja. A bevándorlás valamilyen módjára Ausztriának égető szüksége van, akárcsak az összes nyugati államnak. Ezt minden párt belátja, csak a választásokon igyekeznek populista szlogenekkel népszerűséget nyerni. Én a magam részéről általában a szocdemeket támogatom, de az előző kancellárjuktól a bőröm viszketett, olyan ellenszenves faszi volt. Kern sokkal rokonszenvesebb. Kurz emberként roppant ellenszenves, de tény, hogy politikailag valóban komoly elme, suttyó kora ellenére. Attól nem vagyok seggre esve, hogy ő lesz a kancellár, de a pártja képviseli manapság a legnormálisabb irányvonalat. Tehát szocdem rokonszenvem ellenére is elégedett vagyok az eredménnyel. Ausztriában amúgy ez ilyen. Választások zajlanak, politikai ellenfelek közt, Nem háború, ellenségek közt. Ez a különbség Európa és a Balkán közt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!