Theresa May: A nyitott szabadpiaci gazdaságoké a jövő

2017. szeptember 28. 16:46

A nyitott szabadpiaci gazdaság kínálja a legbiztosabb garanciákat az egyéni szabadságjogok védelmére – jelentette ki Theresa May a Bank of England konferenciájának csütörtöki nyitónapján.

2017. szeptember 28. 16:46

A brit miniszterelnök szerint a globális pénzügyi válság után sokan elvesztették hitüket a szabadpiaci kapitalizmusban, ami a válságkezelés követelte áldozathozatal ismeretében érthető reakció, de mégsem szabad elfelejteni a nyitott, innovatív szabadpiaci gazdasági modell óriási értékeit. A jelenlegi konzervatív párti brit kormányfő csütörtöki londoni beszédében utalt a közép- és kelet-európai folyamatokra is, mondván: ezt azok az országok is tapasztalhatták, amelyek a zárt, korlátozásokkal körbevett központi tervutasításos gazdálkodásról tértek át a nyitott szabadpiaci gazdaságpolitikára.

May szerint a megfelelő szabályozási környezetben működő szabadpiaci gazdaság az emberiség fejlődésének valaha kialakított leghatékonyabb hajtóereje, amely „átvezette a társadalmakat a sötétségből és a stagnálásból a fénylő modern korba”. A brit miniszterelnök szerint megkérdőjelezhetetlen, hogy a szabadpiaci modell „a legjobb, valójában az egyetlen” fenntartható módja az életszínvonal mindenkit érintő emelésének. Ez minden gazdaságpolitika központi célja, nem pedig valamely elvont doktrína vagy ideológiai koncepció kiszolgálása – mondta.

Hangsúlyozta: az Európai Unióval a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után kialakítandó új gazdasági viszonyrendszer brit kormányzati terveinek alapjait is a jól szabályozott, nyitott szabadpiaci gazdaságba vetett hit alkotja. A brit kormányfő szerint senkinek nem használna, ha „felesleges új akadályok” emelkednének a Brexit után a kétoldalú áru- és szolgáltatáskereskedelem útjába.

A témában Mark Carney a Brexitből a Bank of Englandre háruló pénzügyi stabilitási feladatokról azt mondta: a brit bankrendszernek elégséges tőkeellátottsága lesz ahhoz, hogy a brit EU-tagság megszűnéséből eredő esetleges súlyos sokkhatásokat – bármennyire valószínűtlenek is ezek – elviselje, és ilyen körülmények között is az igényeknek megfelelő hitelellátást tudjon nyújtani a gazdaságnak.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. szeptember 28. 21:50
Nem.
áfonya
2017. szeptember 28. 18:57
Szabad piac merkel kishitlernek nem jó ,birodalma építését brüsszeli globali gazdik segítségével lehetséges , betolakodó csürhe Európából való kipucolása elkezdődne ,mert piaci termeléshez nem értenek analfabéták nyelveket nem beszélnek nem akarnak beilleszkedni . Köztereken a piszokba hemperegve várják a segélyt, hazájukban is hasonlóan élnek sharia törvények szerint ,,, kasztokban törzsekben .
gxcapril
2017. szeptember 28. 17:56
Tovabb nyomja az idiota szoveget amit igy foglalhato ossze: Mi mindent meg akarunk tartani ami nekunk eddig kedvezett az EU ban, szabad kereskedelem, semmit nem akarunk ami nem tetszik, EU birosagok, szabad munkavallalas, etc... Huzzanak a francba aztan fizessenek vamokat es osztalekadot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!