Hidrogénbombát robbanthatott Észak-Korea

2017. szeptember 03. 15:20

Észak-koreai bejelentés szerint hidrogénbombát robbantottak a kelet-ázsiai országban. A föld alatti robbantás ténye bizonyított, az, hogy hidrogénbomba robbant, még nem.

2017. szeptember 03. 15:20

Észak-Korea arról számolt be, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra. A sajtónak nyilatkozó szakértők szerint azonban távolról egyelőre nehéz megállapítani, hogy valóban hidrogénbombát teszteltek-e.

Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Koreában vasárnapra virradóra végrehajtott kíséeleti atomrobbantást. Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára közleményében kiemelte: Phenjan a lépéssel  ismét kirívóan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat. A NATO-t aggodalommal tölti el Észak-Korea destabilizáló viselkedése, amely fenyegetést jelent a regionális és a nemzetközi biztonságra – fogalmazott a főtitkár. A főtitkár felszólította az észak-koreai rezsimet, hogy azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul"szüntessék be a kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket, illetve kezdjenek párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

A történtekre Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is reagált, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Phenjan a mostani lépéssel ismételten megsértette nemzetközi kötelezettségeit, ami súlyos veszélyt jelent a térség és a világ biztonságára. Az Európai Unió üzenete világos: Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek, valamint ballisztikus rakéták fejlesztését szolgáló programjaival, és be kell szüntetnie minden ehhez kapcsolódó tevékenységet – közölte Mogherini.

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök a legújabb észak-koreai kísérleti robbantásra reagálva. Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást. Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy az Észak-Koreára való pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt. A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – szögezte le üzenetében Donald Trump.

(MTI)

    

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TonyKann
2017. szeptember 04. 20:38
A Xe tesztet gátolja annak rövid felezési ideje, s az, hogy a föld alatt lényegében csapdában van a xenon gáz. Helyszíni adatokat É-K nyilván nem ad ki, pedig ez lenne az igazi bizonyíték.
TonyKann
2017. szeptember 04. 20:29
Szeretném hangsúlyozni a "lehet" szócskát, miszerint Észak-Korea fúziós bombát robbantott volna. Az bizonyos, hogy a földrengés lökéshullámot nukleáris robbantás okozta. A mélysége ugyanis behatárolható, s földrengésre nagyon kevés előfordulás van 100m vagy kisebb mélységben. Földrengésben erős az un. S hullám, míg nukleárisnál a un. P hullám jelenik meg, itt ez észlelhető. Árulkodó viszont a robbanás ereje amit 100.000 tonna TNT-nek becsülnek, s az energia miatt gondolják fúziósnak (vagy részben fúziósnak) a robbantást.. Hidrogén bomba robbanását jelzi a xenon koncentráció változása a légkörben, erre viszont még várni kell míg a Xe mindenhová eljut.
zazriveczazseni
2017. szeptember 04. 19:20
Kína térfelén pattog a labda.
Peter8811
2017. szeptember 04. 07:23
Én meg itt álok bizonytalanként melyik oldalra álljak, kinek drukkoljak, az amerikaiak már egyszer lebombázták a Szabolcs utcai lakásunkat a vele szövetséges csapatok felszabadították a nagy fater óráját valamit a hét hold földjét ez még semmit nem nyomna a latban de hogy ide küldték ezt az undorító pofájú Mező Ricsit, Mrs. Godfrienddel ez már maga az ellenséges lépés. Lehet Észak-Koreát választom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!