Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot

2017. július 21. 15:14

Történelmi emlékhellyé avatták pénteken az első, teljesen magyar nyelvű Bibliát őrző, vizsolyi református templomot.

2017. július 21. 15:14

Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban, az első teljes magyar nyelvű Bibliát őrző református templom történelmi emlékhellyé avatásán pénteken.

Czibere Károly hozzátette: az emlékhely megjelölésére szolgáló sztélé egy megszólító kő, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Vizsoly magyar történelmünk és nemzeti identitásunk kialakításának, folyamatos megerősítésének fontos helyszíne. A bibliafordító Károli Gáspár ugyanis az őt körülvevő társadalom nyelvén, vagyis magyarul szólaltatta meg a Bibliát. 

Az államtitkár kiemelte: ma is fontos, hogy mindenkit a saját nyelvén tudjunk megszólítani, azokat is, akiknek a nyelve a magány, a kitaszítottság vagy a reménytelenség.

(MTI)

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. július 22. 00:57
"mindenkit a saját nyelvén tudjunk megszólítani, azokat is, akiknek a nyelve a magány, a kitaszítottság vagy a reménytelenség." Ez meglepő szövegfordulat, és elgondolkoztató, hogy ha egyszer belekerült az ünnepi szövegbe, vajon mit értenek rajta, a nemzeti konzultációkon és plakátkampányokon túl.
gatyakorc
2017. július 21. 16:09
"az első teljes magyar nyelvű Bibliát őrző református templom" Pontosabban: az első teljes magyar nyelvű Biblia _egyik_példányát_ őrző református templom. Ötven körüli fennmaradt példánya ismert, de lappanghatnak még további darabok.
exfahrenheit
2017. július 21. 15:27
vallási emlékhely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!