Az izraeli Háárecnek nem tetszik, hogy Orbán dicsérte az „antiszemita” Horthyt

2017. július 02. 15:17

Orbán Viktor a 2018-as választásokat megelőző, „szélsőségesen nacionalista és rasszista kampány részeként” dicsérte a Hitlerrel szövetségre lépő Horthy Miklóst – értékeli a magyar kormányfőnek a kormányzót dicsérő szavait az izraeli Háárec napilap.

2017. július 02. 15:17

A Háárec című izraeli napilap a Horthy Miklós megítélése körüli vitával kapcsolatban címlapján közölt cikket vasárnap, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közelgő magyarországi látogatásával összefüggésben.

 A Háárec szerint Izrael csak enyhén tiltakozott, és elfogadta a „gyenge magyarázatot” azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kivételes államférfiúnak nevezte „a nácikat segítő Horthy Miklós kormányzót”, nem akarta ugyanis megzavarni Benjámin Netanjahu két és fél hét múlva esedékes budapesti látogatását. 

A lap ismertette a Jad Vasem, az izraeli holokauszt emlékmúzeum Horthyval kapcsolatos, Izraelben hivatalosnak tekinthető álláspontját. Eszerint Horthy antiszemita politikát követett, az évek során számos zsidóellenes törvényt fogadott el, Adolf Hitler szövetségese volt, és a második világháború idején együttműködött a nácikkal. 

A Háárec szerint Orbán Viktornak a 2018-as választást megelőző, „szélsőségesen nacionalista és rasszista kampánya részeként” hangzottak el a Horthyról szóló szavak, hogy megelőzzék pártja szavazóinak átpártolását a Jobbikhoz.

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfőnek közeli tanácsadója volt Arthur Finkelstein amerikai politikai tanácsadó, aki 1996 és 1999 között az izraeli Likud párt és Benjámin Netanjahu kampányát is segítette, majd tevékeny részese volt a Likud és a Jiszrael Bétéu (Izrael a Hazánk) párt közös, 2013-as kampányának. 

A Háárec arra is utalt, hogy Orbán Viktor kijelentéseit bírálta a magyar zsidó hitközség, a világ zsidóságát képviselő ernyőszervezet, a World Jewish Congress (WJC), valamint a washingtoni holokauszt emlékmúzeum.

(MTI)

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2017. július 03. 16:42
A miniszterelnök úr szembeköpte 25-30 évvel ezelőtti önmagát. Horthy felelős az ország 2. vh-s veszteségeiért, az 1,2 millió magyar állampolgár, és kitudja mennyi más állampolgárért, szerintem ez ennek legalább a duplája.
OberEnnsinnen
2017. július 03. 15:23
Hetven évvel ezelőtt, hazánk 1944-es német megszállását követően, fél év leforgása alatt könyörtelenül végrehajtották a gettósítást, és deportálták szinte a teljes vidéki magyar zsidóságot. A holokausztnak sok debreceni áldozata volt. Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kérdésünkre elmondta, „a holokauszt előtt Debrecenben nagyon népes zsidó közösség volt, körülbelül 12 ezer zsidó élt Debrecenben, akiket a holokauszt során elhurcoltak, és sajnos csak körülbelül hatezer ember tért vissza.”
Box Hill
2017. július 03. 10:14
A "Horthy fasizmus" által befogadott idegen menekültek története Braham szerint: Forrás: Randolph L. Braham: A magyar holocaust, első kötet, Gondolat, 1988, 88-89.old. “A legelső (zsidó) menekültek (Magyarországra) Németországból érkeztek, nem sokkal azután, hogy a nürnbergi törvényeket 1935-ben elfogadták. Őket követték már jóval nagyobb számban osztrák zsidók az 1938-as Anschlusst követően, amely a Harmadik Birodalmat Magyarország tőszomszédjává tette. Egy évvel később a Németországhoz csatolt Cseh-Morva Protektorátusból menekültek a zsidók, majd Csehszlovákia feldarabolását követően a függetlennek nyilvánított szlovák bábállamból. Ezek a német, osztrák és protektorátusbeli menekültek viszonylag jómódú emberek voltak, és vagy rokonaik éltek Magyarországon, vagy üzleti kapcsolatok fűzték őket Magyarországhoz. Így azután nemigen igényeltek anyagi támogatást a magyarországi zsidó szervezetektől.” „Kisszámú lengyel zsidó menekült még a második világháború kitörése előtt Magyarországra. Főként Galíciából jöttek, hogy egyrészt jobb gazdasági körülmények közé kerüljenek, mint aminők közepette odahaza éltek, másrészt megelégelték a lengyelországi egyre elviselhetetlenebb antiszemita légkört. Nagyobb tömegben akkor érkeztek, amikor 1939 szeptemberében a nácik (és a szovjetek) szétzúzták Lengyelországot. Elsősorban náciellenes beállítottságú értelmiségiek érkeztek, azután a szétvert lengyel hadsereg Magyarországra menekülő katonái között is voltak zsidók. Körülbelül 140-150,000 lengyel katona keresett menedéket Magyarországon az összeomlás után, soraikban 5-15,000-en lehettek zsidók. ...
peninsulavaldes
2017. július 03. 10:01
aztán mi köze a zsidrákoknak ahhoz,hogy mi itt kit dícsérünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!