Tíz tanösvény, amit látni kell és amin járni kell

2017. március 20. 18:44

Játék és tanulás egy családi kiránduláson? Lehet ezt egyszerre? Hát persze. Erre valók például a tanösvények, amelyekből Magyarország-szerte több tucatnyi található. Ebből mutatunk be tíz olyat, amelyik nem jelent megerőltető „kalandtúrát”, ezért akár kicsi gyerekkel is végigjárható. A Család.hu összefoglalója.

2017. március 20. 18:44

Kamaraerdei tanösvény (Budapest)

Akkor is találhatunk ilyen helyszínt, ha nincs idő vagy lehetőség elhagyni a főváros határait: öt éve alakították ki a XI. kerületben azt a 12 állomásos tanösvényt, amely a szűkebb és tágabb környék számára egyaránt érdekfeszítően mutatja be az erdő állat- és növényvilágát - kezdi ajánlatát a Család.hu.

Lillafüredi tanösvény (Miskolc)

A Szinva-patak völgyében, gyönyörű környezetben kialakított tanösvény 2 km hosszú, és egy óra alatt kényelmesen bejárható. A hat állomást végigjárva megismerhetjük, hogyan alakul ki a mészkő, felfedezhetjük a környék barlangjait.

Nagyréti tanösvény (Budapest)

Budapest II. kerületében, a hűvösvölgyi Nagy-réten található a kerekesszékkel is teljes hosszában látogatható, 2015-ben felújított tanösvény. A 2,5 km hosszú nyomvonal részben térkővel burkolt szakaszokból, részben fa rámpákból áll.  A környék állat -és növényvilágát mutatja be, geológiai érdekességekkel kiegészítve.

Interaktív tanösvény (Eresztvény)

Budapesttől kb. 120 km-re, Salgó vára közelében található, a környék természeti és történelmi értékeit mutatja be a turistáknak, különösen a fiatalabb korosztály érdeklődésére számítva.

Madárbarát mintakert és tanösvény (Budapest)

Gondolta volna, hogy a Városliget területén jelenleg is mintegy 123 féle madárfaj él? Ennek a lenyűgözően színes világnak a bemutatása a célja a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt a tavaly átadott, tíz szakaszból álló tanösvénynek, amely a Királydombnál található.

Répcementi tanösvény (Bük)

A környék élővilágát egyszerűen, 6 tábla segítségével mutatja be az ösvény, amely minimális hossza, és néhány száz négyzetméternyi területe miatt akár kis óvodások figyelmét is lekötheti.

Pandúr Ökopark tanösvény (Baja)

A nyolc állomásból álló tanösvény segít megismerni a Gemenci erdő növény- és állatvilágát, az interaktív  útmutató táblák  pedig közel hozzák a halászat és a halászlé- készítés fogásait. A mezítlábas sétány egyedülálló élményt ígér, hiszen itt testközelből megismerhetők a különféle talajtípusok, természetes akadályok.

Molnárka tanösvény (Pörböly)

A legfiatalabb kirándulók az ösvény kabalafigurája, Molnárka kíséretében interaktív módon  ismerhetik meg a gemenci ártéri erdő kincseit. Az idelátogatók többek között információt kaphatnak az erdő kialakulásáról, az itt élő őshonos állatokról, a madárvilágról, az erdei virágokról, a gombákról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a környék különlegességeiről, az úgynevezett hajómalmokról.

Hermann Ottó Családi Sétaút (Zalaszabar)

A 2016 őszén elkészült, 1 km hosszú tanösvényt végigjárva a Kis-Balaton természeti értékeiről, a hulladékkezelésről és a környező látnivalókról szerezhetnek élményeket a látogatók. Megtapinthatják például az erdei állatok lábnyomait, meghallgathatják a nád búgását,  vagy csoportjáték keretében madaras szerencsekerékkel vetélkedhetnek.

Vadasparki Élményösvény (Budakeszi)

Pele Pali figurája vezeti végig a látogatót a területen, és sok érdekességet tudhatunk meg általa a vadaspark élővilágáról. A tanösvényen számos játék, és látványos különlegességek, például életnagyságú szarvas- és madársziluettek, ugrópálya, beszélő táblák  várják a gyermekeket és a felnőtteket, utóbbiak segítségével meghallgathatjuk a vadasparkban élő állatok hangját - fejezi be ajánlását a Család.hu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!