Gémesi: Ön szerint fizikailag biztonságban vagyok?!

2017. március 29. 07:02

A fizikai biztonsága is veszélyben lehet, ha az Új Kezdet veszélyt jelent a hatalomra – mondja Gémesi György a Mandinernek. Az új, egyelőre mérhetetlen párt vezetője szerint márpedig tíz százalék fölötti eredménnyel jutnak be a Parlamentbe jövőre. Már ha elindulnak. Interjúnk az egykor sebész, vívó, sportvezető, majd MDF-alelnök politikussal, Gödöllő 27 éve regnáló polgármesterével.

2017. március 29. 07:02
null
Stumpf András

Országos politikában feltétlenül hazudozni kell?

Nem. Háromszor  találkoztam úgy Antall Józseffel, hogy tudtam vele beszélgetni. Az egyik alkalommal azt mondta, hazudni a politikában sem szabad, de nem kell mindig mindent elmondani. 

Talán nem hazudott egy éve, amikor kiderült, hogy az Új Kezdet pártosodik, a domain-nevet pedig ön jegyeztette be?

Nem hazudtam.

Cáfolta, hogy pártot akar létrehozni, most meg tessék!

Nem volt hazugság, nem voltam a párt a tagja. 2010 után többször és többen is megkerestek, hogy lépjek be egyik, vagy másik pártba. Nem tettem. Mindig elmondtam,hogy jelenleg nincs olyan párt Magyarországon, ahova szívesen be tudnék lépni. Politikai hontalan voltam. 2014 után azonban változott a helyzet. Főleg polgármestertársaim mondták: valamit tennünk kell. Ekkor történt, hogy volt alpolgármesterem és még tíz régebbi gödöllői MDF-tag létrehozott egy pártot. Természetesen tudtam róla, segítettem nekik. Az az információnk volt, hogy a Fidesz módosítani akarja a választási törvényt,  és csak azok a pártok indulhatnak el 2018-ban, akik két évvel a választások előtt be vannak jegyezve. Akkor még nem dőlt el, hogy valóban zászlót bontunk majd, a bejegyzés szükség esetére volt. A Fidesz közben elvesztette a kétharmadot, így e miatt sem tudta tervét megvalósítani.

A párt egy politikai erőtér, és ma csak azon keresztül  lehet betenni az éket abba a szűk ajtórésbe, amit a Fidesz mindent uralni igyekvő politikája meghagyott.

Máris miniszterelnökként látja magát '18 ban?

Sosem mondtam, hogy miniszterelnök-jelölt leszek. Egyébként pedig erről beszélni még korai. Azt a párt akkor állít majd, ha kiírják a választást. Nem ez a legfontosabb kérdés jelenleg. Legalábbis nekünk nem ez a legfontosabb.

Önön kívül nincs is más ismert arcuk!

Mondjuk inkább úgy: nem tud róla, hogy van.

Mondjon egyet!

Mindent a maga idejében.

Valami nagyvad? Sólyom László, például.

Tisztelem Sólyom Lászlót és úgy gondolom, az egyik legjobb alkotmánybíró, majd államfő volt. De úgy tudom, ő már nem tér vissza a politikába.

Akkor megmondom én, ki a miniszterelnök-jelöltjük.

Ki? 

Bajnai Gordon.

Most viccel, ugye?

Pápa Levente azért hagyta ott az Együttöt tavaly és vette önök felé az irányt, mert pártja szerinte elárulta a Bajnai-örökséget. 

Ezt Pápa Leventétől kell megkérdezni. Igaz, megkeresett, találkoztunk is párszor, de nem egyeztek az elképzeléseink. Nem tagja az Új Kezdetnek. Bajnai Gordonnal pedig miniszterelnöksége óta nem beszéltem.

Kerék-Bárczy Szabolccsal ön együtt volt MDF-es. Ő meg otthagyta a DK-t. Csatlakozik önökhöz?

Kerék-Bárczy Szabolcs akkor lett az MDF pártigazgatója, amikor én eljöttem. Nem nagyon dolgoztunk együtt. Az MDF után több pártnak is tagja volt. Ez az ő dolga, ehhez semmi közöm, de mégis, hogy lehet elmenni az MDF-ből Gyurcsány Ferenc pártjába? Kerék-Bárczy Szabolcs egyébként nem keresett meg és szintén nincsen benne az Új Kezdetben.

A kérdés inkább az,  az Új Kezdet bent lesz-e a parlamentben. Ha már új formáció, inkább a Momentum jut mindenki eszébe.

Erre a kérdésre majd az állampolgárok fognak választ adni 2018-ban. A Momentum fiatalos, dinamikus lendülete egyébként nekem szimpatikus. Az Új Kezdet a híresztelésekkel ellentétben ma országos lefedettséggel bír, de csak lépésről lépésre fedjük fel tagjainkat és jövünk elő. Ennek oka, hogy nagy részük önkormányzati politikus és jogosan tartanak a retorziótól. Sajnos olyan világban élünk, hogy az önkormányzatok finanszírozása, különösen a nehezebb helyzetben lévő településeknél „pártpolitika”-függő. Októberben válik ismertté a teljes csapat, amikor is az Új Kezdet politikai alternatívát kínál a kormánnyal szemben. Ma 40% a választási hajlandóság. Soha nem volt még ennyire alacsony. Parlamenti választásokon 60-65 százalék szokott lenni. Ezek között van az a nyolcszázezer és egymillió közötti választó, akik a mostani pártokra biztosan nem szavaznak. Bőven van kit megszólítani.

Milyen értékrenddel? Azt mondta korábban, hogy mindenféle világnézetű tagjuk van. Mintha csak a Momentumot hallottuk volna. 

Ebben lehet hasonlóság közöttünk. Sok mindenben változott a világ. Nincs már klasszikus jobb vagy baloldal. De felteszem a kérdést önnek, mit nevez jobboldalnak és mit baloldalnak? Értékek vannak. A becsület, a tisztesség nem jobb vagy baloldali érték. Még a hazaszeretet sem az. Igaz, ma aki nem Fidesz-módra gondolkodik, azonnal hazaárulónak titulálják. De tovább megyek. Korrupció sem csak bal-, vagy jobboldalon van. Ez bebizonyosodott az elmúlt években. Mára olyan mértékű lett, hogy azt fel sem lehet fogni. És elnézést, de nekem az nem elfogadható, hogy azért lopnak a mostaniak, mert az előzőek is azt tették. Ha valaki keresztény, konzervatív embernek vallja magát, akkor az első amit be kell tartani az a „Ne lopj!”. Stabil értékrendemmel egy klasszikus értelemben vett mérsékelt jobboldali politikus voltam, vagyok és maradok. Akkor is az voltam,  amikor a fidesz mai politikusai "micisapkás címerről" és a Szentatya magyarországi körútja kapcsán „cápalátogatásról” beszéltek. 2006-ban „fideszbérenc” voltam, amikor beszóltam Dávid Ibolyának, most meg liberálbolsevik vagyok, amikor beszólok a Fidesznek. Nagy politikai fordulatokat nem én tettem. És lehet, hogy meglepően hangzik, de véleményem szerint a Fidesz nem jobboldali párt. 

Baloldali?

Az sem. A Fidesz ma egy demagógiára épített populista párt, amely politikai, gazdasági és kommunikációs pilótajátékot játszik. Teszi ezt milliárdokból.

És Gémesi Györgynek ez éppen 2017 ben esik le?

Nem. Már 2010 ben le akart szedni a Fidesz a térképről. Ez a kifejezést tőlük származik. Nem sikerült. 2012 óta folyamatosan visszakövethetően jeleztem nyilatkozataimban, interjúimban a politikai döntésekkel szembeni szakmai véleményemet. Szóltam az Alkotmány módosításánál, az önkormányzati törvénynél és minden az önkormányzatokat negatívan érintő döntésnél. Munkatársaimmal együtt dolgoztunk ki alternatív szakmai javaslatokat, de sajnos senkit nem érdekelt. Egy önkormányzati szövetség elnökeként mi mást tehettem volna? Tapsikoljak és asszisztáljak az önkormányzati rendszer leépítéséhez mint tette azt sok fideszes politikus? Nem, ezt soha nem tettem és nem fogom megtenni. Sokan polgármesterként úgy nyomtak gombot szavazáskor a Parlamentben, hogy azt sem tudták, mit szavaznak meg. Aztán csodálkoztak a végrehajtásánál. Megkaptam tőlük: miért háborgok állandóan. Majd pár év múlva annyit mondtak: Gyuri, igazad volt. Csak akkor már késő volt. Az utolsó csepp a pohárban a Quaestor ügy volt egyébként. 150 milliárd forintos kötvénykibocsátás fedezet nélkül, a Nemzeti Bank asszisztálásával. Közel 30 milliárdot buktak az érintett önkormányzatok. Többségében fideszes vezetésű önkormányzatok. És mi történt? Semmi. szépen csendben eltussolták a dolgokat. Jöttek a politikai gumicsontok. Azóta is van bőven. 

Mit jelent az, hogy 2010-ben le akarták szedni önt? Hogy indítottak jelöltet ön ellen?

Azt. Egy addig Gödöllőn soha nem tapasztal durva, aljas kampánnyal. 

Ezt nem leszedési kísérletnek, hanem demokráciának hívják.

Annak ellenére indított a Fidesz polgármester jelöltet, hogy megállapodtunk: nem fognak.

Kivel állapodott meg? 

Többek között Kövér Lászlóval és Szita Károllyal a BVSC sportközpont mellet lévő étteremben, 2007-ben. Velem volt Dr. Fábián Zsolt akkori alpolgármesterem is. Abban állapodtunk meg, hogy szakmailag segítem a Magyar Önkormányzatok Szövetsége keretein belül a sok fideszes önkormányzatot, erős önkormányzati érdekképviselet biztosítunk számukra  a szövetségen keresztül és ők erősítik a szövetséget belépéseikkel. Egy szakmai képzési programot készítettünk polgármesterek részére  és adtunk át részükre, bár a képzésbe már nem vontak be. Véletlenül kifelejtettek. Kérésük volt továbbá, hogy Fazekas Sándor, akkori karcagi polgármestert vegyük be társelnöknek és még egy személyt az apparátusba, akit ők jelölnek a Fidesz frakció „környékéről”, akinek bérét a Szövetségnek kellett fizetni szűkös lehetőségeiből. Illetve, hogy tavasszal, a parlamenti választásokon támogatom a jelöltjüket. Ezt is megtettem. Nem kértem semmit azon kívül, hogy segítsék a MÖSZ-t abban, hogy meghatározó érdekszövetséggé nője ki magát és 2010-ben Gödöllőn ne indítsanak polgármestert a képviselőikkel. Ebben állapodtunk meg. Igaz nem írtuk le, bár az sem lett volna semmire garancia. Tudja, én hiszek abban,hogy ha két ember megállapodik és kezet fog egymással, akkor az valamit jelent. Nyugaton igen, nálunk ezek szerint nem. Az országgyűlési választásokkor támogattuk Vécsey Lászlót, Gödöllőn mi gyűjtöttük neki a kopogtató cédulákat. A sajátomat és a családomét magam adtam neki oda. Ezután pedig következett az önkormányzati választás, amikor hirtelen minden felborult. Kövér László egy gödöllői fórumon, akkor már az Országgyűlés elnökeként a kampányban a következőket mondta. „Gyurival nincs semmi gond, minden neki köszönhető itt Gödöllőn, de elfogyott számára a Fideszben a levegő”. Erről felvétel is van. És akkor még nem beszéltem arról, hogy majdnem a MÖSZ-t is „lenyúlták”. Ott hamarabb felébredtünk. 

Haragszik Kövérre?

Nem. Ő legalább egyenes. Bár akkor írtam neki és emlékeztettem a megállapodásra, de nem emlékezett, vagy nem akart emlékezni.  
Választ sem kaptam. A kampány lement és a Gödöllői Lokálpatrióta Klub minden képviselője toronymagasan megnyerte a választást. Én is. Az előzmények ellenére 2011-ben az uniós elnökséget végigcsináltuk, a magunk lehetőségeivel segítettük. A záró ünnepségre „elfelejtettek” meghívni. 

Brüsszelbe jár még ma is? Egyszer a reptéren láttuk, akkor a Régiók Tanácsába tartott. 

Már nem járok. Nyolc éven át jártam és ötévenként van újra jelölés. Az önkormányzati szövetségek javaslatáról a kormány dönt. A szövetségek javasoltak, Lázár János nem. A delegációnak az önkormányzati választások politikai arányait kell tükröznie. Lázár miniszter úr a parlamenti pártokkal egyezkedett és érvényesítette azok arányait a delegáció összetételében. Most van olyan küldött párt, amelyiknek alig van polgármestere. 

Használja a brüsszeli kapcsolatait a pártépítésben?

Majd ősszel, amikor az Európai Néppártba a felvételünket kérjük. Igaz, a felvételhez a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak a hozzájárulása is kell a szabályok szerint. Vannak kétségeim, de majd meglátjuk, mi lesz.

Összefoglalva az eddigieket: Gémesi megsértődött, ezért ütni akar a Fideszen, tehát pártot alapít.

Ha eddig ezt olvasta ki a mondandómból, akkor vagy én fogalmaztam rosszul, vagy ön nem értelmezte jól. Nem vagyok megsértve. Sőt, olyan a természetem, hogy nem tudok sokáig haragudni senkire. A helyzet vált olyanná ma Magyarországon, hogy úgy érzem, valamit tenni kell. És most van az utolsó lehetőség.

Azért kezdtem el, mert vállalhatatlan, ami ma történik az országban és szeretnénk mutatni egy versenyképes alternatívát.

Egyébként ön szerint nem érzem jól magam Gödöllőn? A város nagyjából hétmilliárdos költségvetéséből már csak 800 millió jön az államtól, a többit mi „termeljük” meg. Itt van helyi gazdaság. Nem mondom, hogy nem lenne jó egy „táska pénz”, mint a csókosoknak, de mi anélkül is jól működünk, tudunk fejleszteni is saját erőből. Nem lopjuk el a pénzt és takarékosan gazdálkodunk. 

Maradna örökre polgármester, lásd Veresegyház?

Nem szeretnék Pásztor Béla polgármestertársam nyomdokaiba lépni. Nagyon tisztelem, de belőle csak egy van. Ha maradok polgármester, a nyugdíjig még egy ciklust vállalnom kell. De nem azért vállanám, hogy kihúzzam addig: szeretem a polgármesterséget. Szeretem a várost, ahol élek, amit felépítettünk. És szeretném is csinálni, ha hagynának dolgozni minket. De nem ez történik.

Ha nem jönne össze az újabb ciklus, eredeti szakmájába, sebésznek vissza tudna még menni?

A kezem nem remeg, nézze! Kampózni tudnék, de annyit változtak a technikák, hogy nem lenne egyszerű újra sebészként dolgoznom és vizsgát is kellene tenni 27 év kihagyás után. 

Nem kizárt tehát, ha gondom adódik, 2020-ban Gémesi György operál?

Ha nagyon szeretné… De szerintem kizárt, bár soha semmit nem lehet tudni. Ilyen aggasztó orvoshiányban minden megtörténhet.  

Külföldön jó keletje van a magyar sebésznek. Csak ha nem jönne össze az újabb ciklus, a vizsga meg igen... 

Már a nyolcvanas években is elmehettem volna. Vívóként sokat jártam külföldön, az orvosokat akkor is keresték már. 

Miért nem ment?

Nyolcgyermekes családban nőttem fel, én voltam a hatodik. A szüleim nem léptek be pártba, nem volt vagyonuk, nagyon sokat dolgoztak, felneveltek és taníttattak minket. Mindannyian diplomát szereztünk. Úgy éreztem, azért is itt kell maradnom, mert orvosként is számítottak rám.

Volt erre szükség aztán?

Volt. Mindkettőjüket operáltam. Sérvvel, de édesanyám a szívével is többször volt kórházban. Egyébként: jobb állapotok voltak akkor a kórházban, mint ma.

Több orvos jut ma egy betegre, mint harminc éve és egy rakás kórházat is felújítottak a Fidesz kormány alatt.

Menjen el néhány kórházba és nézze meg az állapotokat! Nem kell vidékre mennie, elég Budapesten. Persze, volt néhány kórházfelújítás, de azért nem ezzel kell büszkélkedni. Nincs például, aki ügyeljen. Nagyon magas a még praktizáló orvosok korfája. Vidéken 65 felett van a családorvosok életkora, közülük sokan 50 kilométeres körzetben dolgoznak, sajnos hamarosan sokan ki fognak esni a rendszerből. És akkor nem beszéltem a nővérek helyzetéről, vagy a mentőorvosokéról. És nem csak az egészségügyről van szó. A Fidesznek nem tetszik, ha nem kontrollálhat mindent, ezért kiüresítették az önkormányzatokat, gyakorlatilag felszámolták a megyéket. Rengeteg feladatot húzott magára az állam, amit nem tud hatékonyan, magas szakmai színvonalon ellátni. Ott vannak az iskolák. Határozza meg a kritériumokat az állam! Ezzel nincs semmi baj. De miért nem tarthat fenn iskolát az önkormányzat, természetesen arányos finanszírozással, önkéntes alapon, ha az egyházaknak meg civilszervezeteknek, alapítványoknak lehet?

Ez mondjuk remek kérdés. Egyébként hívő?

Az vagyok, de nem az egyházban hiszek. 

Nem adna nekik állami kiegészítő normatívát?

Nem ezt mondtam. Nálunk is vannak egyházi iskolák és óvodák. Nem az a probléma, hanem az, hogy az önkormányzat miért nem tarthat fenn oktatási intézményt, ha megfelel a kritériumoknak? A vidék egyik legjobb gimnáziuma volt a miénk, amióta elvette az állam, gyengül.

Mert?

Mást kell csinálnia a pedagógusnak. Azzal kell foglalkoznia, hogyan biztosítsa a státuszát, nem azzal, hogyan lesz jó az oktatás.

Ellenzéki városok is kapnak forrást, most Salgótarján, Szeged...

Csakhogy ahogyan látom, ezek az uniós pénzből ígért fejlesztési támogatások. Ezek nagy részéből nem lesz gazdaságfejlesztés. Épülnek buszpályaudvarok, kisvasút,  uszoda, lovasszobor, stb. Ezek nem kevés működési költséggel járnak, ezekből nem lesz gazdaság.

Említette, hogy önöknél van és hogy saját forrásból fejlesztenek. Kivitelező a Közgép? 

Nem. Volt korábban kis „csatánk” a hulladékfeldolgozó építésénél. Nem készült el időre és nem a szerződésben garantált minőségben. Lehívtam a bankgaranciát és ezt nem vették barátságos lépésnek. Később elvégezték a munkát és peren kívül megegyeztünk a bankgaranciánál nem sokkal kisebb összegben. Ezt a folyamatot üzengetések és indirekt fenyegetések tarkították. 

Ami volt, elmúlt. A kérdés tehát: Simicska Lajos támogatja az Új Kezdetet? 

Nem. 

Találkozott már vele?

Soha nem találkoztunk.

Fog kezdeményezni találkozót? 

Nem.

Külföldi diplomaták mesélték, hogy őket viszont megkereste.

Ez fordítva is igaz. Voltak, akik engem kerestek meg. De miért ne tehetnék, vagy miért ne tehetném? A diplomácia, az más. Fontosnak tartom, hogy a diplomáciai testületek direkt tájékoztatást kapjanak. Ne legyen félreértés, ha esetleg történne velem valami...

Mi történne?

Biztos ön abban, hogy a fizikai biztonságom adott, ha az Új Kezdet veszélyt jelent a hatalomra?

Mire céloz?

Arra, amit mondtam. A fizikai biztonságomra. Ha esetleg átengedik a vagyonosodással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésünket. Tudja, mekkora vagyonról van szó? 

Tudja, miért nyugodjon meg?

Miért?

Simicska Lajos is beszélt arról két éve, hogy veszélyben lehet, mondjuk elüti egy autó. Máig életben van, pedig ő tényleg tényező.

Neki profi biztonsági szolgálata van. 

Bizonyára. Tehát: ha nem Simicskától, mégis honnan van a pénz?

Milyen pénz?

Kampánypénz. 

Nincsenek milliárdjaink, sőt, százmillióink sem. Ami van, az saját pénz, adomány, illetve a törvény szerint járó összeg. Ez elegendő lesz a kampányhoz. Nem óriásplakát-háborút kell folytatni. Ez a kis telefonkészülék alkalmas mindenre. Nyolc százalékkal került be Romániában egy vadonatúj párt a parlamentbe. Csak interneten kampányoltak. A technikai lehetőség adott, amellyel az emberekhez el lehet jutni. A fórumoknak egyre kisebb jelentőségük van. Persze fontos a személyes találkozás: most is lesz majd összetartás. Ötszázan találkozunk az ország minden tájáról.

Ezek szerint ötszáz tagjuk van?

A párt országos lefedettségű. De sokan települési vezetők, még nem akarnak a nyilvánosság elé állni, árthatnának a településüknek. A napokban vált ismertté Czerván György államtitkár esete. Annak ellenére mondom, hogy őt a korrekt fideszesek közé sorolom. A nyilvánosságot látott hangfelvételen mégis megfenyegette a sportvezetőt, aki el merte mondani a véleményét, miszerint a Mészáros Lőrinc cége által épített lovarda sok hiányossággal épült meg és nem alkalmas a rendezvények lebonyolítására. Vagy ott van Hegedűs Csaba olimpiai bajnok esete a rezsibiztos Németh Szilárddal.

Utóbbi átvette előbbitől a birkózó szövetséget. Ha jól csinálja, miért gond ez? 

Jól csinálja? Egy birkózó bronzérme múlott ezen. A sportdiplomáciát nem lehet politikai hatalommal helyettesíteni. A bíróküldés része a sportdiplomáciának, amihez kapcsolatok és elismertség kell. Ez Hegedűs Csabának megvan, megvolt, rezsibiztos úrnak meg nincs. Egy sportoló életének teljes munkája veszett el emiatt.

Ha igaz, hogy a Fidesz ennyire szörnyű, akkor bizony tartozik Herényinek és Dávid Ibolyának egy nagy bocsánatkéréssel.

Én?

Igen. Az ellen küzdöttek, hogy a Fidesz a jobboldal egyeduralkodója legyen, ön meg ellenük politizált az MDF-ben.

Kivel állapodott meg akkor Dávid Ibolya?

Mondja ki ön!

Hát nem jobboldali pártokkal. Én akkor úgy éreztem, hogy az MDF-Fidesz viszonylatában vissza kell lépnie a rosszabb eredménnyel bírónak a második fordulóban. Miután ezt nyilvánosan elmondtam és ilyen vonatkozásban a Fidesz mellé álltam, 12 százalékos vezetés után a második fordulót elvesztettem. Felhívott utána Orbán Viktor. Megköszönte, hogy kiálltam mellettük. Azt mondtam, nem értetek tettem, elnök úr, hanem így láttam helyesnek. Így is volt. 

Miért nem indult akkor Dávid Ibolya ellen pártelnöknek?

Lezsák Sándor is indult és az ő esélyeit nem akartam rontani. Ő volt, aki annak idején bevezetett engem a politikába és így éreztem korrektnek.

Most milyen viszonyban vannak az azóta fideszes Lezsákkal?

Semmilyenben. Amúgy annak idején nem akartam elnök lenni és kormányzati szerepet sem akartam. Polgármester voltam és az is akartam maradni. Ezt az elnök asszonynak el is mondtam. De azt hiszem, tartott tőlem és dolgozott a háttérbe szorításomon. Volt egy kommunikációs csapat, akik jól dolgoztak az uniós kampányban. Én bíztam bennük...

Aztán Dávid Ibolya Somogyi Zoltánékat választotta.

Igen.

Akik bejuttatták az MDF et 2006-ban. Szóval nem volt annyira rossz döntés. 

Azért ez nem teljesen így van. Volt ott más „hátszél” is. Schmuck Andor irányából. De rég volt, talán hagyjuk a múltat.

Jó. Akkor azt árulja el, miért és kinek éri meg az Új Kezdetre szavazni?

Ez egy alulról építkező erőtér. Olyanokkal, akik helyben szereztek tapasztalatot és hitelességet. Akik ismerik az emberek problémáit és minden nap meg kell küzdeniük a bizalomért. A terepen szerezték az elismertséget és az eredményességet, nincsenek átszőve az elmúlt 27 év minden mutyijával. Erről a megtisztulásról is szól a népszavazási kezdeményezésünk. Az elmúlt 30 év politikai vezetőinek valós vagyonosodási vizsgálatáról. Természetesen beleértve magamat is. És persze ha az pozitív, akkor el kell számolni és öt év eltiltás járna minden közéleti tevékenységtől. 

Nem fogják átengedni. Alkotmányellenes.

Ez csak az első lépés. Van muníciónk bőven.

És mije van még? Vagyonilag.

32 éve ugyanabban a házban lakom, amit az orvosi munkámból építettem. Nincs úszómedencém és nincsenek nyaralóim, a gyermekeim tényleg a saját lábukon állnak: tisztességes, becsületes munkával teremtették meg azokat a körülményeket, ahol élnek. Ők sem lettek gazdagok.

 

A korrupciót minden ellenzéki párt egyfolytában emlegeti. Azt mondja meg inkább, kiket akar képviselni az Új Kezdet!

Azokat, akik keresnek és nem találnak alternatívát, akik hisznek abban, hogy lehet tisztességesen, becsületesen, szakértelemmel működtetni egy országot. 

Most jó sokakat megcélzott, közben viszont: mérhetetlenek. 

Elég érdekesnek tartom, hogy azonnal ezzel támadnak minket. Azt hiszem, tíz nap elteltével senki nem várhatott mást. Szerintem ön sem. Októberben meglátjuk, addig erről kár is beszélni.

Ha 2017 végén mérhetetlen lesz a támogatottságunk, akkor át fogjuk gondolni az indulást. 

Minek is kellene még egy párt? Ott van a középre húzódó Jobbik a jobbos Fidesz-árváknak.

Beszélgetett mostanában korábbi Jobbik-szavazókkal? Én igen. Politikai hontalanok lettek közülük is sokan. Vona Gábor nem tudja megcsinálni, amit Orbán Viktor annak idején igen, hogy egy fordulattal átfarol a politikai tér másik felére. Orbán azért volt rá képes, mert volt politikai piaci rés: az MDF, a jobboldal összeomlott '94-ben. Vona is ügyesen nyomult be a MIÉP helyére egyébként, amikor az meggyengült. Ma azonban egyszerűen nem létezik az a politikai rés, ahova be akar nyomulni.

Ha a középre tartó Vonának nincs, akkor önöknek sincs.

Más a helyzet. Vona jobbszélről indul. Hova megy? Balra?

Azokat a szavazóit is lecsipegette már Orbán. Míg tehát esetében hitelességi gondot okoz a fordulat, hiszen fordulnia kell, méghozzá gyorsan, nálunk ilyen gond nincs, hiszen most alakulunk, szerveződünk. Félreértés ne essék: nem ellenszenves nekem mindaz, amit Vona Gábor mostanában mond, sokkal rokonszenvesebb, mint amikor a gárdamellényben feszített. A hitelesség más kérdés.

Gondja van a gárdamellénnyel? Rovásírással is ki van a város határára, hogy Gödöllő!

Mert a helyi jobbikosok kérték. Úgy voltam vele, hogy ha ennyire fontos nekik és leegyeztetik a közúttal, hát legyen. Nem állok ellen. Én tényleg demokrata vagyok.

Vörös csillagot is lehet, ha egyszer lesznek helyi komcsik és kérik?

Nálunk nem szokás komcsizni, ezt szeretném leszögezni. A városi köztér más eset, a vörös csillag ott tilos, de temetőben például szerintem ne rendezkedjünk! És ez nem azt jelenti, hogy vonzódom a vörös csillaghoz. Édesapám három évet volt orosz hadifogságban, de még őt sem zavarta, hogy a temetőben a kegyeleti emlékművet úgy őrzik meg, ahogy van, csillagostul. Pedig 700-ból 170-en jöttek haza. Hét lövedéket kapott. Negyven napig vitték egy szál vászongatyában. Vagonban. 49 kilósan jött meg, de túlélte.

Utána mit csinált?

Adjunktus volt az ELTE-n, de kirakták. Letették egy általános iskolába, onnan kutatóintézetbe került, egy alagsori szobába. De sosem lépett be a pártba. A szakszervezetbe is csak akkor, amikor én születtem, mert azzal járt 400 forint, amiből az első keverő tárcsás mosógépet megvették. Én voltam a hatodik gyerek. Az ő példaadása a legjobb örökség, nem az autó meg a ház.

Orbán Viktor is szegénységből jött, képezte magát...

De dolgozni megtanult? Én tíz évig azért csak dolgoztam kórházban és éjszakáztam. A fiúk a politikán kívül nem csináltak soha semmit.

A politikát azért elég jól kitanulta. Ha megnézi a számokat, a növekedést, a GDP-t, az inflációt...

A multikból és uniós pályázatokból van pénz. Hol a magyar gazdaság? Sehol. Nem a gazdasági elitet cserélik le. Már régen nem erről van szó.

A miniszterelnök közvetlen környezetében bűnözők vannak.

Törvényesen megy minden, tessék csak Csepreghy Nándor-interjúkat olvasni.

Csepreghy Nándor jó szakember, de ő is tudja, hogy legyártották a törvényeket az intézményesített korrupcióhoz. Mit mondjunk a gyerekeinknek, én az unokáinknak? Miért legyenek szorgalmasak, miért tanuljanak? Jól kell nősülni, jóban kell lenni, aztán annyi. Nem az én gondom ez már. Az önöké. Csak én vállalom, hogy most leköpködnek, mert hiszek abban, hogy ez így nem maradhat. Mindenki ahhoz asszisztál, amihez akar. Ön is. Én ehhez nem szeretnék. Morális felemelkedés nélkül nincs gazdasági kilábalás sem. Azt pedig nem az egyházakban kell keresni, hanem olyan emberekben, akik nem úgy állnak mindenhez, hogy ebből nekik mi csurran, mi cseppen. Például abban a 106 fős seregben, amely az Új Kezdet színeiben elindul majd.

Ön is tudja, hogy nem jutnak be a parlamentbe.

Sokan remélik ezt. Dolgoznak is érte rendesen. De fogadjunk? Ha elindulunk, tíz százalék fölötti eredménnyel leszünk bent.

Mit kapok, ha nem jutnak be?

Hétvége a családdal a gödöllői szállodában?

Kezet rá! Ha igaza lesz és bekerülnek, fizetek önnek egy hétvégét máshol, hasonló árkategóriában.

Megbeszéltük.

***

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apik
2020. július 11. 21:54
Méghogy nem haragtartó! Tudnék mesélni.....egyszerűen vérig van sértve ezért gyűlölködik,fujjol a fideszre. Mindenesetre sajnálom,mert ezzel csakis magának árt...a gyűlölet mindig felemészt. Le kéne higgadnia es nem olyan borzalmas liberális tanácsadóval kéne magát körbe vennie mint a P.Cs. Az édesapjával jobb ha nem hozakodik elő,mert nagyon szomorú lenne ha látna mit csinál! Ő valóban egy igaz magyar ember volt!!!! Remélem egyszer békét talál a szívében Gémesi!
Strassnoff Ignác
2017. március 30. 00:06
Ilyen az a cikk, mikor az "újságíró" és alanya megérdemlik egymást. Stumpf eredményesen játszotta az eszét. A Bajna-is beszólás különösen tetszett. Ilyen az, mikor a hülye okoskodik... Gémesi megy sebésznek. Ühümm... 61 éves, te hülye gyerek! Remélem téged operál elsőként! Mondjuk agyat beléd. Egy verébét, hogy legyen fejlődés a dologban. Újságírás okj-s tanfolyamon. Íme az eredmény.... Gémesi sem lett okosabb az évek múlásával. Veszélyt jelent a hatalomra. :))))))))))))))) Mivel is? Megdobálja kővel a Fidesz székházat? Gyurika ne szarjál be, hogy valaki majd téged akar kinyírni! Segítek egy kicsit, hogy ne kelljen pelenkában járnod a majrétól. Akkor kezdesz majd számítani, ha neked is napi rovatot indít a Fidesz-bérenc sajtó. Javaslom az Origo figyelését, az ma a legnaprakészebb hazaáruló ügyben! Gyurcsány és Bajnai kissé már kikopott, jelenleg napi Botka és Zázrivecz rovat van. Na majd ha neked is lesz napi rovatod itt Gyurika, akkor kezdhetsz aggódni! De még az említett célpontok is életben vannak, úgyhogy maximum az kerülhet elő, hogy hol, mennyit loptál, esetleg kiderül, hogy buzi vagy, de nem valószínű, hogy kinyírnak. Gondolom nem tervezel Felcsúton indulni a polgármesteri székért... Szóval ne aggódj, mire a pártod akkorára nő, hogy Pintér elvtárs gondjaira bízna téged a hatalom, addigra már se te, se Pintér elvtárs nem lesztek életben, ha megéritek az emberi kor végső határát, akkor sem. Az a 10% remek poén volt. :)))
1120
2017. március 29. 22:46
"A fizikai biztonsága is veszélyben lehet, ha az Új Kezdet veszélyt jelent a hatalomra..." Muhaha!!! (Gémesi György is felülről kezdett el öregedni. Ez mától kezdve faktum.)
gazdagbalázs
2017. március 29. 18:58
Régen nevettem annyit, mint ezen az interjún. Annyi hülyeséget és nyilvánvaló hazugságot, csúsztatást hord össze a mélyen tisztelt Pártelnök Úr, hogy azt sem tudjam hol kezdjem azok kibontását. Kezdjük talán a rettegésnél. Furcsa ezeket a szavakat egy olyan polgármester szájából hallani, akinek városában köztudott, hogy nem érdemes ellentmondani akaratának, véleményének, mert ellehetetlenítik az embert. Tudják ezt a polgárok, tudják a civil vezetők, a sportvezetők, és persze saját képviselői is. Persze valójában nincs is nagyon hol ellentmondani, hiszen a város hivatalos felületein, internetes fórumain tökéletesen működik a cenzúra. Nem egy, nem kettő civil szervezet marad inkább csendben, hogy legalább a könyöradományként odalökött évi 20-30 ezer Ft-os (!!!) önkormányzati támogatásuk megmaradjon. Ez ám a szép világ! Korrupció: Gémesi Úr! Mi a helyzet a Városházával, amely állítólag életveszélyes (persze már azt is mondta, hogy nem az, dehát ki igazodik el ezen a "nemvagyokpárttag-mégisazlettem" észjáráson) állapota miatt bontásra vár? Addig is lehet bérelni a havertől az irodákat az önkormányzat számára, nyilván remek áron! Micsoda véletlen, hogy pont ez a haver szerzett meg magának rengeteg belvárosi telket is, ahol megfizethetetlen árú iroda- és üzlethelyiségek épültek (miért is ne lennének megfizethetetlenek, ha az embernek monopóliuma van?) Persze ez nem korrupció, csak szerencsés véletlenek egybeesése. Mint ahogy az Európa Kulturális Fővárosa cím megpályázása (még leírva is viccesen hangzik) is minden bizonnyal ésszerű, gazdaságos, és kimondottan megfizetődő lépés, ahol láss csodát, az Ön mindenhez (is) értő kabinetfőnöke lett a művészeti vezető? Menjünk tovább: fejlődés. Pártelnök Úr! Mutasson már bármi olyan kézzelfogható fejlődést a városban, ami az elmúlt 2-3 évben történt (mióta a pártalapítással foglalatoskodik)! Talán ezalatt az egyik fő közlekedési útvonalunk 200 méterének rendbetételére gondol? Hol maradnak a beruházások? Városi Sportcsarnok? A 27 éve ígérgetett városi termálfürdő? Úthálózatfejlesztés? Szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek? Soroljam még? Pártelnök Úr! Sorolhatnám még a nyilvánvaló csúsztatásait napestig, de felesleges. Aki olvassa ezt a cikket, vagy más cikkeket, és nem gödöllői, talán még lát is némi perspektívát Önben, minket, gödöllőieket már nem etet meg! Ideje lenne eldönteni: Új Kezdet, vagy Gödöllő? Tudom, már régen döntött, de miért mi, az állítólag szeretett gödöllői polgárai isszuk meg a levét hatalom- és bosszúvágytól fűtött akcióinak??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!