Szijjártó a Die Weltnek: Ha Schengen meghal, meghal a nyitott gazdaság

2017. január 14. 12:25

Szijjártó Péter a Die Welt című német lapnak adott interjújában arra hívta fel Németországot, hogy ne hosszabbítsák meg a határellenőrzéseket a Schengen zónán belül. Ez ugyanis végzetes lenne a percre kész szállításokra alapozó magyar gazdaságnak.

2017. január 14. 12:25

Németország arra készül, hogy februárban meghosszabbítja a schengeni határok ideiglenes ellenőrzésére nyitva álló időszakot. Szijjártó Péter a Die Welt című lapnak nyilatkozva bírálta ezt az ötletet, mert szerinte gazdaságilag végzetes lenne: főleg azért, mert a magyar vállalkozások úgynevezett percre kész (just in time) termelésszervezési rendszerben dolgoznak, ez pedig nem működik, ha a kamionoknak sorban kell állniuk a határon.

Az EU-n belül a határoknak nyitottaknak kell lenniük! Ha Schengen meghal, meghal a nyitott gazdaság!” – mondta a külügyminiszer.

A Magyarország által a külső schengeni határon felállított kerítést ugyanakkor megvédte Szijjártó, mondván: a személyek és áruk szabad mozgása az övezeten belül csak az uniós külső határok biztosításával lehetséges. A szerb-magyar határon a hidegben várakozó migránsokkal kapcsolatos felvetésre Szijjártó kifejtette: a menedékkérőknek Szerbiában kellene regisztrálniuk magukat, aztán pedig a menekültszállásra menniük. Ezt sokan azért nem akarják megtenni, mert később más országban akarnak menedékkérelmet benyújtani – tette hozzá.

Szijjártó azt is hangsúlyozta, hogy nem alapvető emberi jog, hogy valaki megválassza, melyik országban akar élni, Magyarország pedig nem enged a területén illegális átutazást.

A külügyminisztert kérdezték az Oroszországgal szembeni EU-s szankciókról is. Szijjártó szerint ezeket felül kell vizsgálni, és az európai állam- és kormányfőknek elemezniük kellene a szankciók hatásait. Az európai vállalkozások szerinte töretlenül érdekeltek oroszországi tevékenységük folytatásában, a szankciók pedig cinikusak és hatástalanok, bumerángként visszaütnek az európai gazdaságra – mondta.

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2017. január 15. 11:16
Megtaláltam a neten is Orbán Krisztián előadását. Nekem alapvetően átformálta a szemléletemet: https://youtu.be/szVrKJrvmjA
duzur
2017. január 15. 11:01
Kár, hogy mindaz ami most jön, nem csak egy izgalmas film, hanem a "való világ", nagyon is izgalmas fordulatokkal. Anglia állítólag alaposan kiszakad az Unióból, ami nem sok jót jelent se az ott dolgozó magyaroknak, se az EU-nak. Az osztrák kancellár is meg akarja nehezíteni a magyarok munkavállalását Ausztriában. Remélem, akkor a Magyar kormány is kirúgja az osztrák cégeket és jól megvámolja az osztrák árukat. Persze, ha Ausztria ezt teszi, majd végül már csak a németek lesznek befogadók, hisz jóformán csak az ö gazdaságuk virul...
noMores
2017. január 15. 10:42
Az a baj a kulpolitikankkal, hogy ilyen vallalhatatlan takonygerincu suttyok viszui, mint ez a stupid focista...
zolizolizoltan
2017. január 15. 09:20
Siralmasan lemaradt a német gazdaság digitalizálása a világ élvonalához képest. Ez nekünk nagyon nagy baj, hiszen a földrajzi közelségünk által a német digitális forradalom részesei vagyunk: http://mno.hu/velemeny/szilicium-volgy-vagy-ipari-muzeum-1381140
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!