Népszerű az otthonteremtési program

2017. január 31. 12:58

Töretlen az otthonteremtési program népszerűsége. Decemberben rekordösszegben, 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket – hangzott el a programról tartott sajtótájékoztatón.

2017. január 31. 12:58

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a program 2015-ös bevezetése óta 36 ezer igénylést fogadtak be, ezek összértéke 87 milliárd forint. Mint mondta, az otthonteremtés egyike azon területeknek, amelyeken világosan érzékelhető Magyarország erősödése.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a 2016-os év az otthonteremtésé volt, és a kormány elkötelezett a program folytatása mellett, hogy idén is családok tízezrei juthassanak saját tulajdonhoz.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok egyre bátrabban alapítanak családot, és vállalnak gyermeket. Húsz éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint most, és szerinte ehhez hozzájárult az otthonteremtési program, illetve annak legfontosabb eleme, a családi otthonteremtési kedvezmény is.

Tájékoztatása szerint az összes csok-támogatás csaknem 60 százalékával, 51 milliárd forinttal az új lakást építő vagy vásárló családokat segítették. A támogatásoknak csaknem felét nagycsaládosok kapták, vagy azok, akik vállalták, hogy legalább három gyereket nevelnek. További ötezer családnak tudtak 22 milliárd forint értékben áfa-visszatérítést adni.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a múlt évben több ponton is bővítették a csok-támogatásra jogosultak körét, illetve arra is felhívta fel a figyelmet, hogy idén a tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal nagyobb forrást, 211 milliárd biztosítottak az otthonteremtési programra.

Dömötör Csaba szerint a növekvő lakásépítése kedv az adócsökkentéseknek is köszönhető. Példaként említette az új lakások áfájának csökkentését és az egykulcsos szja-t. Hozzátette: a bővülő családi adókedvezményeknek köszönhetően több pénz marad a gyermeket nevelő családoknál.

Az otthonteremtési program népszerűségét jelzi, hogy egy év alatt két és félszeresére nőtt az építési engedélyek száma, és ez a növekedés az ország minden területén tapasztalható.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!