Hiába van vége az egykepolitikának, nincs igazi baby boom Kínában

2016. december 29. 12:25

Kínában az egykepolitika lezárásának eredményeként ebben az évben 17,5 millió gyermek jött világra, de még ez sem elegendő az elmúlt évtizedekben eldeformálódott demográfiai piramis helyreállításához. Megoldást jelenthet viszont az, hogy 2020-tól a párok annyi gyermeket vállalhatnak majd, amennyit szeretnének.

2016. december 29. 12:25
 

A múlt század vége óta nem regisztráltak annyi születést Kínában, mint idén: az ázsiai ország népesedését évtizedeken át meghatározó egykepolitika lezárását követő első évben 17,5 millió gyerek jött a világra. A jelenlegi termékenységi ráta szakértők szerint azonban nem elegendő az utóbbi csaknem negyven évben eldeformálódott demográfiai piramis helyreállításához.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint 2016-ban az előző évhez képest 5,7 százalékkal többen születtek Kínában, ahol a kormány döntése nyomán január 1-je óta – bizonyos kivételektől eltekintve – két gyermeket vállalhatnak a párok a korábbi egy helyett.

Az 1979-ben a túlnépesedés megfékezésére bevezetett egykepolitikával becslések szerint 400 millió kínai születését akadályozták meg, a társadalom rohamos öregedését kiváltva és az aktív lakosság létszámát megtizedelve. A korábbi intézkedés egy másik következményeként felborult a nemek aránya is az országban, a fiúgyermekek előnyben részesítése miatt ugyanis az utóbbi évtizedekben 40 millióval több fiú született, mint lány.

A hivatalos előrejelzések szerint a már így is a világ legnépesebb országának számító Kína 2029-ben éri el demográfiai csúcspontját 1380 millió lakossal, és ezen a szinten stabilizálódni is fog a népességszám. Mindazonáltal egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mostani népesedési ütem nem lesz elég a demográfiai piramis eróziójának megakadályozásához, éppen ezért engedni kellene a családoknak, hogy annyi gyereket vállaljanak, amennyit szeretnének.

„Az újszülöttek száma nem változtat a problémán. Nem hiszem, hogy sokat fog javulni a helyzet” – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Liu Csiehua, a Pekingi Egyetem Népességtudományi Intézetének kutatója.

Komoly akadályt jelent a népesedési helyzet javulása szempontjából a fiatalok alacsony gyerekvállalási hajlandósága is. A kínai nemzeti családtervezési bizottság (NHFPC) szerint a két vagy akár több gyermek világra hozására is kész nők nagyjából 60 százaléka legalább 35 éves. A bizottság úgy becsüli, hogy az egykepolitika eltörlése ellenére az aktív – 15 és 64 év közötti – lakosság létszáma a jelenlegi egymilliárdról 830 millióra csökken 2050-re Kínában.

Liu szerint a kínai vezetés a szociális reformok bevezetésével párhuzamosan fokozatosan változtat majd demográfiai politikáján, és 2020-tól várhatóan lehetővé teszi, hogy minden párnak annyi gyereke legyen, amennyire vágyik.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!