Kutatók Éjszakája az ELTE PPK Perinatális munkacsoportjával

2016. október 05. 00:29

Az ELTE PPK Perinatális munkacsoportja három részből álló programot kínált az érdeklődőknek az idei rendezvényen.

2016. október 05. 00:29
Admin

1. Mikor érnek el a szülészeti kutatási eredmények a gyakorlatba? (kerekasztal)

Számos szakmai ajánlás, kutatási eredmény ismert, ami nem kerül el a gyakorlatig. Így a szülészeteken, az újszülött ellátásban sok helyen olyan gyakorlat folyik, ami kérdéses, vagy kifejezetten káros. A perinatális területen dolgozó szakemberek ezt beszélték meg: igyekeztek megfejteni, milyen akadályai vannak annak, hogy ezek az eredmények gyakorlattá váljanak.

A beszélgetést vezette: Varga Katalin, PhD. egyetemi tanár, az ELTE Pszichológiai Intézet /Affektív Pszichológia Tanszék / Tanszékvezetője.
Bevezetőjében röviden összefoglalta a perinatális munkacsoport eddig elért eredményeit, beszámolt az orvosképzésben szerzett személyes tapasztalatairól, és kérte a résztvevőket, hogy kérdéseikkel, észrevételeikkel gazdagítsák a programot.
Novák Julianna, perinatális szaktanácsadó összefoglalta a magyarországi szülések legfontosabb statisztikai adatait, úgymint a császármetszés, gátmetszés és egyéb beavatkozásokkal kapcsolatos trendeket az elmúlt években, valamint koraszülések, anyai és újszülött veszteségek arányait az európai adatokhoz viszonyítva. A statisztikák bemutatását követően az érdeklődők és a kerekasztal résztvevői között aktív párbeszéd bontakozott ki, amelynek során néhány lehetséges válasz született a feltett kérdésre.
Megvitatásra került, hogy az evidencia alapú vizsgálatok eredményei is gyakran egymásnak ellentmondanak, ugyanakkor a WHO ajánlások sarkalatos ajánlásai egyértelműen evidenciákon, tudományos bizonyítékokon alapulnak. Többen azzal érveltek, hogy a változás azért tud csak nagy lassan bekövetkezni, mert a sok éven át kialakított rutin biztonságot jelent, és nagyon nehéz felülbírálni hosszú évtizedek munkamódját, hisz ez akár erőteljes belső konfliktusokhoz vezethet a szülészeti ellátórendszer munkatársaiban. Az is elképzelhető, hogy a személyes érintettségnek is lehet szerepe, hiszen azok, akik a szakmában dolgoznak, egy olyan rendszerben jöttek a világra, amely gyakran traumatizálta mind az anyákat, mint az újszülötteket és ez igaz az egészségügyi szakszemélyzetre vonatkozóan is.
dr. Ördög János, nyugdíjas szülész, holisztikus orvos hozzászólásában elmondta: vidéken élő és dolgozó szülészként, kicsit messze a „tűztől”, ám nagy érdeklődéssel kíséri és nagyra becsüli, amit ennek a rendezvénynek a szervezői, előadói, szimpatizánsai tettek eddig az ügy érdekében. Mindaz, amit Varga Katalintól tanulhatott, tudományosan is megerősítette őt abban, hogy a lelki állapotunk, kapcsolataink biokémiájára egész életünkön át – különösen az élet kezdetén – érdemes nagyon odafigyelni. Alátámasztotta hozzáállását a természetes szülés/születés irányába az esti program során is levetítésre kerülő, a  jászberényi szülészeten korábban már levetített Mikroszülés c. film. Bejelentette, hogy perinatális munkacsoport által kezdeményezett „Séta a SzüléSzületéS minőségéért” kezdeményezés nagyszerűségét látva és hallva, a Lelki Köldökzsinór Egyesület is csatlakozni kíván ehhez a mozgalomhoz.
2. Séta a SzüléSzületéS minőségéért (beszámoló)
A kerekasztalt követően a 2014-ben elindult hagyományteremtő Séta a SzüléSzületéS minőségéért kezdeményezés 2016-os tapasztalatainak megosztása történt, mely az egyhetes program során készült fotókból összeállított rövidfilm bemutatásával kezdődött. A résztvevők  leginkább a 2016-os Séta során meglátogatott bababarát intézményekben szerzett benyomásokra, az ottani reakcióira, a Séta fogadtatására voltak kíváncsiak.
A sétálók összegyűjtötték, hogy milyen rövid és hosszú távú hatása lehet annak, ha a Séta érint egy adott régiót, hogyan befolyásolja az ott található intézmények dolgozóit mindaz az impulzus, amit a Séta résztvevőitől kapnak és hogyan hat a helyi civil szervezetekre, családokra, miként segítheti elő a közös gondolkodást a tapasztalatok megosztása, a különböző szemléletű szakemberek párbeszéde. A megbeszélés során a közönség soraiból meghívás érkezett egy következő évi vidéki látogatásra, amit a Séta résztvevői nagy örömmel fogadtak.
3. Mikroszülés című dokumentumfilm (vetítés)
A program utolsó eleme a filmvetítés volt, melyet a közel harminc fős közönség kötetlen beszélgetése követett. Ennek során a film üzenetéhez kapcsolódva pro és kontra is elhangzottak vélemények, tapasztalatok, gondolatok. Tapasztalt szakemberek, szülők és egyetemi hallgatók is megszólaltak.

Novák Julianna a Mandiner.család szakértője is. A vele készült nagyinterjúnk, melyben mindezekről a témákról részletesen kérdezzük, ITT olvasható. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!