Exit poll: nagy balos győzelem Berlinben, kétszámjegyű AfD

2016. szeptember 18. 18:27

A regnáló főpolgármester szociáldemokratái továbbvezethetik a német fővárost. A Zöldek szinte biztosan részt vehetnek majd a Berlint irányítható koalícióban, kérdés, hogy a történelme legrosszabb eredményét elérő kereszténydemokrata CDU vagy az erősödő balpopulista Linkspartei lesz a harmadik partner. A bevándorlásellenes AfD kétszámjegyű százaléknyi szavazatot kapott a balos fellegvárnak számító német fővárosban.

2016. szeptember 18. 18:27
Bukovics Martin

Kijött a vasárnapi berlini választás sokadik exit pollja a német közszolgálati ZDF-en: ezalapján a várakozásoknak megfelelően a szociáldemokraták nyertek. A regnáló főpolgármester, Michael Müller SPD-je 21,9 százalékkal végzett az élen. A szocdemekkel nagykoalícióban a német fővárost irányító kereszténydemokrata CDU történelme eddigi legrosszabb eredményét elérve második helyen végzett 17,9 százalékkal.

Harmadik nagy meglepetésre a baloldali populista Linkspartei lett 15,6 százalékkal, negyedikek a Zöldek 15,4-gyel. A bevándorlásellenes AfD a felmérések által jósoltnak megfelelően 14 százalék körüli eredményt ért el Berlinben, ami ebben a mezőnyben az ötödik helyhez volt csak elég. A kilenc előtt közölt számok szerint a magát teljesen átpozicionáló liberális FDP is bejutott a város közgyűlésébe 6,5 százalékkal.

Mind a szocdemek, mind a kereszténydemokraták jó 5 százalékpontos csökkenést könyvelhettek el a 2011-es számokhoz képest. A Zöldekre egy százalékponttal kevesebben szavaztak. A szeptember 18-i választásnak két nagy nyertese van. Az egyik a bevándorlásellenes AfD, amely újoncként az exit poll szerint rögtön kétszámjegyű eredményt ért el, a másik pedig a várost 2002-2011 között a szocdemekkel együtt kormányzó Linkspartei, akik 5 százalékpontot tudtak erősödni 2011-hez képest. Az akkori 1,8 százalékos eredményükhöz képest a liberálisok bejutása is nagy siker.

A választási részvétel a 2011-es 60 százalékról 67 százalékosra nőtt, ami azért érdekes, mert a közszolgálati ZDF által közölt közvélemény-kutatás szerint a bevándorlásellenes AfD 50 százalékban a nemszavazók táborából szerzett szavazókat.

Így szavazott Kelet-Berlin

Az egykori Kelet-Berlinben a baloldali populista Linkspartei lett a legnépszerűbb párt, őket követi az itt majdnem 10 százalékpontot veszítő szociáldemokrata SPD és harmadik helyen az AfD. Az itt amúgy sem túl népszerű CDU csak a negyedik helyre ért be, éppen hogy beelőzve a szintén stagnáló Zöldeket. A liberálisok bár itt is erősödtek, a kelet-berliniek szavazatai alapján nem jutottak volna be a város közgyűlésébe.

Így szavazott Nyugat-Berlin

8 százalékpontot bukott az egykori Nyugat-Berlinben a kereszténydemokrata CDU, így a majdnem 4 százalékpontos csökkenést elkönyvelni kénytelen szocdemek állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A Zöldek apró csökkenéssel lettek harmadikak, nagyot, 6 százalékpontot erősödtek viszont mind a baloldali populisták, mind a liberálisok. A migrációkritikus AfD újoncként 11 százalékot kapott a nyugati városrészekben.

Ki fog tudni kormányozni?

A német fővárost eddig kormányzó SPD-CDU nagykoalíciónak már nincs meg a többsége, a Zöldek pedig szinte biztosan kormányra kerülnek majd. A legnagyobb többsége egy SPD-CDU-Zöldek nagykoalíciónak lenne a berlini közgyűlésben, és a német balos értelmiség jó része által már országos szinten is régóta követelt SPD-Zöldek-Baloldal felállás is elég szilárd lábakon állna. Egy SPD-CDU-FDP-formációnak szűk többsége lenne, a kifejezetten viccesen hangzó SPD-Zöldek-FDP-koalíciónak pedig pont meglenne a szükséges többsége.

Ezt jósolták a közvélemény-kutatások

A Mandineren is ismertetett közvélemény-kutatások szerint a választás legnagyobb esélyesei a jelenlegi főpolgármester, Michael Müller szociáldemokratái voltak, akiknek 23 százalékot (5,5 százalékpont mínusszal 2011-hez képest) jósoltak. A legfrissebb, szeptember 15-ei felmérés szerint az SPD-t a kereszténydemokrata CDU követte 18 százalékkal, majd 15-tel a Zöldek, 14,5-tel a baloldali populista Linkspartei, 14-gyel a bevándorlásellenes AfD és végül 6,5 százalékkal a liberális FDP. A Kalózpártnak semmi jót nem jósoltak. Be is jött: a 2011-es 8,9 százalékhoz képest most 2-t sem kaptak.

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2016. szeptember 19. 15:43
Az AfD nem Németország, hanem a CDS-CSU / SPD és a Grüne, vagyis a jelenlegi német pártrendszer alternatívája. Messze van az még a némettől, de az irány kezdetnek jó.
kukagyerek
2016. szeptember 19. 15:00
Azt hittem a magyar ökörtől agymosottabb nincs a világon, de úgy látszik tévedtem. Még mindig csak 13,8 % ép agyú van Németországban.
Bástyaelvtárs
2016. szeptember 19. 11:32
Ha Gusztáv 13 szidja a fideszt a mandineren olvasott cikkek vagy kommentek alapján azzal nincs semmi baj. Mert ezzel még nem állítja azt, hogy a teljes magyar lakosság fideszhívő náci és antiliberális antidemokratikus. Ha szidja külföldi magyarként a fideszt az csak annyit jelent, h nem tetszik neki a fidesz politikája és nem azt, h az egész ország fidesznáci. Én pedig arról beszéltem, h mikor szapulja Izrael népét úgy általánosságban csak azért mert hallott szélsőségesektől nyilatkozatokat, h joguk van rasszistának lenni, az nem helyes. Mert egy szűk kisebbség vleményét vetíti ki egy teljes nemzetközösségre. Csakhogy a fidesz szapulásával ilyet nem tesz, mert a fidesz nem a magyar nép, de még csak nem is a magyar nép többségének képviselője. Ezért nem értettem a párhuzamot....
Hora
2016. szeptember 19. 10:24
Merkel a CDU gyurcsánya.:) No és mennyi lett volna, ha nem csalnak el annyit a levélszavazatokon.(hirtelen megugrott a levélszavazatok száma ~550ezer) Bruhááá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!