Jordánok énekelték a magyar himnuszt Tihanyban

2016. augusztus 08. 02:31

Pénteken a tihanyi apátsági templomban lépett fel a Fountain of Love, a Szeretet Szőkőkútja nevű kórus és kamarazenekar. A keresztény és muszlim énekesekből álló zenekar karmesterük saját szerzeményű oratóriumát adta elő, ezen kívül pedig Magyarország és Jordánia nemzeti himnuszai is elhangzottak. A koncert előtt Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója a különböző vallású és bőrszínű emberek közösségének fontosságáról beszélt, amit szerinte a migrációs válság sem tesz zárójelbe.

2016. augusztus 08. 02:31
Zulik Ákos

A tihanyi apátságban adott koncertet a jordán Fountain of Love kórus. A koncert előtt Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója a különböző vallású és bőrszínű emberek közösségének fontosságáról beszélt, amelyet a migrációs válság sem tesz zárójelbe és amelynek szép példája a jordán kórus léte is. Dobszay Benedek, a Ferences Rendtartomány főnöke pedig Jordánia fontos szerepéről beszélt a Közel-Kelet sokrétű problémáinak helyi enyhítésében.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány meghívására vendégkórus oratóriumot adott elő „Jézus, a szeretet kútja” címmel, amely az őket vezényló Tomeh Jbarah saját szerzeménye, amely a teremtésről, a feltámadásról, a mennybemenetelről és az üdvözülésről szóló szentírási szövegrészeket és egyházzenei dallamokat dolgoz fel. 

A Szeretet Szökőkútja nyolcvanfős együttes, amelyet 2002 karácsonyán alapítottak különböző keresztény felekezetekhez tartozók és muszlim zenészek, illetve énekesek. Céljuk Krisztus dicsőítése és Szűz Mária méltatása a művészet eszközeivel. Repertoárjukban nyugati és keleti stílusú zeneművek egyaránt megtalálhatók. Gyakran lépnek fel templomokban és hangversenytermekben. Jordánián kívül szerepeltek már Szíriában, Líbiában, Palesztinában, Franciaországban, Németországban és Belgiumban. XVI. Benedek és Ferenc pápák szentföldi látogatási alkalmából is szerephez jutottak az ünnepi események során. 

Az európában turnézó jordán énekesek Magyarországra érkező kórus egyébként augusztus 2-án már a budapesti Mátyás-templomban is előadta a Jézus, a szeretet kútja című oratóriumot. A Szeretet szökőkútja zenészei és énekesei idén nyáron Magyarország mellett Ausztriában és Svédországban is adnak koncerteket.

A migráció és a közel-keleti háborúk kontextusában 

A koncert megnyitóján Korzenszky Richárd szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója többek között a következőket mondta: „Most, amikor migrációs válságban él a világ és különösen Európa, külön ajándék számunkra a jordániai testvére jelenléte — akik nem mind keresztények, vannak köztük muszlimok is. De ugyanabból a kottából játszanak, ugyanarra a karmesterre figyelnek és mintegy példát adnak nekünk, hogy különbözőségeink ellenére lehetséges egy kottából énekelni és egy irányba nézni. Egy az Isten, aki mindannyiunkat erre az életre meghívott. Adja az Isten, hogy ez a mai találkozás elmélyítse a vágyunk a teljesebb és tisztább békesség után. És elmélyítse a hitet abban, hogy különbözőségeink ellenére is tudunk együtt cselekedni, tudunk együtt, közös világot építeni. Adja Isten, hogy így legyen”. 

A koncert előtt beszélt Dobszay Benedek, a jordán kórust meghívó Ferences Tartomány rendfőnöke is. Ő Jordánia különleges szerepét hangsúlyozta a Közel-Kelet háborús és szociális problémáinak kezelésében. Szerinte a jordán énekesek „olyan térségből, a Közel-Keletről érkeztek, ahonnan sajnos állandósultak az aggodalomra okot adó hírek. Háborúk pusztítanak az emberi civilizáció bölcsőiben: Irakban és Szíriában. Az évek óta tartó emberáldozat és pusztítás célpontjai a térség etnikai és vallási kisebbségei, közöttük a legősibb keresztény felekezetek és templomaik is. Magyarország szolidáris e végveszélynek kitett közösségekkel, és saját szerény eszközeinkkel segítjük túlélésüket. E konfliktusövezetben Jordánia üdítő és bíztató kivétel. A hásemita királyság megőrízte belső békéjét, etnikai és vallásközi toleranciáját, és szolidaritását a rászorulókkal. Milliók találtak menedéket az országban a környező háborúk elől, s ellátásukból kiveszik a részüket a jordániai egyházak is.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2017. augusztus 25. 10:06
Veled hiába próbálkoznának, nincs mit.
Spiltyu
2016. október 31. 21:17
Arlet elélvez ha ezt olvassa! Jah, dehogy is... hiszen impotens.
Peter8811
2016. október 17. 22:25
A poén az lenne ha a zsinagógában meg a Vörös Csepel vezesd a harcot Váci út felej neki-t énekelné az egyesített palesztin-zsidó kórus.
Karbantartó9
2016. augusztus 15. 09:46
Köszönjük a kedves gesztust, most pedig tűz a reptérre és irány Jordánia! Petrában majd mi is elenekeljük a jordán himnuszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!