Török puccskísérlet: már hatezren őrizetben

2016. július 17. 17:22

A péntek esti törökországi katonai puccskísérletben részt vevő közlegények közül sokaknak fogalmuk sem volt arról, hogy mibe keveredtek: feletteseik azt mondták neki, hogy hadgyakorlatozni fognak, csak akkor esett le nekik, hogy államcsínyhez asszisztálnak, amikor civilek kezdték el megmászni a harckocsijaikat – legalábbis az elfogott puccsista katonák közül sokan ezt állították a Hürriyet török lap beszámolója szerint, amelyet az Index idéz. A portál a BBC nyomán beszámol arról is: összesen már hatezer embert vettek őrizetbe Törökországban.

2016. július 17. 17:22

Összesen már hatezer embert vettek őrizetbe a pénteki puccskísérlet miatt, jelentette be Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter. Azt is hozzátette, hogy a tisztogatás folytatódni fog, további letartóztatásokra lehet számítani, írja a BBC.

Azt nem mondta meg, hogy az őrizetbe vett emberek közül mennyien katonák, és mennyien civilek, de szombat este több mint 3000 letartóztatott katonáról lehetett tudni. Vasárnap pedig csak Denizil tartományban 50 magas rangú tisztet vettek őrizetbe.

Szombaton emellett több bírót és ügyészt is elfogtak, köztük az alkotmánybíróság két tagját. Őket is azzal gyanúsítják, hogy közük volt a puccshoz. Összesen 2800-nál is több bírót váltottak le.

A Sky News szerint az Incirlik légibázis parancsnokát, Bekir Ercan Van tábornokot is őrizetbe vették, amiért a hatóságok szerint ő is részt vett a puccskísérletben. –

Szombaton a törökországi amerikai főkonzulátus írta ki a Twitterre, hogy a helyi hatóságok nem engednek senkit se ki, se be az Incirlik légibázisra, ahol állítólag az áramszolgáltatást is lekapcsolták. Már akkor azt lehetett sejteni, hogy a török hatóságok feltételezett puccsisták után kutathatnak. Viszont a bázis légterének a lezárása miatt nem szállhattak fel az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó NATO-gépek sem.

A péntek esti törökországi katonai puccskísérletben részt vevő közlegények közül sokaknak fogalmuk sem volt arról, hogy mibe keveredtek. Feletteseik azt mondták neki, hogy hadgyakorlatozni fognak, csak akkor esett le nekik, hogy államcsínyhez asszisztálnak, amikor civilek kezdték el megmászni a harckocsijaikat - legalábbis az elfogott puccsista katonák közül sokan ezt állították a Hürriyet török lap beszámolója szerint.

A Hürriyet szerint az elfogott puccsista katonák közül sokan arról beszéltek kihallgatásuk során, hogy főnökeik keverték bele őket a dologba, ők semmit nem tudtak arról, mi zajlik. Az egyébként a péntek éjjeli élő televíziós felvételeken is szembetűnő volt, hogy sok katona látszólag tanácstalan volt, nem tudta, hogyan reagáljon arra, hogy az emberek az utcára vonultak és kikeltek a puccskísérlet ellen.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2016. július 18. 09:41
Ez egy gyanúsan amatőr puccskísérlet volt. A török hadsereg nem ilyen amatőr. Erdogan csak nyert vele. Hogy mit várhatunk tőle a továbbiakban, az heteken belül kiderül. Mindenesetre így a "demokrácia védelmezője" marad, és tovább játszhatja Európával a kisded játékait.
áfonya
2016. július 18. 06:47
Mszp dk pláne gyurcsány jobbik nem hőzöngtök futás a török véres bosszút megakadályozhatnátok ,ti vagytok az emberi jogok élharcosa (akasztófa mellett) . Hazánkban tudtok számítógépet dobálni tanárokat felbőszíteni ,lázítani ,pedig a földön van hely ahol tudnátok magatokat beélesíteni ,,esetleg izraelt is meglátogathatnátok amikor a palesztinokat irtják vagy határzár építik .
áfonya
2016. július 18. 06:37
Ballibsi lapok találgatna fantáziáznak ,mert a törökök magukról nem adnak ki hírt.Fejhullásokat nem kiáltják világgá,belső ügynek tekintik ,nehogy a drága merkel barátnőjük no meg juncker schulz barátjuk megneszeljék a véres bosszút mert ártana a betolakodók elosztásának a leendő beigért pénzekért cserében.
Berecskereki
2016. július 18. 06:36
Azt tartja a mondás: Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Lehet sokféle elméletet gyártani – ezt az index cikke jól összegzi http://index.hu/kulfold/2016/07/16/a_legvadabb_elmeletek_a_torok_puccsrol/ - azonban a tények akkor is egyfelé mutatnak. Ez pedig nem más, mint az; Erdogan diktátori hatalmat tervez és eddig is számtalan kísérletet tett ellenfelei felszámolására. Az pedig egy dolog, hogy a mostani török Alkotmányba mi van, mert kétharmados többséggel meg lehet változtatni. Amennyiben Erdogan sikeresen felszámolja ellenfeleit – pártokat – maga mellé állítja a választók többségét, egy újabb választásnál megszerezheti a kétharmadot. Az USA-nak szüksége van Törökországra Európában és az is érdeke, hogy Törökország felvételt nyerjen az EU-ba. (Ezzel kapcsolatban korábban a Mandineren is volt egy írás. Sajnos nem találom.) A briteknél a brexit kapcsán ugyancsak felmerült problémaként Törökország felvétele az EU-ba. Mindezen tények alapján nem összeesküvés elmélet annak feltételezése, hogy a puccsban erősen benne lehet Erdogan keze és lába is. Azt pedig valószínűtlennek tartom, hogy a török, az angol, az USA hírszerzése nem tudott arról, hogy puccs van készülőbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!