Az út szélén

2016. július 14. 07:24

Tíz év alatt egymillió munkahelyet ígért a magyar társadalomnak a 2010-ben másodjára hatalomra jutott Orbán-kormány. Viták ugyan folynak arról, hogy időarányosan hol tart a program, de még a legoptimistábbak szerint sem ott, ahol kellene.

2016. július 14. 07:24
Facsinay Kinga

Az Orbán-kormány sem tesz tehát másképpen, mint elődjei. Nem átképzéssel és rehabilitációval próbálkozik, hanem inkább »eltünteti« a munkanélkülivé vált embereket a munkaerőpiacról. Ez tudatos választás eredménye, amelynek miértjére Bogár László közgazdász, ideológus világított rá a legjobban a Heti Válasznak 2013-ban adott interjújában. Ebben világosan kimondta: a kormányfő »nyilván tudja, hogy a társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már nem lehet visszahozni a nyomorúságból«. Ez aztán az egyenes beszéd: a Fidesz tehát – amely mindig azzal kampányolt, hogy senkit sem hagy az út szélén – már rég lemondott a képzetlen tömegekről. Ezért költ csak ímmel-ámmal az átképzésre: a duális oktatást ugyan bevezette, de azt is csak azért, hogy a magyarországi autó-összeszerelő üzemek munkaerőigényeit kielégítse.

Pedig a munkaerőpiac peremén egyensúlyozó egymilliós tömegből néhány tíz- vagy akár százezer főt biztosan ki lehetne emelni, s a gazdaság igényeinek megfelelően átképezni. Erre a helyzetre az oktatás reformja kínál megoldást, de ma is vannak példamutató kezdeményezések: a jezsuiták például cigány származású fiatalokat juttatnak valódi képzettséghez. A kormány azonban szemlátomást nem ezt a fáradságos, ám hosszabb távon kifizetődő utat választotta. Ahogyan a jegybank sem: az alapítványainak juttatott 267 milliárd forintot inkább tudományos akkreditáció nélküli képzésekbe öntik, illetve a nemzeti bank erejét fitogtató ingatlanvásárlásra fordítják.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. július 14. 20:12
Kinga az útszéli munkára gondol? Azt másképp nevezik.
Mich
2016. július 14. 13:39
Simicska: "Savanyú az a szőlő"... simicsicska: Igen, Gazda, nagyon!
Szkita56
2016. július 14. 13:02
Régóta nem megyek az MNO tájékára sem, noha 2001 augusztusában a fórumán elsők között regisztráltam. Ennek a firkálmánynak az alapján kijelenthető az, hogy elképesztő hová süllyedt ez az egykor szebb napokat látott sajtóorgánum. Maga a cikk témája egy nettó hazugságra épül, ami Bogár László állítólagos kijelentését tartalmazza. A Heti válaszban megjelent interjúnak a hitelességét megjelenése után maga Bogár László cáfolta: "A közgazdász szerint ugyanis a hetilap szerkesztője önkényesen értelmezte az általa elmondottakat, és olyan mondatot adott a szájába, amit ő nem mondott, sőt, annak mindig is az ellenkezőjét állította. Bogár ugyanakkor azt is írja: „Az említett interjúban kétségtelenül érinteni merészeltem egy igen kényes tabukérdést. Ez pedig nem más, mint a magyar társadalom alsó egyharmadának egyre végzetesebb helyzete. És kétségtelenül óvatlanul azt is kimondtam, hogy számos jel utal arra, hogy olyan visszafordíthatatlan torzulások is végbementek ebben a társadalmi csoportban, amelyek már semmilyen eszközzel nem orvosolhatók.” A későbbiekben ennek kapcsán ez olvasható: "Bogár vasárnapi írásában azt állítja, az őt támadó „liberálisok” azt tekintik fő bűnének, hogy leleplezte „nemzetvesztő stratégiájukat”, vagyis hogy épp ők állították elő a csapdahelyzetet: „a nemzet ellen viselt pusztító háborúban” kifosztották és megsemmisítették a társadalom alsó egyharmadát, majd fegyverként fordították „a maradék magyarság nemzeti közép-társadalma ellen” Manapság Facsinay Kinga írásában ilyen újólag felmelegített hazugságok jelenhetnek meg a Magyar Nemzetnek nevezett orgánumban. Ez az, ami szégyen.
puszika
2016. július 14. 11:31
Leányom! Már ne haragudj,de fingod nincs a munkaerőpiacról. "Ezt most már magadnak is bevallhatod....."!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!