Felminősítés: Az első fecske

2016. május 23. 08:33

Szegény baloldali és liberális szakértői barátaink, lassan-lassan kifogytok az érvrendszerből! Ami pedig az állítólagos sikerpropagandát illeti, éppen a Fitch sorolta fel azokat a tételeket, amelyek alapján szakértők indokolták döntésüket.

2016. május 23. 08:33
Szajlai Csaba

„Valljuk be őszintén, csúnyán tündökölt a magyar adósságbesoroláson a bóvli, azaz a befektetésre nem ajánlott kategória címkéje. Még akkor is, ha a nemzetközi pénzpiacok már jó ideje beárazták Magyarország pozíciójának feljavítását. Ugyanis gazdasági teljesítményünk, belső és külső pénzügyi helyzetünk óriásit javult az elmúlt pár év leforgása alatt. Éppen ezért volt jelképes Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezetőjének év eleji nyilatkozata a Magyar Narancsnak, miszerint ha letakarnák hazánk nevét a dokumentumon, a befektetésre ajánlott kategóriába kerülnénk. Végre így lett! A három nagy hitelminősítő közül pénteken, késő este a Fitch Ratings volt az első fecske, amely visszahelyezett bennünket a minket megillető kategóriába. (...) 

Szegény baloldali és liberális szakértői barátaink, lassan-lassan kifogytok az érvrendszerből! Amennyiben ugyanis kijöttünk-kijövünk a bóvliból, nemzetközi megítélésünk egyenértékű a nyugat-európai országokéval, a régión belül pedig Szlovéniával.

Örömhír ide, örömhír oda, nem árt azonban megfeledkezni arról sem, hogy a három nagy hitelminősítő intézet tekintélye megcsorbult a 2008-as válság miatt. Hiszen a Fitch, a Moody’s és az S & P iránti bizalom a globális krízis idején olvadt el, mert nemcsak nem jelezték előre, mármint a világgazdasági összeesést, hanem kezdettől tévedtek előrejelzéseikben, olyan értékpapírokat és hiteltermékeket minősítettek kiválónak, amelyek aztán lényegében lenullázódtak.

A leglátványosabb kudarc a Lehman Brothers kötvényeinek kiváló besorolása volt, a befektetési bank papírjait nem sokkal a bedőlése előtt még a legjobbak közé sorolták. S pont a Lehman Brothers összeomlása indította el a pénzügyi pánikot világszerte. Ugyanakkor ítéleteikre még mindig figyel az üzleti élet, a befektetők, a nemzetközi pénzpiacok. Olyannyira, hogy nélkülük ma még elképzelhetetlen a világgazdaság. Voltak ötletek a megrendszabályozásukra, és arra is, hogy Európában is felállítsanak egyet, azonban sem ez, sem az nem jött össze. Fogalmazhatnánk úgy is, a rendszerük nem tökéletes, de jobb híján mégis ez a referencia, és a hagyományos hiteltermékek besorolásánál még mindig jelzésértékű egy-egy leminősítés.

Ha ugyanis a magyar állampapírok nem befektetésre ajánlottak, hanem spekulatív osztályzatúak, az nem pusztán hazánk gazdaságáról fest borús képet, de egyik-másik alapkezelő a szabályzata miatt nem is vásárolhat ilyen kockázatos értékpapírt. Vagyis a Fitch, első fecskeként megadta a jelet a magyar állampapírok vételére. Túl ezen, a forint árfolyamában lehet még rövid és középtávon változás, erősödés, miként azt a friss devizapiaci kereskedések is jelzik, továbbá Magyarország általános nemzetközi megítélését is javítja az új bizonyítvány.

Ami pedig az állítólagos sikerpropagandát illeti, éppen a Fitch sorolta fel azokat a tételeket, amelyek alapján szakértők indokolták döntésüket. Melyek ezek? Többi között a már említett költségvetési fegyelem, a külső pénzügyi sérülékenység elképesztő javulása, a hazai szakértők által sokat bírált jegybanki önfinanszírozói program, továbbá a kormány bankszektort érintő konstrukciója.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sir Galád
2016. május 23. 10:45
6 év után elértük azt a szintet, ami más országokban alap. Bravó...
BőröndÖdön
2016. május 23. 10:05
Újra a 2010-es szint,fantasztikus siker!!
csuka
2016. május 23. 09:42
Ez a 'hülye' gazdaság sajnos nem akar működni: "Abban mindenki biztos, hogy uniós források nélkül zuhan a gazdaság, ám a visszaesés mértékétől szórnak a becslések. A korábbi mondások szerint, ha a gazdasági növekedés az uniós pénzekkel „megszórt” években mintegy 1,7 százalék, akkor az EU-s források nélkül mínusz 1 százalék. Csakhogy a helyzet úgy áll, hogy ha az ország már az idén – az uniós támogatások ellenére – recesszióba fordul, akkor az EU-s források hiányában évente több mint 3 százalékkal zsugorodhat a gazdaság. Azaz a GDP mintegy ezermilliárddal lesz kevesebb, a költségvetés pedig mintegy 550-600 milliárdnak mondhat búcsút. ... Megpróbálta átrázni az Eurostatot a kormány, hogy eltitkolhassa: adóforintokból finanszírozza a klientúrát. Ennek érdekében a KSH független pénzügyi vállalkozásként tartja nyilván az állami tulajdonú Eximbankot, így a pénzintézet mérlegét nem sorolják az államháztartási tételekhez. Az uniós statisztikai szervezet azonban úgy véli: az Eximbank egy „foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás”, ezért igenis az államháztartási körön belül kell elszámolni. Az Eurostat szerint ugyanis az Eximbank nem végez betétgyűjtést, magyarán állami forrásokat helyez ki. Így elemzői becslések szerint, legalább 572 milliárd forinttal ronthatja utólag a 2014-es év kimutatásait az Eximbank mérlege, ami a GDP 1,78 százaléka. Ezzel lényegében az Eurostat lenullázta a kormány két éve összetrükközött államadósság csökkentését. Emlékeztetőül: az Eximbank finanszírozhatta Garancsi István érdekeltségét a Kopaszi-gáton és Andy Vajna érdekeltségét a TV2-ben. Sanszos, hogy ezek a baráti hitelek is a magyar államadósságot növelik. Amit végső soron az adófizetők állnak majd." /szabadföld/ Szerencsére a FIDESZ/DSZ MAFFIA jobban teljesít!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!