Schiffer: Valljon színt a Fidesz!

2016. február 11. 08:52

Az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesznek végre színt kellene vallania: csak a bíróságokkal szemben hangulatkeltésre használja-e a vörösiszap-katasztrófát, vagy valóban fel akarja számolni a korrupt ellenőrök garázdálkodását. Schiffer András úgy véli: ha a Fidesznek fontos az emberi élet, akkor támogatnia kell az LMP módosítóját a Btk. szigorítására.

2016. február 11. 08:52

A Lehet Más a Politika (LMP) társelnök-frakcióvezetője úgy gondolja, hogy ha a Fidesz számára fontos az emberi élet és a környezet épsége, akkor azzal foglalkozik, hogy a jövőben szigorúbb védelmet biztosítson a büntető törvénykönyv (Btk.), és „kikalapálja a rossz jogszabályokat”. Schiffer András a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy előző nap sajtótájékoztatón közölte: az LMP a kolontári iszapömléssel kapcsolatos elsőfokú, sokak által bírált ítélet meghozatala után ismét benyújtotta azon törvénymódosító javaslatát, amely hasonló esetekben büntetné a környezetkárosítás nem megfelelő ellenőrzését.

A társelnök-frakcióvezető a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: a Fidesznek színt kell vallania, hogy a bíróságokkal szembeni hangulatkeltésre használja-e fel a katasztrófát, vagy valóban elejét akarja venni a korrupt hivatalnokok, ellenőrök „garázdálkodásának” az országban.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. A Veszprémi Törvényszék január 28-án első fokon, bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2016. február 12. 20:35
Pláne, ha ezt a kémiát nem igen megtanuló mezei polgároknak el is lehet adni! Ők már elfelejtették, hogy a legmagasabb savas kémhatás az 1, a leglúgosabb meg a 14 pH, míg a 8 körüli a semleges! Ha a bírónő pl. az MTA azon bizottsági tagjaira gondolt akiknek a vádlottak padján kellene ülniük akik a 12-13 pH-s zagyot veszélytelenek nyilvánították, akkor részben igaza is van. Csak hát nem a bizottsági tagok mentek a MAL-hoz, hanem Tolnayiék kérték fel őket egy ilyen bizonylat kiadására. Ergo, a tulajoknak akkor is a vádlottak padján lenne a helye, főleg, hogy jól tudták, hogy milyen kémhatású zagyot engednek a tárolóba. S ha nem ennyire maró hatású a zagy, akkor a gátszakadás "csak" egy vörös iszappakolásos fürdő lett volna a kárvallott településeken, halál és súlyos sebesülések nélkül!
Szőke Ciklon
2016. február 11. 17:50
Majd a Schiffer megmondja a tutit. Megint! Ebben az országban mindenki hülye, korrupt, csaló, hazug, kivéve őt, a szeles bernit, meg a magyar földért aggódó földbírtokost. Már csak két évet kell kibírnunk, amikor eltűnnek a politika színpadáról
bölcsuhú
2016. február 11. 16:53
Schiffer jogász, védőügyvéd s mint a védőügyvédek általában a bűnösöket védi az áldozatokkal szemben. Ugyanazt a filozófiát vallja mint a veszprémi bírónő: nem az a hibás aki a bűnt elkövette, hanem az, aki nem akadályozta meg benne! Mintha nem tudnák, hogy a bűnöző mindig egy lépéssel a bűnüldöző előtt jár. ha nem így lenne, akkor gyakorlatilag nem lehetne bűnözni. Minden ellenőrzést ki lehet játszani új módszerekkel. Láthatjuk a doppingoló sportolóknál is. Sikeresen doppingolnak egy-egy új, a WADA listán még nem szereplő szerrel, módszerrel. Mikor az felkerül a listára lebukhatnak, de az ügyesebbek/pénzesebbek már új szert használnak. De ugyanez történik a riasztórendszerek esetében is. Schiffer a környezetvédelmi hatóságokra - a görögdinnyék marhaságainak hivatalos akadályozóira - akarja hárítani a felelősséget mások gazemberségeiért. Ügyes!
Berecskereki
2016. február 11. 16:43
Mindegy, hogy minek nevezik a fejezetet az idézett törvény szöveg alapján most is felelősségre vonható az elkövető, ha van ilyen. A módosító indítvány viszont azt a látszatot kelti, hogy a beterjesztőt a MAL Zrt-t és a tanúsítványt kiadót - a 10-es kazettában nem tároltak veszélyes anyagot - védik. A "hivatalos eljárás" hivatali ellenőrzés a vörös iszap tekintetében a törvény szerint történt. Ez tegnap megvitattuk Illés Zoltán parlamenti hozzászólását idézve. Az ellenőrzéssel kapcsolatban kapcsolatban a MAL Zrt-nek áll fenn a felelőssége több tekintetben is. A beruházáskori ellenőrzés nem megfelelő volta, amennyiben ilyen megállapítható, már elévült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!