Közoktatás: reagált az ellenzék Czunyiné távozására

2016. február 06. 15:54

Az Együtt felszólítja a kormányt: ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzenek a közoktatás terén. Az MSZP szerint Balog Zoltánt terheli a felelősség. A PM úgy látja: a Fidesz oktatáspolitikája veszélyezteti a gyerekek jövőjét. Az LMP szerint az államtitkárok „csereberéje” nem jelent megoldást a közoktatás problémáira.

2016. február 06. 15:54

Együtt: Ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzenek!

Az Együtt felszólította a Fidesz-kormányt, hogy „ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzen”, hanem kezdje el kialakítani a nemzeti konszenzuson alapuló új közoktatási rendszer alapjait. Szabó Szabolcs, az ellenzéki párt független országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának tagja szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

Az Együtt politikusa kiemelte, nem elég az államtitkárt lecserélni, szerkezeti változások is kellenek, különben „Palkovics László is csak a Hoffmann-Czunyiné-vonalat folytatja, ő is meg fog bukni”. Szabó Szabolcs ezzel kapcsolatban nem optimista, mert szerinte „Palkovics László a felsőoktatásban az erővel kikényszerített átalakítások élharcosának bizonyult”. „Leépítette az intézmény autonómiát, a kancellárokon és a konzisztóriumokon keresztül kézi vezérlésre állította át a felsőoktatást, felelőtlen módon túlerőltette a számára oly kedves duális képzés elhibázott magyar változatát, a számára teljesen idegen társadalomtudományi és bölcsész szakokra teherként tekintett” – fogalmazott.

Hiller: Rendszerjellegű változásra van szükség

Az Országgyűlés szocialista elnöke szerint rendszerjellegű változásra van szükség, az ország jelenlegi vezetői ugyanis olyan társadalomban gondolkodnak, amelyet minden szinten irányítani tudnak. Hiller István – korábbi oktatási és kulturális miniszter – a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért Egyesületnek az oktatás helyzetét megvitató szombati budapesti rendezvényén arról beszélt, szerinte nem véletlen, hogy a közoktatási törvényt köznevelésire változtatták, mert az a lényege: „mi nevelünk titeket, mi mondjuk meg a normákat”. Az történik, amit a törvényben megfogalmaztak, ezért is szükséges a változtatás – mondta az ellenzéki politikus.

Szakszervezetek: Minden a „vezértől” függ

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint minden a „vezértől” függ, a jelenlegi „klikes” rendszer addig marad, amíg az politikai cél. Arra a hírre reagálva, hogy Czunyiné Bertalan Judit távozik a köznevelési államtitkári posztjáról, azt mondta, hogy ezzel semmi nem fog változni.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint nemcsak az oktatással, hanem az egész közszférával baj van. A tiltakozások kiváltó okairól szólva arról beszélt, hogy a tanárok a saját bőrükön érzik a közoktatási rendszer problémáit, a szülök pedig felháborodtak, hogy mennyire leterhelik gyermekeiket. Ez most összeért, és ehhez kellett még a miskolci Hermann Ottó gimnázium levele is – mondta. 

Szüdi János, közoktatási szakértő, több baloldali kormány államtitkára azt mondta, hogy amíg az iskolák nem kapják vissza jogi személyiségüket, addig nem lesz érdemi változás. Szavai szerint ma az iskolákban azt kell oktatni, amit a hatalom jónak tart, így a hatalom az iskolákon keresztül eljut minden családba. Az országnak el kellene jutnia addig, hogy a jelenlegi út nem vezet sehova – fogalmazott.

MSZP: Balog Zoltánt terheli a felelősség

Az MSZP szerint Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a közoktatás mai helyzetének kialakulásáért az öt éve miniszteri posztban lévő Balog Zoltánt terheli a felelősség, ezért távoznia kell. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként. A szocialista politikus szerint amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, addig az „oktatásban semmi nincs megoldva”. „A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a Klikhez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez” – fogalmazott Tóbiás József, hozzátéve, Czunyiné Bertalan Judit távozásával nem történik semmi érdemi változás.

PM: a Fidesz oktatáspolitikája veszélyezteti a gyerekek jövőjét

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Fidesz oktatáspolitikája veszélyezteti a gyerekek jövőjét, ezért pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Orbán Viktor kormányfő a hibás, ami miatt le kellene mondaniuk. Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként. A PM politikusa pártja követeléseként fogalmazta meg a Klik megszüntetését és a tanszabadság helyreállítását, valamint a 18 éves korig tartó tankötelezettség helyreállítását.

„Pedagógusok, diákok, szülők és nagyszülők, szakmai és szakszervezetek, szakiskolai közösségek tiltakoztak petícióval, és vonultak utcára, hogy elmondják: az oktatást mély válságba taszította az Orbán-rezsim” – fogalmazott Erőss Gábor, aki szerint a Fidesz célja a totális ellenőrzés, de közben „még a krétát sem tudja biztosítani”. Kiemelte azt is, „magolás helyett készségfejlesztésre; fölösleges adminisztrálás, ideológiai kontroll és használhatatlan kísérleti tankönyvek helyett pedig tanszabadságra lenne szükség”.

LMP: az államtitkárok „csereberéje” nem jelent megoldást a közoktatás problémáira

Az LMP szerint az államtitkárok „csereberéje” nem jelent megoldást a közoktatás problémáira. Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a köznevelési államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként. Az LMP politikusa szerint a Fidesz-KDNP az „összeomlás szélére kormányozta az oktatási rendszert”, és ebből a szempontból „édeskevés a végrehajtásért felelős államtitkárt lecserélni”. A kormány ugyanis „elvett évi 200 milliárd forintot az iskolarendszer működtetéséből, szélsőségesen centralizálta a fenntartást, megszüntette a szereplők beleszólását az oktatásba, a pedagógusok és diákok terheit jelentősen növelte, taníthatatlanná tette az alaptantervet és pocsék minőségű tankönyveket kényszerített mindenkire” – fejtette ki.

Ikotity István hozzátette: mindezek miatt fokozatosan romlik a diákok teljesítménye a nemzetközi összehasonlításokban, „a szülők és pedagógusok teljesen jogosan csaptak az elmúlt hetekben az asztalra”. Az LMP azt követeli, hogy a kormány látszatintézkedések helyett foglalkozzon a harmadával csökkentett oktatási kassza visszapótlásával, továbbá ne csak korrigálja, hanem az oktatás összes szereplőjével közösen alapjaiban gondolja át a közoktatást.

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. február 06. 19:59
Mendrey! Mi köze van a nyomorult szakszervezeteteknek a fenntartóhoz, hogy az KLIK vagy önkormányzat, vagy bárki???! Ha ti tényleg szakszervezet vagytok, és nem valamiféle politikai rohamosztag, akkor foglalkozzatok olyan kérdésekkel, ami a szakszervezetekre tartozik, mint bér, munkafeltételek, stb. Iszonyú kompetencia zavarban szenvedtek!!! Mióta válogatja meg egy intézményi dolgozó bárhol (egészségügy, szociális terület, stb.), hogy ki a fenntartója???! Mióta válogatja meg egy dolgozó, hogy ki van a cég igazgatótanácsában???! Elég volt az ámokfutásotokból!!!
mákgubó negyedszer
2016. február 06. 17:05
czunyiné gyurcsányi áldozata!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
mákgubó negyedszer
2016. február 06. 17:05
czunyiné gyurcsányi áldozata!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
balbako_
2016. február 06. 17:03
Felszólítja, követeli monnyon le! konszenzus, vonja vissza, Orbán a felelős....Ennyi az ellenzéki tudomány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!