Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Paks II: kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság

2015. november 19. 13:51

Az EU-s közbeszerzési szabályok megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a paksi bővítéssel kapcsolatban. A Bizottság azt kifogásolja, hogy pályáztatás nélkül adott az állam megbízást a Roszatomnak.

2015. november 19. 13:51

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolódóan a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság. Ennek első lépéseként a brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küldött a magyar kormánynak.

Közleményében a Bizottság azt írja: Magyarország versenyeztetés nélkül, nem átlátható folyamat részeként ítélte oda a két új reaktorblokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást a Roszatomnak. A Bizottság úgy ítéli meg, hogy ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési előírásokkal, mert nem áll fenn olyan sürgető belső piaci körülmény, amely indokolta volna, hogy eltekintsenek a pályáztatástól – írja az EUrologus.

Lucia Caudet, a bizottság illetékes szóvivője kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elrendelte-e ezzel egy időben a projekthez kapcsolódó közbeszerzések felfüggesztését a brüsszeli testület. Az EUrologus úgy tudja, hogy nem rendelték el a tervezett és folyamatban lévő beszerzések felfüggesztését, de azt javasolták a magyar hatóságoknak, hogy fontolják meg ezt, mivel fennáll a kockázata, hogy később fel kell függeszteni az egész beruházást.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2016. április 29. 20:49
de azt javasolták a magyar hatóságoknak, " javasolni azt lehet, utasítani, kötelezővé tenni azt már nem. A javaslataikat meg magasról leszarja a magyar Kormány! Helyesen.
Mystes
2015. november 27. 23:41
a magyar állam helyében bekéretném az északi áramlatra vonatkozó közbeszerzési pályázati anyagokat attól a grémiumtól, ami most a magyarokat basztatja.
néhai Ch.Pilot
2015. november 25. 20:52
A kutya ugat, a karaván halad.
popzene
2015. november 25. 20:52
Igen, az unios szabalyok mirank nem vonatkoznak. A kvotarendszer miatt nem hagyja most a szemet EU titokban mutyizni Europa Legtekintelyesebb Politikusat. Igy megy ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!