Francia belügyminiszter: A főterrorista is a Balkánon át térhetett vissza Szíriából

2015. november 20. 08:51

Legalább két párizsi merénylő a menekültek útvonalán érkezhetett Európába – írja a francia hatóságok közlése alapján a The Telegraph. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint nagy a valószínűsége, hogy bizonyos terroristák ezen az útvonalon érkeztek: még az is elképzelhető, hogy Abdelhamid Abaaoud, a támadások kitervelője is így jutott vissza észrevétlenül Európába.

2015. november 20. 08:51

A Telegraph összefoglalója szerint nem lehet kizárni, hogy a párizsi támadások több elkövetője is a menekültek útvonalán, magát menekültnek álcázva érkezett Európába. Mindegyik támadó európai születésű volt, viszont többen közülük jártak a Közel-Keleten, illetve páran körözés alatt is álltak, így szükségük lehetett ilyesfajta álcára.

Az egyik, egyelőre nem azonosított támadó holtteste mellett hamis szír útlevelet találtak, amelyet a balkáni útvonal több állomásán is regisztráltak. A hamis útlevelet Görögországban regisztráló férfi ujjlenyomatai a francia és görög hatóságok közlése szerint megegyeztek a magát felrobbantó támadó ujjlenyomatival.

A Le Monde forrásai szerint a rendőrség feltételezi, hogy a Bataclannál gyilkoló, egyébként körözés alatt álló Samy Amimour is hasonló útvonalon érkezett vissza Európába. A Telegraph cikke szerint a jelenleg is körözés alatt álló Salah Abdeslam is így érkezett vissza Európába – a saját útlevelével.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint Abdelhamid Abaaoud, a támadások feltételezett kitervelője esetében sem lehet kizárni, hogy így érkezett vissza észrevétlenül Franciaországba. „Senki sem értesített minket Abaaoud Európába érkezéséről. November 16-án közölte csak egy Európán kívüli ország titkosszolgálata, hogy a tudomást szerzett a férfi korábbi görögországi jelenlétéről” – közölte Cazeneuve.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. november 20. 15:57
Neeeem, az lehetetlen, számosnál számosabb főokos megmondta, ez egy hülyeség, a terrorista repülővel megy, mert okos!
kuwiq
2015. november 20. 15:54
Pár hete egy bajororzság bíróság két év felfüggesztettre ítélt egy szerb embercsempészt, azzal az indoklással, hogy a törvények ezen a területen fel vannak függesztve Németországban. Mennyit kéne Merkelnek kapnia, aki intézményesítette az exlex állapotot, és még mindig nem állította le a szírek utaztatását, bárkik legyenek is azok? A fickó három akárkiért kapott két évet, Merkelnek mennyi jár egymillió után?
lajkakutyus
2015. november 20. 14:19
Jajj de jó!:-))) Pont hasonlót akartam írni. Ez a mértékadó szaktekintély Papp Répa Kinga lesöpri tudásban, ismeretekben a sok kutyaütő belügyért, biztonságpolitikust, terrorizmus szakértőt. A legostobábbakra jellemző magabiztossággal.
polnemkor
2015. november 20. 12:32
Vajon Rékakinga értesült-e már ezekről az újabb hírekről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!