Pelczné: A kvótarendszer meg fog bukni

2015. szeptember 10. 08:49

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének kvótaterve a helyes utat jelölte ki Európa számára a Financial Times szerint, ugyanakkor a lap azt írja: az EU-nak keménynek kell lennie. Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő ugyanakkor úgy látja: meg fog bukni a kvótarendszer, ami az Alapjogokért Központ szakértője szerint azért hibás, mert azt üzeni a bevándorlóknak, hogy „jöjjenek csak nyugodtan, az Európai Unió majd megoldja” a helyzetet.

2015. szeptember 10. 08:49

Pelczné Gáll Ildikó, fideszes európai parlamenti képviselő szerint meg fog bukni az uniós menekültügyi kvótarendszer, és minden államban határozottabbá válik a migránsokkal kapcsolatos rendőri fellépés. 

A politikus a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában azt mondta, hogy azért nem állja meg a helyét a mostani helyzet és az 1956-os magyar menekültek befogadása közötti párhuzam, mert akkor egyetlen nyugatra érkező sem azzal kezdte új életét, hogy nem tartotta be Ausztria szabályait, például nem regisztráltatta magát.

„Ezek a migránsok nem akarják, hogy Magyarországon regisztrálják őket, meg akarják mondani, hogy hová menjenek” – fogalmazott, hozzátéve, Magyarország ki sem tudná tölteni a tőle átvenni javasolt kvótát, mert az érkezők nem akarnak itt maradni, és amint tehetik, tovább indulnak Német- vagy Svédországba. 

Pelczné Gáll Ildikó hangsúlyozta: a migráció ügyében az uniós vezetőknek állást kell foglalniuk, a tagállamoknak, beleértve Görögországot is, vállalniuk kell saját felelősségüket. Mint mondta, a témának komoly emberi jogi vonatkozásai vannak, de ha „nem védjük meg Európát, az Európai Unió értékeit, nem tartjuk be az európai uniós szabályokat, akkor teljesen rosszul kezeljük a kérdést”

Alapjogokért Központ: Kontrollálni kell, ki lép be a határon

Hasonló állásponton van az Alapjogokért Központ. Az intézet stratégiai igazgatója szerint rossz megoldás a menekültbefogadási kvóta, mert azt üzeni a bevándorlóknak, hogy „jöjjenek csak nyugodtan, az Európai Unió majd megoldja” a helyzetet. 

Kovács István az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában arról beszélt: a napokban elfogadott, szeptember 15-én hatályba lépő törvénymódosítási csomag célja a törvényes rend helyreállítása, hiszen „az állam alapvető érdeke, hogy tudja kontrollálni, kik lépnek be a határán” és követhesse az érkezők mozgását. 

Hozzátette: ez az utóbbi időben sem Magyarországon, sem Ausztriában, sem Németországban nem valósult meg; egyben emlékeztetett, az Alapjogokért Központ már február elején publikálta, hogy van lehetőség a menedékkérelmi eljárások lefolytatására a határon, ami a jövőben a tranzitzónákban történik meg. 

Financial Times: Juncker a helyes utat jelölte ki

Radikálisan máshogy látja a dolgokat a Financial Times. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által szerdán bejelentett terv, amely 160 ezer menekült kötelező kvóták alapján történő elosztását célozza az európai uniós tagállamok között, teljes támogatást érdemel – írta csütörtökön megjelent szerkesztőségi állásfoglalásában a Financial Times (FT) című brit gazdasági-politikai napilap európai kiadása. A lap szerint ez semmiképpen nem tekinthető átfogó megoldásnak, de létfontosságú lépés, amelyet Európának meg kell tennie. 

A Financial Times úgy véli, hogy az uniós tagállamok megosztottsága „siralmas”: Olaszország, Görögország és Magyarország van kitéve a legnagyobb nyomásnak a menekültáradat frontvonalában, de eddig kevés európai szövetséges volt hajlandó enyhíteni terheiken.

A cikk szerint Németország „nemesen” jár el azzal, hogy idén 200 ezer migránsnak kínált menedéket. Lengyelország, az egyik legnagyobb EU-tagállam viszont vonakodik pár ezer menekültnél többet befogadni, és az Egyesült Királyság is csak öt év alatt vállalja 20 ezer ember fogadását a szíriai határnál lévő menekülttáborokból. 

A brit miniszterelnök, „David Cameron továbbra is rosszul ítéli meg a menekültválság méreteit, amellyel Európa szembesül” – vélekedik a Financial Times. Emlékeztetett: London jelezte, Juncker javaslatának megvalósításában nem vesz részt. Az EU többi tagjának azonban a lap szerint fel kell sorakoznia a terv mögött. 

Százhatvanezer menekült áttelepítése elegendő, hogy csökkentse a nyomást a többi között Magyarországon, de eltörpül ahhoz képest, hogy mekkora nyomást viselnek el Szíria szomszédjai a Közel-Keleten – áll a cikkben, amelynek szerzője emlékeztet, hogy a 160 ezer ember az unió lakosságának 0,11 százalékát jelenti, míg az ötször szegényebb Libanonban az ottani állampolgárok 25 százalékának megfelelő menekült van. A lap méltatja Juncker javaslatában, hogy megerősítené az uniós határőrizetet, azokat pedig visszaküldené hazájukba, akik nem jogosultak menekültstátusra.  

„A tömeges hazaküldés politikája mindig kemény. Ugyanakkor az EU-nak meg kell mutatnia, hogy az Európába vándorlás nem garantált egyirányú belépőjegy, hanem egy szabályozott eljárás” – írja a brit lap.  A szerző úgy értékeli, hogy Juncker terve „hűvösen pragmatikus, de emberséges”, amelynek alapján az unió elismeri, nem képes jobb életre vágyó gazdasági bevándorlók millióinak otthont adni, de humanitárius hagyományaihoz hűen befogadja azokat, akik a háború és az erőszak elől menekülnek. „Juncker a helyes utat jelölte ki Európa számára” – summázza véleményét a Financial Times.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2015. szeptember 10. 12:10
Ááá, a Pelczné! Korábbi fideszes dísz-nőnemű, majd eu-s parlamenti képviselő. Most pedig lám, szakértő a szigorúan "kormánytól független" Alapjogokért központnál. Szép karrier.
thymian
2015. szeptember 10. 11:08
Merkel ma azzal rukkolt elő, hogy a 60-as években Németországba érkezett vendégmunkások el fognak menni, ezért szükségük van a bevándorlókra. Ezen a nőn már elmebaj tünetei jelentkeznek. 1. miért mennének el a törökök és az olaszok, akik már berendezkedtek 2. még ha el is mennének a szaporulatuk marad, ami inkább a törököknél számottevő
cserebogár
2015. szeptember 10. 09:55
Megerősítik a határokat, és visszaküldik hazájukba a nem jogosultakat... Egyből ezzel kellett volna kezdeni, de még most sem ezt csinálják!
MZ/X
2015. szeptember 10. 09:44
Kvóta... Nem fog megbukni, mert a multiknak szüksége van az olcsó munkaerőre, ezek a bábok ezért szajkózzák folyton ezt... Szarnak ezek arra, hogy a kárt majd a kisemberek szívják meg, mindig is a profit számított... Csak az...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!