Közel 200 000 ember halálát okozzák a cukros üdítők évente

2015. július 04. 23:33

Itt a kánikula, s híradások szerint még el is tart egy darabig. Ilyenkor több folyadékot fogyasztunk, amire persze szükségünk is van. De nem mindegy, mivel pótoljuk a folyadékveszteséget! Egy új amerikai kutatás, amelyről az Origó számolt be, a cukrozott üdítőitalok, többek közt a jeges tea veszélyeire hívja fel a figyelmet.

2015. július 04. 23:33

Évente 184 ezer halálesetet okoznak világszerte a szénsavas és más cukros üdítők a Circulation című amerikai szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint.

Ez volt az első részletes átfogó tanulmány, amely az ezen italok fogyasztásával kapcsolatos, a cukorbetegség kiváltotta halálozásra, illetve egészségkárosodásra szív–és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekre – kifejtett hatást tanulmányozta.
 
A tanulmány szerzői megállapították, hogy 133 ezer, ezen italok fogyasztásával kapcsolatos haláleset cukorbetegség, 45 ezer szív– és keringési megbetegedés, 6450 pedig rák következménye volt.
 
Számos országban tapasztalták, hogy a szénsavas és más gyümölcsös, illetve cukros üdítők, például a jeges teák miatt megnőtt a halálozások száma, ezért ezek fogyasztása csökkentésének, sőt a beszüntetésének világszerte elsődleges fontosságúvá kellene válnia" – magyarázta Dariush Mozzaffarian, a Massachussetts állambeli bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi karának dékánja. A teljes egészében természetes préselt gyümölcsleveket nem vizsgálták a kutatás során.
A fogyasztás mértékét a táplálkozással kapcsolatos 62 felmérés során becsülték meg, amelyekben 611 ezer 971 ember vett részt 1980 és 2010 között 51 országban. A kutatók felmérték a 187 államban országos szinten rendelkezésre álló cukormennyiséget is, és összevetették az diabétesz, a szív– és érrendszeri megbetegedések és rák előfordulásának gyakoriságával, földrajzi övezetek és népesség szerint.
 
A szénsavas és más cukros üdítőknek a halálozásra gyakorolt hatása nagyon eltérő a különböző lakosságokban:
a Japánban a 65 évesnél idősebbek körében mért 1 százaléktól a Mexikóban a 35 évnél fiatalabbak körében mért 30 százalékig terjed.
 
A húsz legnépesebb ország közül a kutatás idején Mexikóban volt a legmagasabb a szénsavas és más cukros üdítők fogyasztásának tulajdonított arányszám: egymillió felnőttből 405-en haltak meg, az éves halálozások száma 24 ezer volt. Második helyen az Egyesült Államok állt, egymillió lakosonkénti 125 – évi összesítésben 25 ezer – alálozással. A szénsavas, illetve más cukros üdítők fogyasztásával kapcsolatos halálesetek 76 százaléka az alacsony, illetve közepes jövedelmű országokban következett be.
 
Összességében a szénsavas és más cukros üdítőknek tulajdonított krónikus betegségekben – például cukorbetegségben – szenvedő fiatalok aránya magasabb volt, mint az idősebb felnőttek esetében.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 08. 08:38
Ennek ellenére még egy egy ország sem merte betiltani a kólát, holott minden orvos állítja méreg az emberi szervezetnek. De mögötte ott áll a teljes amerikai hadsereg.
Learten
2015. július 06. 17:32
Gratulálok a kormánynak! Lehetőleg tiltsuk be a cukrot és minden cukor tartalmú dolgot. Ja ha már itt vagyunk akkor a sót is. Persze a dohányt meg ki tudja mit még. Persze a bort pálinkát sört szerencsejátékot (a sorrend lehet hogy rossz) ezerrel lehet reklámozni és forgalmazni. Tényleg gratulálok! Csak azt kívánom ezeknek a törvényhozóknak hogy soha ne találkozzanak sóval. Majd megtanulják milyen az...
wartog
2015. július 06. 17:30
60 éves vagyok, kibaxottul semmi bajom, szeretek kettyinteni, tudok is(az asszony szerint) üdítőket is iszom, háziakat amiket mi gyártunk és cukor van benne, nem aszpartám. Szal ezt szeretném elmondani. Azt nem, aszpartámot amiben ez van azt nem.Igya aki akarja. Csak természeteset, semmi kémiait ha nem fontos.Nekem ne mondja senki, hogy a cukor bajt okoz. Amit cukrosan szerettem meg azt ma is cukorral eszem.Amennyivel jó esik.És benyalhat mindenki!Az elhülyülést okozó aszpartámot meg csak igyátok.
Akitlosz
2015. július 06. 17:29
S a szénsavtól lesz cukorbeteg mi? Hülyeség. Már az ókorban is voltak cukorbetegek, pedig akkoriban senki sem fogyasztott szénsavas üdítőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!