Bárándy: Az EU-ban nincs értelme a halálbüntetésről beszélni

2015. április 29. 08:19

Minden kezdő jogász tudja, hogy nem a büntetés súlya, hanem elkerülhetetlensége hathat elrettentően az elkövetőkre – mondta Bárándy Péter ügyvéd.

2015. április 29. 08:19

Egy uniós tagországban értelmetlen a halálbüntetésről vitatkozni, ez ugyanis 2000 óta tilos az EU-ban – szögezte le Bárándy. Ha ezt egy uniós ország be akarja vezetni, akkor kénytelen elhagyni az EU-t, ezért a halálbüntetést hangoztatni egy lassú politikai öngyilkosság – vélte az ügyvéd.

Azt egyébként sosem sikerült bizonyítani, hogy lenne összefüggés a bűnözés alakulása és a halálbüntetés léte vagy nem léte között. Ha azt a határt átlépi egy ország, hogy bevezeti a halálbüntetést, akkor az már utána csak egy lágy átmenet, hogy mondjuk nem csak az életellenes bűncselekményeket, de akár politikai cselekményeket is halálbüntetéssel toroljanak meg – magyarázta Bárándy.

Az ügyvéd azért is nevezte demagógiának a halálbüntetés lebegtetését Orbán részéről, mert szerinte a kaposvári trafikoslány megölését nem a halálbüntetéssel lehetett volna elkerülni, hanem ha nem írják elő törvénnyel a trafikok lefóliázását.

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2017. április 11. 12:52
A halálbüntetés egyik legfontosabb célja az kellene legyen, hogy a társadalom megszabaduljon a legaljasabb bűnözőktől, ahelyett, hogy évtizedekig eltartsa őket. Egy elítélt egy napi ellátása (2013-ban) 8000 Ft-ba került. Ha egy rablógyilkos cigányt csodák csodájára elítélnek 40 évre, akkor az 116.800.000 forintunkba kerül nekünk, adófizetőknek. Egy 9 mm-es parabellum lőszer ára kb. 100 Ft.
írmag
2016. június 17. 19:41
Minden gyakorló, épeszű jogász meg tudja, hogy az elkerülhetetlenség akkor hathat, HA VAN ILYEN BÜNTETÉS.
balbako_
2016. március 31. 21:39
Pontosan erről van szó! Beszélni kell róla - egyébként Európa lakói sem olyan lelkes halálbüntetés ellenesek ám!- és az EP ezért van. Tárgyaljanak. Ezt kéri Orbán.
tango47
2016. február 02. 13:18
Egy betörés kapcsán elbeszélgettem a nyomozó rendőrrel. Elmondta, hogy az elkövetők tökéletesen tisztában vannak azokkal a paragrafusokkal, amik rájuk és tetteikre vonatkoznak. Így azt az érvelést hibásnak tartom, hogy a bűnözőket nem rettentené el tettüktől a halálbüntetés. Ellenben a visszafordíthatatlansága miatt mégis csak egészen kivételes esetben szabadna szerintem alkalmazni, mert az emberi tévedésre mindig számíthatunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!