Index: Orosz bűnözőknek intézett vízumot Kiss Szilárd ex-attasé

2015. március 23. 10:30

Az Index újabb részleteket derített ki a csalással gyanúsított Kiss Szilárd korábbi moszkvai agrárattaséról, aki a Quaestor-vezér Tarsoly Csabával és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel is közösen üzletelt Oroszországban. Most azt írják Kissről, hogy nagy tételben állított ki vízumokat, egy esetben ezért 80 ezer euró kenőpénzt fogadott el. Ezekkel a vízumokkal aztán több orosz bűnöző és prostituált is lebukott Nyugat-Európában.

2015. március 23. 10:30

A félmilliárdos csalással gyanúsított Kiss Szilárd korábbi moszkvai agrárattaséról először az derült ki, hogy bár – vélhetően orosz alvilági kapcsolatai miatt – megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, mégis miniszteri biztos lett; igaz a Földművelésügyi Minisztériumban, mert a külügyből még Martonyi idején eltávolították. Később az Index arról írt, hogy Oroszországban a Quaestor-vezér Tarsoly Csabával és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel is közösen üzletelt.

Most azt írja Kissről az Index, hogy mikor a moszkvai nagykövetségen dolgozott, nagy tételben intézett vízumokat, többek között orosz gengsztereknek és prostituáltaknak, akik később ezekkel a vízumokkal buktak le Nyugat-Európában. Az Index egyik forrásának már korábban panaszkodott a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályának egy munkatársa, hogy Kiss „mindig a kurváinak szereztet be vízumot” – feltehetően már a kétezres évek első fele óta. A schengeni csatlakozás előtt mindez már jelentős méreteket öltött, az Index egy olyan anekdotát idéz fel, miszerint egy konzul egyszer besokallt, és utasításba adta: „Kiss női nem kaphatnak több vízumot”. Később azonban mégis meghunyászkodva közben kellett járnia az ilyen ügyekben.

Az Index egy olyan konkrét esetről tud, hogy három Madridban lebukott orosz prostituált is a moszkvai magyar nagykövetségen kiállított vízummal rendelkezett, de hasonló lebukások voltak Németországban. A portál szerint a spanyol hatóságok meg is kereték a moszkvai magyar nagykövetséget, hogy körültekintőbben járjanak el a vízumok kiadásakor. A Népszabadság még januárban írt arról, hogy már egy 2012-13-ban lefolytatott külügyminisztériumi vizsgálat rámutatott arra, hogy Kissnek köze lehet a vízumkiadásokhoz, persze nem ingyen. Egy konkrét ügyben, melyből per lett, azt lehet tudni, hogy egy orosz üzletember egyszer 80 ezer eurót adott Kissnek azért, hogy vízumot intézzen Magyarországra a „barátainak”.

A konzuli szolgálatnál egyébként többen is bepanaszolták Kisst a vízumügyek miatt, de az Index két olyan esetről is tud, mikor a feljelentőket rúgták ki végül – hivatalosan munkaszervezési okokból. 

A moszkvai vízumkiadást egyébként tavaly novemberben egy külön cégnek szervezte ki a külügy: ezt a céget A Quaestor-vezért Tarsoly Csaba egyik kft-je, és Jelena Cvetkova, Kiss Szilárd élettársa üzemeltették, amíg a Quaestor csődje miatt szerződést nem bontott velük a Külügyminisztérium. Az ügy érdekessége, hogy az Index egyik forrása szerint a vízumkiadás kiszervezésének éppen a moszkvai magyar nagykövetség korruptsága volt az oka. Ehhez képest az üzemeltető Jelena Cvetkova nem csak, hogy Kiss Szilárd élettársa, de közös cége van azzal az orosz üzletemberrel is, aki az említett 80 ezer eurós kenőpénzt fizette Kiss Szilárdnak.

Az Index kormányzati forrásai arról is beszámoltak, hogy erős a gyanú, miszerint Kiss az orosz titkosszolgálathoz is kötődik, ugyanezt rebesgetik Jelena Cvetkováról is. A portál egyik forrása elképzelhetetlennek nevezte, hogy az orosz titkosszolgálat ne látna rá a moszkvai magyar vízumközpont működésére. Nem csak gengsztereket és prostituáltakat lehet így Nyugat-Európába juttatni, de az oroszok mondjuk a saját csecsen terroristáikat is nyugatra tolhatják egy ilyen vízummal – tette hozzá.

Mesterházy Attila már érdeklődött a parlamentben a külügyminiszternél arról, hogy mennyi vízumot adtak ki magyar külképviseleteken. Szijjártó Péter válaszából kiderül, hogy mintegy kétmilliót, ebből pedig 400 ezret Moszkvában. 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csergolec
2015. március 24. 11:16
"hogy Kiss „mindig a kurváinak szereztet be vízumot” – feltehetően már a kétezres évek első fele óta" Mert Kiss megelőzte a korát,első fecske volt keleti nyitással!! "egy orosz üzletember egyszer 80 ezer eurót adott Kissnek azért, hogy vízumot intézzen Magyarországra a „barátainak”." 80 ezer euró,cca. 24 millió ft.,még a baltás gyilkost is baráttá teszi.:((
küllő
2015. március 23. 13:42
Ez a mocskos Gyurcsány már megint !
tango47
2015. március 23. 12:57
Gengszterek mindig is voltak, vannak és lesznek. Az egyetlen fegyver ellenük, ha lebuktatják őket. Persze még szükséges hozzá egy működő igazság-szolgáltatás is (lásd a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében tanúsított bénázásukat. Már régen ülnie kellene az elkövetőknek!).
magnamater
2015. március 23. 12:52
Már engedelmet kérek, de nem értem az egészet egy hivatalban honnan tudhatja az ügyintéző, hogy a kérelmező kurva? Úgy van öltözve? Netán ajánlatot tett a hivatalnoknak? Vagy előbb a hivatalnok volt ügyfele a hölgynek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!