Fogdaügy: hiába perelte Áder az Indexet

2015. február 20. 16:49

A köztársasági elnök beperelte Vágvölgyi B. Andrást, aki azt állította, hogy Áder János részeg lövöldözés miatt került a katonai fogdára 1978-ban, valamint az Indexet, amely tudósított erről. A bíróság elsőfokú ítéletében az Index vonatkozásában elutasította a keresetet, Vágvölgyit viszont ötvenezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

2015. február 20. 16:49
Mikor decemberben a Hír TV különböző, jórészt jelentéktelen ügyeket kezdett kinyomozni a kormányellenes tüntetések szervezőiről, többen szándékosan leplezték le saját, korábbi pitiáner ügyeiket. Így tett Vágvölgyi B. András is, aki azt írta: Áder Jánossal együtt ült 1978-ban a katonai fogdán, ahová Áder azért került, mert részegen lövöldözött. Áder közleményben helyesbített: azt írta, valóban volt fogdán, nem is egyszer, hanem kétszer. Egyszer, mert rajparancsnokként nem volt hajlandó a többieket kiküldeni reggeli tornára egy hideg hajnalon, másodszor – mikor Vágvölgyivel együtt ült – pedig azért, mert egy éjjeli meccsnézést követően elaludt az őrségen. „Se őrhelyelhagyás, se ittas lövöldözés, se börtön” nem volt – szögezte le a köztársasági elnök, aki azonban nem elégedett meg a helyesbítéssel, és pert is indított egyrészt Vágvölgyi B. András ellen, másrészt az Index ellen, mert a portál is írt a történetről. Áder egy-egymillió forint sérelemdíjat kért a portáltól és Vágvölgyitől. A köztársasági elnök arra hivatkozott, hogy az ügy miatt magyarázkodásra kényszerült és a hamis állítások megingathatják a tisztségébe vetett közbizalmat.
 
Az elsőfokú döntés pénteken született meg az ügyben: az Index elleni keresetet elutasította a bíróság, mivel a portál az általában elvárhatóság követelményeinek megfelelően járt el, tényszerűen tudósított egy közéleti vitáról – mondta el a Mandinernek Bodolai László, az Index ügyvédje. A portál a vitatott cikkében leírta: Vágvölgyi sem biztos benne, hogy Áder valóban részegen lövöldözött. Az Index azt is hozzátette, hogy legenda lehet az ügy egy része, hiszen részeg lövöldözést nem lehetett volna egykönnyen 30 nap fogdával megúszni; később pedig külön cikket írtak a köztársasági elnök hivatalának válaszáról is – emlékeztetett Bodolai.
 
Vágvölgyi B. Andrást viszont arra kötelezte az elsőfokú ítélet, hogy ötvenezer forint sérelemdíjat fizessen Áder János részére. Vágvölgyit a TASZ képviselte a perben. A TASZ ügyvédjének, Baltay Leventének felvetettük, hogy Vágvölgyi ezek szerint valótlanul állította, hogy részeg lövöldözés miatt került katonai fogdába Áder, és ehhez képest nem üdvözlendő-e, hogy csak ötvenezer forint sérelemdíjat kell fizetnie egymillió helyett? Az ügyvéd ezzel kapcsolatban leszögezte: szerintük Vágvölgyi véleményt mondott, és nem tudatosan sértette Ádert, csak egy katonatörténetet mondott el. Ráadásul Ádert amúgy sem érte súlyos jogsérelem, mert egy katonatörténet miatt nem csorbult a jóhírneve a köztársasági elnöknek. Kérdésünkre Baltay hozzátette: az ilyen perekben nem szokták elrendelni a valóság bizonyítását, így itt sem vizsgálták, hogy valójában mi miatt ült fogdán Áder 1978-ban. Mint mondta, „ilyenfajta ügyekben nem érdekes igazából, hogy mi történt”, Vágvölgyi pedig tulajdonképpen elismerte, hogy ezek szerint egy legendáról van szó és rosszul emlékezett.

 

A TASZ szerint azért kellett volna a bíróságnak Áder keresetét elutasítania, mert nem volt jogsérelem, de még ha volt is, egy köztársasági elnöknek többet kell tűrnie. Baltay Levente kérdésünkre elmondta, hogy valószínűleg fellebbezni fognak az ügyben, de előbb látni szeretnék az írásos indokolást. Hozzátette: az is elképzelhető, hogy Áder János is fellebbezni fog, hiszen az Index vonatkozásában elveszítette a pert, és Vágvölgyit sem kötelezték annyi sérelemdíjra, amennyit Áder kért. Kérdésünkre, hogy akár Strasbourgig is elviszik-e az ügyet, Baltay azt mondta: ennek a lehetőségéről még korai gondolkodni, mert előbb ki kell meríteni a hazai jogorvoslatokat, ami a másodfok után akár felülvizsgálatot, vagy alkotmányjogi panaszt is jelenthet.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 17. 17:17
Kis magyar bizarr a kormányterrorról. Mocskosul hazudtak a köztársasági elnökről, szántszándékkal és a független bíróság ezt támogatja. Lehet jajgatni a sajtószabadságról.
balbako_
2016. február 17. 17:17
Akkor ne maradjon egyedül.
teljesenertelmetlen
2016. február 03. 17:00
Lehet, hogy nem is igaz, hogy ez a Vágvölgyi kisfiúkkal fajtalankodik? Én csak úgy hallottam...
na még ez is
2015. december 02. 10:13
a komplett Fidesz sz*pni jár a bíróságra sajtóhelyreigazítási-ügyekben. Bajnai már halomra nyerte magát, most ez is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!