Mikó-ügy: a román külügy helyteleníti a magyar állásfoglalást

2014. november 27. 14:31

A román külügyminisztérium helyteleníti, hogy Semjén Zsolt véleményezte egy romániai bíróság jogerős ítéletét, amelyben a bíróság elvette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot a református egyháztól, az egyháznak az épületet visszaszolgáltató bizottság tagjait pedig elítélte.

2014. november 27. 14:31

A román külügyminisztérium helytelennek tartja, hogy a magyar kormány egyik tagja egy romániai bíróság jogerős ítéletéről mondott véleményt – derült ki a tárca csütörtöki közleményéből.

 
A bukaresti kommüniké Semjén Zsolt szerdai közleményére utal, amelyben a nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes megdöbbentőnek nevezte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket és elfogadhatatlannak az egyházi intézmény újraállamosítását.
 
„A hatalommal való visszaélést a román törvények büntetik, az elkövető politikai hovatartozásától és etnikai származásától függetlenül. Az igazságszolgáltatás függetlensége alapelv minden európai jogállamban, a bírósági határozatokat kivétel nélkül mindenkinek tiszteletben kell tartania” – olvasható a román külügyi közleményben.
 
Első fokon a bíróság 2012-ben a közérdek elleni visszaélésnek minősítette azt, hogy a háromtagú restitúciós bizottság 2002-ben, egy korábbi kormányrendeletet végrehajtva, visszaadta a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerületnek.
 
A ploiesti-i bíróság szerdai ítéletében jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre módosította a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett. 
 
Az ítéletet kritizálta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Kató Béla erdélyi református püspök is.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. december 03. 14:49
Tegnap éjjel ment a Duna TV-n a Klubszoba c. műsor. Abban is foglalkoztak a témával. Mint kiderült kalákában építette fel a református egy ház a hívekkel a kollégiumot. Vagyis semmi köze hozzá az államnak. Egy példát hoztak, ez olyan, mintha egy család kalákában felépíti a házát és lefoglalja az állam.
Öreg
2014. december 03. 14:49
Emlékezetem szerint a román külügyet igencsak foglalkoztatta a Gozsdu-udvar!
luga
2014. december 03. 14:49
Remélem, elmennek az EU bíróságára a reformátusok.
packó_
2014. december 03. 14:49
A magam részéről pedig Erdély ideiglenes elcsatolását helytelenítem. Magyar Nép
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!