Románia fegyvert szállítana Ukrajnának

2014. augusztus 29. 14:56

A román elnök szerint túl kell lépni a jóindulatú nyilatkozatokon és Oroszországhoz hasonlóan kell cselekedni, vagyis fegyvert kell szállítani Ukrajnának. Németország újabb szankciókat követel Oroszország ellen, de a fegyverszállítás lehetőségét kizárta. A NATO-Ukrajna bizottság pénteken rendkívüli ülést tartott az orosz támadás miatt.

2014. augusztus 29. 14:56

Traian Basescu román államelnök kijelentette pénteken, hogy az ukrán hadsereg katonai felszerelésekkel való támogatását és az Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztését fogja szorgalmazni az Európai Unió állam- és kormányfőinek hétvégi csúcstalálkozóján.

Băsescu a román diplomaták éves találkozóján azt mondta: az ukrán hadsereg nehéz helyzetben van, és ha az Európai Unió, valamint a NATO nem látja el az ukrán hadsereget a szükséges fegyverekkel, hiú remény marad a Kijevi hatalomnak az a szándéka, hogy újból ellenőrzése alá vonja az ország keleti részét. Băsescu szerint a harcok folytatása az ukrán hadsereg „lemészárlását eredményezheti.

A demokratikus országoknak túl kell lépniük a jóindulatú nyilatkozatokon…, és Oroszországhoz hasonlóan kell cselekedniük, vagyis az ukrán hadsereg rendelkezésére kell bocsátaniuk a szükséges felszereléseket, ha segíteni akarják az ukrán demokráciát – mondta.

Németország katonai intervencióként értékeli az orosz katonai tevékenységet Ukrajnában, és újabb szankciókat szorgalmaz Oroszország ellen. A német kormányszóvivő ugyanakkor kizárta azt a lehetőséget, hogy Németország fegyvert szállítson Ukrajnába.

Pénteken rendkívüli ülést tartott a NATO-Ukrajna bizottság az orosz támadás miatt. A testület a tagországok, valamint Ukrajna atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteit fogja össze. Az ülést követően Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szolidaritását fejezte ki Ukrajnával és kijelentette: Moszkva üres cáfolatai ellenére mára világos, hogy orosz csapatok felszereléssel együtt illegálisan átlépték Ukrajna keleti és délkeleti határát”. Hozzátette: Ez nem elszigetelt akció, hanem része annak a veszélyes törekvésnek, amely sok hónapja Ukrajnának, mint szuverén nemzetnek a destabilizálására irányul”.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. augusztus 30. 11:27
Az oláhok mindig is ilyenek voltak. Vastag bőr van a szőrös talpukon!
Willard
2014. augusztus 30. 11:09
Az egyik retek segíti a másik retket.
Riwen
2014. augusztus 29. 23:18
A románok rettegnek az oroszoktól, mint ördög a tömjénfüsttől. Sokszor felmerült orosz részről, ha Románia annektálja Moldovát, akkor elveszítheti -- a mi javunkra -- (Észak-)Erdélyt. Ezt nyilván elkerülnék. :D Mondjuk felesleges a félelmük; a mindenkori magyar kormány akkor sem fogadna el egy négyzetméternyi földet az elcsatolt területekből, ha Putyin személyesen könyörögne is a miniszterelnökünknek.
Akitlosz
2014. augusztus 29. 19:29
"Băsescu szerint a harcok folytatása az ukrán hadsereg „lemészárlását” eredményezheti." Hát amelyik hadsereget így le lehet mészárolni az csak ne is akarjon háborúzni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!