A szakadárok területe a negyedére csökkent

2014. augusztus 03. 17:53

Kijev szerint a terrorellenes műveletnek köszönhetően a negyedére csökkent a szakadárok által megszállt terület nagysága. Az ukrán-orosz határon Kijev szerint az oroszok egyre nagyobb erőket állomásoztatnak.

2014. augusztus 03. 17:53

A Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet megindítása óta a szakadárok által ellenőrzött terület 75 százalékát foglalták vissza az ukrán fegyveres erők, azaz jelenleg mindössze a korábbi terület egynegyede van a szeparatisták megszállása alatt - jelentette ki vasárnap kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Közben a „terrorellenes művelet” sajtóközpontja arról adott hírt, hogy több mint 300 személyt vettek őrizetbe – köztük 11 orosz és egyéb állampolgárságú külföldit –, akit a szakadár „népköztársaságok” által elkövetett „terrorcselekményekben” való részvétellel gyanúsítanak.

Kijev szerint az orosz-ukrán határ túloldalán – 30-40 kilométeres övezetben – egyre nagyobb katonai erőt összpontosít Moszkva. A legfrissebb jelentések szerint észleltek egy 34 páncélozott járműből álló egységet „békefenntartó jelzéssel” a brjanszki területnek az ukrán határhoz közeli térségében. A kurszki területre pedig átvezényelték az orosz fegyveres erők egyik helikopteres dandárját. Az RNBO közölte, hogy az éjjel a szeparatistáknak tíz harckocsival sikerült átjutniuk Oroszországból Ukrajnába a határ egy átmenetileg nem ellenőrzött szakaszán, a katonai járművek jelenleg Donyeck felé tartanak. 

Az ukrán határőrszolgálat vasárnap kiadott közleményében továbbra is feszültnek nevezte az ukrán-orosz határ menti térségben kialakult helyzetet. A határőrség szerint a szakadárok egyszerre támadják gépfegyverekkel, aknavetőkkel, és tüzérségi fegyverekkel a terrorellenes erőket, valamint rendszeresen átlőnek az orosz határon provokációs céllal, hogy utána az ukrán hadseregre kenjék a felelősséget. Az orosz hírszerzés drónjai pedig folyamatosan megsértik Ukrajna légterét.      

Ukrán értesülések szerint előző nap önjáró aknavető rendszerekkel egy 65 vasúti kocsiból álló katonai szerelvény érkezett Oroszországból a fehéroroszországi Homel városába, amely az ukrán határtól mintegy 45 kilométerre fekszik.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2014. augusztus 04. 00:46
"Az Oroszoknak ha van eszük , akkor egy két héten belül bevonulnak Kijevbe!" Nem fognak az oroszok bevonulni. Egyrészt azért, mert a világ agresszorként tartaná őket számon. Másrészt azért, mert Ukrajna immár egy csődtömeg, nem lehetne gyorsan felzárkóztatni, még az alacsonybb orosz színvonalra sem (mely manapság magasabb, mint a magyar, lengyel, szlovák, stb., de jóval alacsonyabb, mint az osztrák, francia, német). Az ukránok a rossz sorért, a szegénységért az oroszokat okolnák, nempedig magukat. Ezért nem vonulnak be az oroszok. Ettől függetlenül, úgy gondolom, az ukránok, saját maguk fognak majd az oroszokhoz közeledni. Most még nem, de ha majd elegük lessz a harcokból a keleti országrésszel, ha elegük leszz Porosenkóból, ők maguk fogják elzavarni az egész mostani puccsista, nacionalista nyugatbarát hatalmi elitet. Nem biztos, de meglehet, hogy fegyverrel fogják elzavarni. De hogy elzavarják, az biztos. Lessz még lövöldözés Kijevben.
pitypang1125
2014. augusztus 03. 23:52
Az Oroszoknak ha van eszük , akkor egy két héten belül bevonulnak Kijevbe! Ha ezt nem teszik meg akkor nagyon valószínű lesz egy nagyobb európai háború, ami a világgazdasági helyzetet tekintve, akár egy világháborúvá is eszkalálódna!! A barom jenkik, és az ő seggüket nyaló tetvek megint elvetették Európában az erőszak magvát, miközben előre dörzsölik a markukat a hazai kicsit sen zsidó hadiipari mágnások! IGAZA VOLT HITLERNEK!!!!!
3M..
2014. augusztus 03. 21:52
Persze, persze. Aztán ha történik egy nemzetközi affér, egyből megnő az oroszbarátok területe. Itt a jelenlegi állás, térképpel. http://www.hidfo.net/2014/08/03/lezarulnak-deli-karom-hadmuveletek Szebb Jövőt!
Sertés Ákos
2014. augusztus 03. 21:21
Gombós Artúr "Aztán mond, az orosz katonák mit keresnek Ukrajnában?" Csak annyit hogy pár ezer éve övéké az a terület.És 10-20 millió orosz is él Ukrajnában. Hány millió amcsi él Ukrajnában hogy odapofátlankodnak a Föld másik oldaláról?? Hány millió él Irakban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!