Hollande a Vörös Hadsereget méltatta

2014. június 06. 19:19

A francia államfő, Francois Hollande a Szovjetuniót és a Vörös Hadsereget méltatta a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján. Az ünnepségen Vlagyimir Putyin, és az új ukrán elnök, Petro Porosenko először találkozott egymással.

2014. június 06. 19:19

Francois Hollande francia államfő a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójának nemzetközi megemlékezésén a „Vörös Hadsereg bátorságát” és „azon népek döntő hozzájárulását” méltatta a szövetségesek második világháborús győzeleméhez, amelyek akkor a Szovjetunió részei voltak. 

Hollande először köszönetet mondott a többségében 90 év körüli 1800-an veteránnak, akiknek ígértet tett arra, hogy szellemiségükkel örökre ott lesznek Normandiában, valamint méltatta a nácizmus német áldozatainak bátorságát is. „Szeretném üdvözölni a szovjet hadsereg bátorságát” – hangoztatta a francia elnök pénteken Ouistrehamben, a Sword Beachen, mintegy 9 ezer vendég, köztük Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök előtt elmondott közel félórás beszédében. Hollande kiemelte „azon népek döntő hozzájárulását a győzelemhez, amelyeket Szovjetuniónak neveztek”.

A két egykori szovjet tagköztársaság vezetője az ünnepség előtti díszebéden beszélt egymással először. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő tájékoztatása szerint Putyin és Porosenko mielőbbi tűzszünetre szólította fel mindkét oldalon a fegyvereseket Ukrajna délkeleti részén. Vlagyimir Putyin az ünnepség alkalmából Barack Obama amerikai elnökkel is tartott egy 10-15 perces nem hivatalos találkozót, amelynek témája szintén az ukrán válság volt. „Putyin és Obama állást foglalt az erőszak és a katonai akciók mielőbbi mérséklése mellett” – hangsúlyozta az orosz elnök szóvivője.

A ragyogó napsütésben megrendezett látványos díszünnepségen ötszáz katonazenész, tíz táncművész és 650 statiszta idézte meg négy jelenetben egy 2700 négyzetméter alapterületű színpadon a „leghosszabb nap”, a D-day eseményeit. A 45 perces előadást a helyszínen óriáskivetítőkön követhették a nézők, köztük 19 állam- és kormányfő, többek között II. Erzsébet brit királynő, David Cameron brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Nicolas Sarkozy és Valéry Giscard d,Estaing volt francia elnök, a televíziók képernyőin keresztül pedig a francia kormány becslése szerint egymilliárdan. A délelőtti brit és amerikai megemlékezések után a délután folyamán Franciaország a kanadai, a holland, a dán, a norvég és a lengyel állam képviselőivel is megemlékezik a normandiai katonai temetőkben a partraszállásban részt vett katonákról.

Normandiában 1944. június 6-án reggel fél hétkor kezdődött meg a partraszállás az Omaha, a Utah, a Gold, a Juno és a Sword elnevezésű partszakaszokon, s a nap végéig 156 ezer katona volt a szárazföldön, őket 12 ezer repülő fedezte. Német részről mintegy 30 ezer katona és 500 repülőgép próbált ellenállni.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. június 08. 11:54
...Egy kiéhezett hadosztályukat elengedhetnél zabrálni 3 napra Párizsban, aztán megkérdezhetnéd a nőket 12-70 között, hogy mi a véleményük róluk, meg rólad!!! F@szfej... A románok után a leggerinctelenebb nemzet Európában...Évekig nyalták az első világháborús hősük vezetésével Hitler valagát, most meg ők az egyik győztes antifasiszta nagyhatalom...röhej...
Ángyán Páván
2014. június 07. 13:24
Eszerint megállapithatjuk, hogy az un. eurokommunizmus nem afféle jóléti állambeli jódógukban nem tudják micsináljanak-féle naiv kacérkodás volt: ezek tényleg komonisták. Na persze annak véres hátrányai nélkül. Igy könnyű.
blaupanter
2014. június 07. 09:31
Hollande mikent beszelnel ma,ha parizsba nem a nemetek,hanem az oroszok vonultak volna be,a sztyeppei eloemberek hordai.A megemlekzesen biztosan nem meltatnad oket.Mi tudjuk milyenek,ereztuk az aldasos megszallasuk minden napjat.Ok akkor is raboltak mikor nem volt haboru,ebben segedkezett rakosi,kadar es bandaja.Ezert elunk olyan szinten,mint ti gall galadok.
Forsz
2014. június 07. 09:03
Kérem, valaki válaszoljon: vajon csak az én gépem keveri a kommenteket? Csak nálam van már 2 napja, hogy az időrendiség szétesett? Vagy ez a Mandiner hibája?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!