Elkezdődtek a kishantosi birtokperek

2014. április 25. 12:05

Három tárgyalást is tartanak pénteken a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ birtokvédelmi ügyében. A központ azt követően vetett az általa korábban bérelt földbe, hogy a bérleti idő lejárt, az új bérlők pedig tavasszal újra felszántották a földet. Összesen nyolc pert indítottak meg eddig az ügyben.

2014. április 25. 12:05

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ bérleti szerződése ősszel lejárt az általa használt földekre, ennek ellenére bevetették a területet. Az új nyertes bérlők tavasszal ezt kiszántották, mondván, most már ők a terület jogszerű használói, és fél éve nem tudják a földet használni. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ szerint viszont a szántással 150 milliós kárt okoztak – idézi fel az Index.

A jegyző által meghozott birtokvédelmi határozatokkal szemben eddig nyolc keresetlevél érkezett a Székesfehérvári Törvényszékre a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyében. Ezen kívül maga a társaság is kezdeményezett eljárást birtokvédelem ügyében. Három tárgyalást pénteken tartanak, a továbbiak május végén várhatók – áll a bíróság közleményében.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. július 05. 17:45
Majd 9 év múlva kiderül, hogy kinek van igaza.
liberálzöld.
2014. július 05. 17:45
Remélem a börtönbe kerül az a disznó, aki miatt semmivé vállt egy 20 éves bio gazdaság. Qrvára nem érdekel, hogy kinek van igaza a földbérlemény ügyében, de a bio gazdaság tönkretétele nemzetgazdaság elleni bűntett.
balbako_
2014. július 02. 19:02
Ráadásul évek óta tudják mikor jár le a bérlet.
Valodi
2014. április 27. 21:07
A Székesfehérvári Járásbíróság három, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett birtokvédelmi perben kezdte meg a tárgyalást 2014. április 25. napján, melyek mindegyikének kizárólag a 2013. novemberi birtokháborítás megtörténte volt a tárgya. Két ügyben tanúbizonyítást követően ítéletet is hozott a bíróság és elutasította az új haszonbérlők keresetét. Jogi álláspontja szerint ugyanis a becsatolt okiratok igazolták, hogy az új haszonbérlőknek tudomása volt arról, miszerint a korábbi haszonbérlő nonprofit kft. a Magyar Állam részére nem adta vissza a perbeli földterületeket. A bizonyítási eljárás során pedig az is igazolást nyert, hogy a kft. semmi olyan konkrét akadályozó cselekményt nem tanúsított, amely birtokháborításnak lenne minősíthető. Ennek hiányában pedig a 2013. novemberi birtokvédelmi igény sem lehet alapos. Az elsőfokú ítélet egyik ügyben sem jogerős, írásbeli kézbesítésüket követően nyílik módja a peres feleknek esetleges fellebbezéseik előterjesztésére. A mai napon tárgyalt harmadik ügyben a megidézett tanú távolmaradása miatt nem került sor a bizonyítási eljárás befejezésére, így a járásbíróság a tárgyalást 2014. július 14. napjára halasztotta. A Székesfehérvári Járásbíróság előtt folyamatban lévő további peres ügyekben az első tárgyalás időpontja 2014. május 28. napjának 13,00 órájára, illetve 2014. május 29. napjának 8,15 és 9,00 órájára került kitűzésre. Székesfehérvár, 2014. április 25. A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!