Újabb könyv jelent meg az evangélikus egyház állambiztonsági kapcsolatairól

2014. február 24. 19:46

Bemutatták az evangélikus egyház és a kommunista diktatúra állambiztonsága viszonyát feldolgozó könyvsorozat második részét hétfőn Budapesten. Prőhle Gergely, az egyház országos felügyelője, külügyi államtitkár szerint erkölcsileg fontos a téma feldolgozása, ugyanakkor nem lehet általánosítva ügynöközni.

2014. február 24. 19:46

Az evangélikus egyház állambiztonsági kapcsolatairól szóló könyvsorozat második kötetét mutatták be hétfőn Budapesten. A Luther Kiadó és a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottsága által megjelentetett kiadvány címe: Egyházvezetők 1. – Káldy Zoltán, Ottlyk Ernő.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője a bemutatón azt hangsúlyozta: kettős érzései vannak a könyv bemutatása miatt, mivel egy „boldogabb” országban nem kellene ezzel a témával foglalkozni. Hozzátette: az evangélikus egyház az egyetlen, amely a kommunista titkosszolgálati múlt feltárásával szervezetként következetesen foglalkozott.

Kitért arra is, hogy a tényfeltárás nem a legfontosabb feladata az egyháznak, ugyanakkor erkölcsileg, egyháztörténetileg fontos, hogy a nyilvánosságra kerüljenek az eddig titkos adatok. Hozzátette: a feltárással és azzal, hogy beszélnek az állambiztonsági múltról, az egyház többi tevékenységét is hitelesítik.
 
A felügyelő elmondta azt is: felmerült a kérdés, hogy lehet-e a tettes áldozat. Kifejtette: akik az ártás szándéka nélkül áldozattá váltak és nem tudtak nemet mondani a beszervezésre, azok „abszurd módon” az egyház túlélését segítették elő. Szerinte nem lehet általánosítva „ügynöközni”, különbséget kell tenni a tevékenységet között.
 
Gyarmati György történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója a könyv bemutatásakor elmondta, a készítők „tisztességgel” eleget tettek a megbízatásnak, tényfeltáró bizottságként teljesítették feladatukat, a két szereplőt, Káldy Zoltánt és Ottlyk Ernőt áldozatként és tettesként is bemutatják.
 
Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke azt mondta, mérföldkőnek számít a kötet megjelenése, mert az egyházaknak is példát ad arra, hogyan lehet a kérdéshez viszonyulni, emellett „fontos és járható” utat mutat. Bemutatja a manipulációkat, az egyház belső bomlasztásának folyamatát és azt is, hogyan kerítette be az állambiztonságok azokat az embereket, akikből egyházvezetők lehettek.
 
Emellett a könyv tágabb kontextusba helyezi az egyház helyzetét, és bemutatja az
akkori egyházpolitika hátterét is.
 
A két, már nem élő evangélikus püspök állambiztonsági kapcsolataival foglalkozó kötet bemutatóján jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2014. február 24. 23:37
„egy "boldogabb" országban nem kellene ezzel a témával foglalkozni” Hát b*zmeg, fideszes pofátlanság... Ők bujtogatják az ügynökeiket és besúgóikat, többször is leszavazták az LMP javaslatát az ügynökügyek rendezéséről: http://goo.gl/jioDgN http://goo.gl/LLhNfi http://goo.gl/k4ERnU http://goo.gl/321JF2 „két, már nem élő evangélikus püspök állambiztonsági kapcsolataival foglalkozó kötet” Igen, így könnyű... mi lesz azokkal, akik élnek, virulnak, és a mai napig is a fideszes vörös s*ggeteket nyalják? http://goo.gl/mxDht3
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!