Mobil-kereszténység: vallásos alkalmazások

2014. február 11. 14:01

A hit találékony: bizonyítja ezt a ma fellelhető, okostelefonok számára készített keresztény applikációk szép száma is. Egy ilyen eszköz birtokában többé nem lehet kifogás, ha nem fér be a táskánkba a Biblia, netán a breviárium, vagy senki nem tudja a környéken, hol a legközelebbi templom és mikor kezdődik a mise. Nézzük, milyen hasznos és üdvös alkalmazások állnak a keresztény ember rendelkezésére!

2014. február 11. 14:01
Huszthy Zita

Minden katolikusok kompakt alkalmazása az AndroKat, melynek célja egyesíteni a jelenleg elérhető katolikus mobil-alkalmazások nyújtotta lehetőségeket és internetes szolgáltatásokat. Megtaláljuk benne a liturgikus szövegeket (bibliai szövegek, zsolozsma, katekizmus), a katolikus hírportálokat, imádságokat, hazai és határon túli katolikus rádiók online adásait és egy gyónás-alkalmazást. Utóbbi óva int: „Figyelem! Az alkalmazás használata nem helyettesíti a szentségi gyónást!” (Android)

Az evangélium közvetítésére két applikáció is készült a katolikus híveknek. Az egyiket Leelőssy Ádám gondozza a Szent István Társulat Biblia-fordítását használva, a szövegeket a megfelelő napok és ünnepek szerint rendezve. Találunk benne az adott napra szóló evangéliumot, szentleckét és olvasmányt; a jövőbeni frissítéseknél a Szentiras.hu szövegeit is felhasználják majd. (Android) Az Evangélium 365 nevű alkalmazást Horváth István Sándor zalalövői plébános állította össze az egyik híres Biblia-fordítás, a Káldi-Neovulgáta szövegéből. Az egyszerű, és kifinomult felhasználói felületeken az aktuális evangélium jelenik meg egy rövid elmélkedés kíséretében. (Android, iOS)

Az evangélikusok számára is gondoskodtak a fejlesztők arról, hogy az Isten szava a metrón, az iskolai szünetben vagy sorban állás közben is elérhető legyen. Az alkalmazás napi egy-egy igét jelenít meg az Ó- és az Újszövetségből, illetve megtalálható benne a magyarországi evangélikus templomok kereshető adatbázisa is. (Android)

Elek László jezsuita szerzetesnek (akivel a Mandiner interjút is készített a Szentiras.hu kapcsán) köszönhetjük a magyar nyelvű zsolozsma-alkalmazást, akiben szemináriumi évei alatt merült fel a gondolat, hogy a lapok és könyvjelzők közti keresgélés egyszerűsíthető az informatika segítségével. A nemzetközi terepet feltérképezve akadt a szlovák és cseh nyelven futó zsolozsma-applikációra. A programba hamar sikerült integrálni a magyar nyelvű szövegeket, a munkához több felvidéki magyar is csatalakozott. Az eredeti szlovák alkalmazás fejlesztője, Juraj Vidéky magyarul nem tud, de a közös munka kedvéért megtanulta a zsolozsma szakszavait és barátait kérte meg, hogy fordítsák le neki a magyarul kapott észrevételeket és kéréseket. Számára első pillanattól fontos volt a közös munka, hogy bebizonyíthassa, igenis létezhet szlovák-magyar együttműködés és barátság. (Android, Windows; az iOS-verzió még fejlesztés alatt áll.)

Egy hazai start-up fejlesztésében kerül heteken belül a világpiacra az angol és magyar nyelvű eCamino alkalmazás. A világ legforgalmasabb zarándokútjának applikációját a fejlesztők többek közt offline térképekkel, szótárral, lelki útmutatóval látták el és külön felületet biztosítottak az élmények megosztására. Már a debütálás előtt jelentkeztek tesztelők Kanadából, Lengyelországból, Ausztráliából és Argentínából. (Elérhető lesz: iOS-on, Androidon és Windowson.)

Angol nyelven számtalan, hittel kapcsolatos keresztény applikációt találunk, bár a kínálat gyakran cifrább, mint egy lourdes-i kegytárgybolt választéka. Zömmel vallásos zenék, rádió- és tévéműsorok, csengőhangok, háttérképek, napi imádságok és társkeresők alkotják a keresztény applikációk univerzumát.

A The Pope Appben, vagyis a pápaalkalmazásban Ferenc pápa elmélkedéseit, a vele kapcsolatos eseményeket, videókat és a vatikáni híreket találjuk meg, sőt webkamerán keresztül élőben is követhetjük a Szent Péter téren folyó aktuális eseményeket. (Android, Windows)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2014. február 16. 15:12
Végül is ez is üzlet. Isten & fia Corp.
kesztió
2014. február 16. 15:12
„Eleve amiben elektromosság van, az a sátántól származik.” (Pozsonyi Ádám)
regiszter
2014. február 11. 20:21
Van horoszkóp is, meg tenyérjóslás, zsolozsma miért ne legyen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!