Túl sok ügye van a strasbourgi bíróságnak, formai szigorítások jönnek

2013. december 20. 11:11

Szigorodik a strasbourgi bíróság szabályzata, januártól már csak formanyomtatványon lehet beadvánnyal fordulni a testülethez. A módosítás oka, hogy rengeteg elintézetlen ügye van a bíróságnak, és így akarják megrostálni az újabb kérelmeket.

2013. december 20. 11:11

Januártól csak formanyomtatványon lehet beadványt intézni a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz, amely néhány adat hiánya esetén vissza is dobhatja azt. Ezen kívül a mellékleteket is szigorú sorrendben, sorszámozva kell csatolni.

A szőrszálhasogatás oka, hogy hatalmas a bíróság ügyhátraléka: tavaly több, mint hatvanötezer ügy érkezett és összesen 128 ezer ügy volt függőben, ennyit pedig képtelenség időben elintézni.

A szigorítások folytatódni fognak, a jövőben várhatóan hat helyett négy hónapon belül kell majd a bírósághoz fordulni, de az erről szóló nemzetközi szerződést még nem ratifikálta a szükséges számú állam – írja az Index.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. január 16. 16:40
"A módosítás oka, hogy rengeteg elintézetlen ügye van a bíróságnak, és így akarják megrostálni az újabb kérelmeket." A jogállamiságot kéne védeni és nem lenne ennyi felülvizsgálati kérelem.
drkovax
2013. december 29. 14:04
Ha ezt a szabályozás módosítást a magyar parlament vezeti be, akkor már itt vannak Strasbourgból siratni a felszámolt jogállamot... ;-)
luga
2013. december 29. 14:04
Ha még sok olyan ítéletet hoznak, mint a vörös csillag jó, horogkereszt rossz, akkor csak gebedjenek bele az ügyhátralékukba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!