A Zöldekkel már biztosan nem köt koalíciót a CDU/CSU

2013. október 16. 08:19

Mindkét fél úgy véli, hogy hiányzik az az alap, amelyre fel lehetne építeni a koalíció. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a megbeszélések jót tettek a német demokráciának: szerintük ugyanis az egész köztársaságnak jó, és haladás, hogy komolyan felmerül a konzervatívok és a Zöldek közös kormányzása.

2013. október 16. 08:19

Két forduló után eredménytelenül zárult Németországban a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a Zöldek egyeztetése a közös kormányzás lehetőségeiről, a parlamenti választásokon győztes konzervatív pártok így csak a szociáldemokrata párttal (SPD) tárgyalnak tovább a kormányalakításról.

A konzervatívok és a Zöldek berlini megbeszéléseinek több mint hat órán át tartó második fordulója után, szerdára virradó éjjel a CDU és a bajor CSU főtitkára, valamint a baloldali ökopárt társelnökei egyaránt azt mondták, hogy a puhatolózó tárgyalásokat nem követi hivatalos koalíciós tárgyalás, mert nincs kellően erős alap, amelyre fel lehetne építeni egy teljes törvényhozási cikluson keresztül kitartó koalíciót.

Hangsúlyozták viszont, hogy nyílt és konstruktív megbeszéléseket folytattak, ami kedvez a német parlamentáris demokrácia fejlődésének. Az „egész köztársaságnak jó”, és haladás a demokratikus kultúrában, hogy komolyan felmerült a konzervatívok és a Zöldek közös kormányzása – emelte ki Cem Özdemir, a Zöldek társelnöke. A jobboldali pártszövetség és a baloldali ökopárt között „hidak épültek”, amelyek ugyan nem elég szilárdak ahhoz, hogy négy évet kibírjanak, de nem is dőlnek össze attól, hogy a Zöldek ellenzékben maradnak – tette hozzá.

A kormányalakítási folyamat következő lépése az, hogy a konzervatívok meghívják az SPD képviselőit egy újabb, harmadik programegyeztető megbeszélésre, amelyet várhatóan csütörtökön tartanak majd – mondta Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

Hozzátette: a konzervatívok és a Zöldek között a legtöbb területen nem mutatkozott áthidalhatatlan távolság, de a Zöldek adóemelési terveivel nem tudnak egyetérteni. Alexander Dobrint, a CSU főtitkára hangsúlyozta: a Zöldek nagy utat tettek meg a konzervatívok felé, ami a várakozásokat felülmúló eredmény és kellemes meglepetés, de a konzervatívokhoz még így is a szociáldemokraták állnak közelebb.

Claudia Roth, a Zöldek társelnöke üdvözölte, hogy a konzervatívok az eddiginél nyitottabban viszonyulnak egyebek mellett a kettős állampolgárság intézményéhez és a bevándorlás- és menekültpolitika reformjához, de egy sor kulcsfontosságú területen, például a munkaerőpiaci szabályozás átalakításában, a fegyverexport korlátozásában és Törökország uniós tagságának kérdésében nem látszik lehetőség közös álláspont kialakítására. Ezért a Zöldek tárgyalódelegációja nem javasolja a párt pénteken kezdődő kongresszusán, hogy koalíciós tárgyalást kezdjenek a konzervatívokkal.

A konzervatívok nagy fölénnyel nyerték meg a szeptemberi választást, de nem szereztek abszolút többséget, koalíciós társuk, a liberális FDP pedig kiesett a Bundestagból, ezért új partnert kell találniuk a kormányzás folytatásához.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. október 16. 09:04
nem baj az, a zoldekrol gyorsan kiderul hogy ahogy elkezdenek "erni" vorosek lesznek :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!