Tombol a szél a fővárosban

2013. szeptember 17. 16:51

Több autót is megrongáltak a szél miatt kidőlt fák Budapesten. Az OMSZ másodfokú riasztást adott ki a viharos szél miatt a fővárosra és több Pest megyei járásra.

2013. szeptember 17. 16:51

Három autóra dőlt fa a fővárosban kedd délután a heves széllökések miatt. Vélhetően emiatt egy ember is megsérült  tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Kisdi Máté elmondta, a VI. kerületi Bajza utcában egy nagyobb fa rádőlt egy autóra; a mentők egy embert ápolnak a helyszínen. Az I. kerületi Málna utcában, valamint a XXII. kerületben szintén fa dőlt autóra. A XVI. kerületi Hunyadvár utcában két villanyoszlop kidőlt, emiatt ott áramszünet van.

Kisdi Máté közölte: kedd délutánig több mint húsz riasztás érkezett a fővárosi tűzoltókhoz az erős szél miatt, általában faágak törtek le, amelyek zavarják a közlekedést. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arra kérte az ingatlanok tulajdonosait, hogy a heves szél miatt zárják be az ajtókat és ablakokat, a redőnyöket pedig úgy állítsák, hogy ne kaphasson beléjük a szél.

Korábban a viharos erősségű szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki Budapestre és Pest megye több járására. Ezeken a területeken a következő órákban óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökésekre is számítani lehet. A citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést 12 megyére adták ki (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megye). Ezeken a területeken is lehetnek 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében kiemelte: viharos széllel, intenzív csapadékkal, néhol zivatarral hidegfront vonul át az ország fölött. Mint írták, a már lehullott esővel együtt a Dunántúl nyugati és északi részén területi átlagban is 20 milliméter feletti napi csapadék várható. Kisebb körzetekben másutt is lehullhat hasonló mennyiség.

Az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúlon, majd kora délutántól már az Alföld középső és délnyugati részén, estétől pedig északkeleten is várhatóan elérik a 60-75 kilométeres erősséget. A Balaton térségében, a budai hegyekben és a főváros budai oldalán 80-90 kilométeres széllökések is előfordulnak. Estére a Dunántúlon már veszít erejéből a szél, majd éjszaka keleten is mérséklődik.

A front mentén délutántól a Tiszántúlon és északkeleten valószínű zivatar, amelyet kisebb méretű jég, viharos szél kísérhet, és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is eshet. Heves zivatarnak viszont kicsi a valószínűsége - írta a meteorológiai szolgálat.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. szeptember 17. 18:19
"Fújj, szél, szakadj meg, fújj, dühöngj! Vihar, "
Taxin
2013. szeptember 17. 18:08
Ez a náci Zorbán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!