Corlatean: Románia és Magyarország megbékélt

2013. március 04. 19:17

A román külügyminiszter szerint a román-magyar stratégiai partnerség 2003-as aláírása óta megvalósult a két ország közötti megbeszélés, ez pedig többletértéket ad az együttműködésnek.

2013. március 04. 19:17

Románia szemszögéből megvalósult a román-magyar megbékélés, ami többletértéket ad a két ország stratégiai partnerségének – jelentette ki a román külügyminiszter Bukarestben hétfőn magyar kollégája jelenlétében.

Titus Corlatean a román-magyar stratégiai partnerség aláírásának tizedik évfordulója alkalmából tartott Martonyi János külügyminiszterrel közös konferenciát. Ebből az alkalomból elmondott beszédében a román diplomácia vezetője a két ország stratégiai partnerségének fontosságát méltatta. Corlatean szerint Románia és Magyarország tíz év alatt szoros, pragmatikus, párbeszéden és együttműködésen alapuló viszonyt alakított ki egymással.

Corlatean felidézte a tíz évvel ezelőtti pillanatot, amikor 2002. november 29-én Románia és Magyarország akkori miniszterelnökei aláírták a stratégiai partnerségről szóló megállapodást. Corlatean szerint különös jelképes üzenete volt akkor, hogy Magyarország miniszterelnöke először vett részt Budapesten Románia nemzeti ünnepén, amely megerősítette – mondta –, hogy román szemszögből megvalósult a román-magyar megbékélés. A stratégiai partnerség jelentőségét alátámasztja – folytatta Corlatean –, hogy Románia elsőként Magyarországgal tartott együttes kormányülést, ami különösen hasznos eszköznek bizonyult. Mint mondta, az elmúlt tíz évben tíz államfői, huszonhárom kormányfői és harminchárom külügyminiszteri találkozó zajlott le a két ország között, és számos közös projekt jött létre.

Rámutatott: a gazdasági válság ellenére a két ország kereskedelmi kapcsolatainak értéke 2011-ben 7,3 milliárd euró volt, és jó remény van arra, hogy 2012-ben ez nőtt. Corlatean szerint Magyarország számára Románia immár két egymást követő évben is a második legfontosabb kereskedelmi partner. Közölte, hogy Romániában 11 500 vállalat működik magyar tőkével, míg Magyarországon 6 ezer román tőkével rendelkező vállalat fejti ki tevékenységét. A két ország kereskedelmi mérlegének Románia szemszögéből való kiegyensúlyozása érdekében a felek megállapodtak, hogy Budapesten román-magyar kereskedelmi kamara létesül - mondta Corlatean.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libatolvaj
2013. március 05. 10:45
A "jobboldali" FIDESZ elkuldte 3\3-as gilderbergmartonyit, hogy a magyar nemzetet képviselje. Seggnyalàsbol kivàllo.
tóth mária
2013. március 05. 10:26
Porhintés a szöveg. Fico detto.
nyugalmazott tanár
2013. március 05. 09:52
"Corlatean: Románia és Magyarország megbékélt" azzal a tudattal, hogy tárgyalnivalónk majd akkor lesz, ha visszadaták a hegyeinket...
Necoure Yamakee
2013. március 05. 07:35
Magyar szempontbol pedug nem valosult meg. Tepkeditek az oshonos, befogado magyarsag zaszlajait, bezarjatok az iskolaikat, levaltjatok a magyar vezetoket, szetbarmoljatk ezer eves strukturaikat. Kapjatok be. Mindamellett a szekely tokosseg is csak legenda, szep csondben, mindenfele harc nelkul feladjak oseik oroket es eltunnek. Amit a torok, a tatar es a habsburg nem tudott elintezni, a fene nagy demokracia es eu-s onrendelkezesi paradigma megteszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!