Cameron: Rendkívüli jelentőségű nap a katolikusok számára

2013. március 14. 06:53

Twitterüzenetben méltatta a szerdán megválasztott új katolikus egyházfőt a brit miniszterelnök, és üdvözölték Ferenc pápa megválasztását a brit egyházak vezetői is.

2013. március 14. 06:53

David Cameron konzervatív párti kormányfő rövid üzenetében közölte, hogy a világszerte 1,2 milliárd hívőt számláló katolikus közösség rendkívüli jelentőségű napjává avatta a szerdai napot „Őszentsége, Ferenc pápa megválasztása Róma 266. püspökévé”. Vincent Nichols, Westminster érseke, az angol-walesi katolikus egyház legfőbb vallási méltósága szerda esti közleményében az Angliai és Walesi Katolikus Püspökök Konferenciájának nevében adott hangot nagy örömének azzal kapcsolatban, hogy Jorge Mario Bergogliót „Szent Péter 266. utódjává és a katolikus egyház főpapjává választották”.

Nichols érsek elődje, Cormac Murphy O'Connor bíboros, Westminster előző érseke szerda este a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Ferenc pápa személye „talán meglepő, ugyanakkor ihletett választás”. O'Connor szerint az új pápa „szerény és nagyon intelligens” ember, aki „ösztönösen együtt érez a szegényekkel”. A bíboros szerint Ferenc „új stílust” fog meghonosítani a katolikus egyházban, „egyszerű életvitele pedig az egész világnak nagyszerű példát mutat”.

Hozzátette: az, hogy latin-amerikai pápát választottak, tükrözi azt a tényt, hogy a katolikus egyház olyan mértékben vált globális egyházzá, mint soha korábban. Nagy-Britanniában 5,3 millió katolikus él; ez a brit lakosságnak hozzávetőleg a 9 százaléka. Justin Welby, Canterbury érseke, a világszerte 77 millió hívőt számláló – Nagy-Britanniában államegyháznak számító – anglikán unió vallási főméltósága, aki maga is csak néhány hete tölti be tisztségét, szerda esti nyilatkozatában kijelentette, hogy az új pápa megválasztása nagy jelentőséggel bír minden keresztény, így az anglikánok számára is.

Welby érsek közölte: várja az alkalmat, hogy találkozhasson Ferenc pápával, és azt, hogy elődeik örökségére építve folytathassák a közös munkát. Canterbury érseke szerint az új katolikus egyházfőről köztudott, hogy „Latin-Amerika szegényeit szolgáló, velük együtt érző lelkipásztor, akinek igazi tartása van, és akinek egyszerű, szent életvitele figyelemreméltó”.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2013. március 14. 13:45
Így igaz, Cameron képmutató.
az imaszoba forgatómotorja
2013. március 14. 13:44
hazug szar Cameron te támogatod a buziházasságot ne próbálj képmutató módon jó színben feltűnni a katolikusok előtt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!