Költségvetési gondok miatt nyugdíjazzák a tanárokat

2013. február 26. 14:51

Máté András szerint nem kell másfajta okokat keresni, kizárólag a költségvetési nehézségek miatt küldenek el egyes nyugdíjkorhatárt elérő oktatókat az ELTE BTK-ról.

2013. február 26. 14:51

Akik elérték a nyugdíjkorhatárt, azok közül kivették a leginkább nélkülözhetetleneket, a többieket pedig elküldték” – mondta az Oktatói Hálózat tagja az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Máté András szerint nem kell ezúttal másfajta okokat keresni, „az életkor volt az elbocsátások oka”.

Máté András kifejtette: „vannak olyan tudományágak, ahol az ember fiatalabb korában produkál, de a bölcsészettudományokban ez nem így van”. A meneszteni kívántak közül többen is „tudományáguk legelső élvonalába tartoznak” – utalt ezzel a professzor többek között a hírekben felmerülő Tverdota Györgyre vagy Tarján Tamásra. „A bölcsészkar költségvetésének több, mint 99 százaléka bérköltség, csak ezen lehet megtakarítani” – tette hozzá Máté, aki egyébként a Logikai Tanszék tanszékvezetője az ELTE BTK-n. Mint mondta: az elmúlt két évben a Filozófiai Intézet létszáma is egyharmadával csökkent, a Művészettörténeti Intézet oktatói létszáma pedig a felére. „Itt súlyos szellemi értékeke kerülnek ki az oktatásból” – jelentette ki.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. február 26. 17:30
Ha annyira bölcsek, akkor nyilván megértik.
betyár
2013. február 26. 17:17
"A bajok akkor kezdődtek, amikor az Antall-kormány (valószínűleg politikai okokból) felmondta a Soros Alapítvány és az ELTE szerződését, amelynek értelmében az egyetem átvette volna az alapítvány által létrehozott tanszékeket. Vagyis az ELTE nem vállalta a szak finanszírozását, csak nagylelkűen elfogadta, hogy külső forrásból (az MTA Nyelvtudományi Intézetének költségén) taníthatunk, és ELTE-diplomát, majd doktori fokozatot adhatunk. Ezután a Soros Alapítvány még sokáig támogatta a mi tanszékünket különböző pályázati formákban, de körülbelül tíz éve ennek is vége lett" akkor mi a probléma? nem is az elte-nek kellene finanszírozni, forduljanak az mta-hoz.
betyár
2013. február 26. 15:52
“Radnóti Sándor végül azért maradhat, mert a nyolcvanas években, rendszerellenes értelmiségiként 10 évig nem dolgozhatott, így most nincs annyi munkával töltött éve, hogy elfogadható nyugdíjat kapjon.” szegényke. nem dolgozhatott. ezek tényleg hülyének néznek mindenkit. ha ez lenne az ok, akkor nem lenne meg a kellő hosszúságú munkaviszonya. de nem ez a probléma: kevés lenne a nyugdíja, mert ellenálló volt. bah. nem vették fel sehova. hátpersze. most aztán láthatja nádasdy, kálmán és a többiek, hogy köztük is vannak még egyenlőbbek.
lantose70
2013. február 26. 15:48
Azért érdekes látni, hogy a liberális értelmiség, aki 1990-ben a piacra, a hatékonyságra, a strukturális reformokra hivatkozva támogatta a nem gazdaságos bányák, gyárak bezárását, és magasról tojt rá, hogy mi lesz az utcára kerülő tömérdek alulképzett kétkezi munkással, most körömszakadtáig védi az állásait. Megértem persze, csak hát álszent egy dolog ez. A cél annak elérése, hogy a logika és az elméleti nyelvészet tanszék eldöntse, hány logika kurzusra, hány elméleti nyelvészre van szükség - elvégre ők a szakértők - és az egyetemi autonómi védje őket attól, hogy az adófizetők bármilyen módon beleszólhassanak, mire megy el a pénzük. Ilyen egyszerű az egész. Gyorsan hozzáteszem: nem akarom a kormányt védeni, érthetetlen, hogy miért van 50 milliárd a Forma-1-re, és kb. 30 milliárd a focira, ha az egyetemekre nincs. A kormány megszorításai ráadásul nem az átláthatóságot és a képzés színvonalának javítását szolgálják, egyszerűen csak pénzt vonnak el, amitől a már most is gagyi képzés még gagyibb lesz. Most majd nem 4-5 elméleti nyelvészt képeznek évente, hanem 2-t, de ezek még kevesebbet érnek majd. Az egész rendszer beteg. Miért kell angol szakon évente többszáz titkárnőt, stb. képezni közpénzből? Miért az én adómból tanul tucatnyi mongol szakos, médiák, stb? Minek kell állami pénzen fenntartani huszonegynéhány intézményt, amelyek zöme nem képes olyan diplomát adni, amely munkaerőpiaci vagy tudományos értékkel bír?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!