Hallgatói szerződés: érvek és ellenérvek

2013. február 14. 09:33

A felsőoktatási helyettes államtitkár szerint amíg nem lesznek itthon versenyképes fizetések, addig is kell „valami”, ami szerintük a hallgatói szerződés.

2013. február 14. 09:33

A kormány szerint azért van szükség hallgatói szerződésre, mert az ország nem engedheti meg magának, hogy gazdagabb országoknak képezzen munkavállalókat.

A diákok szerint viszont nem a röghöz kötésnek hívott szerződésre lenne szükség, hanem munkahelyekre és jó fizetésre, és akkor magától megoldódna a probléma. Kiss Dávid, a HÖOK alelnöke úgy véli, nem erőszakkal kell itthon tartani a diákokat, hanem olyan országot kellene építeni, ahol a fiatalok megtalálják a boldogulásukat, és itthon akarnak maradni.

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes-államtitkár szerint is javítani kell a körülményeken, de a hallgatói szerződésekről akkor sem mondanak le. Ahogy az RTL Klubnak fogalmazott: „addig is azonban, amíg Magyarország nem engedheti meg magának, hogy az orvosainak annyi pénzt fizessen, mint Norvégiában, addig is kell valami.” Ez pedig szerintük a hallgatói szerződés, amit az alaptörvénybe is belefoglalnának.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mérték 44
2013. február 15. 09:23
Azt gondolom, hogy Dr. Klinghammer István , aki az ELTE TTK tanára legalább 35 éve, 5 évig volt az ELTE rektora, előtte hosszú ideig dékán szintén az ELTE-én, a MTA rendes tagja, nem mellesleg a Térképtudományok doktora, hamarosan TÖKÉLETESEN helyreteszi a vitás dolgokat, neki ebben több, mint 30 éves gyakorlata van!!!Kiváló szakember, és ember! Engem tanított , csak szuperlativuszokban tudok róla nyilatkozni!!! Itt néhányan írták , hogy Klinghammer Király, mert Ők is ismerik, őket is tanította! Én azt mondom Ő Királyabb a Királynál, RENGETEG ÉRDEME VAN! Ő AZ AZ EMBER, AKI ÚGY TUD KÉRNI, ELVÁRNI, MIKÖZBEN MINDENT MEGAD HOZZÁ! Kítűnő a konfliktus kezelő képessége, és általában VALÓBAN kiemelkedő tehetségű ember, megnyugtatok Mindenkit, nála KIZÁRT HASONLÓ PROBLÉMA , mint ELŐDJÉNÉL, MIVEL Ő EGY NAGY TUDÁSÚ, NAGY KALIBERŰ EMBER! EGYÉBKÉNT PEDIG, HOGY A HAHÁ-NAK van politikai vonulata, célja, ez egyértelmű, ilyen szervezetten fellépni...másképp nem lehet...!!! És ezt el is ismerték már!!! Úgy hogy nagyon résen kell lennünk, és ÓVNI AZ ORSZÁGUNKAT MINDEN ÁRON, MINDEN JOGILAG ELFOGADOTT ESZKÖZZEL! NEM TARTOM KIZÁRTNAK, HOGY VALÓBAN MEG AKARTÁK A LEGALJASABB, legrafináltabb módszerekkel dönteni a kormányt...:(((! Így most a legokosabb emberre volt valóban szükség!!
=nessuno=
2013. február 14. 22:20
Szakmunkás is fizessen, ha elmegy! Meg az is, aki nem használja szakirányosan a megszerzett diplomát! Demagógok.
pierre bayle
2013. február 14. 18:40
Egyetemista csürhe támadott meg békés focidrukkereket. Az új stadionjukban nyugodtan szotyolázó-zsidózó drukkerek hirtelen azt vették észre, hogy a biztonságukat óvó rendőrök eltűnnek, majd hipszterszemüveges, lódenkabátos fiatalok özönlenek be otthonosan összeokádott szektoraikba és Bourdieu-szövegekkel, rímtelen verssekkel, fizikai képletekkel és festmények reprodukcióival hadonásznak. „Szörnyű volt – nyilatkozott még mindig elcsukló hangon Brutál „Szecskavágó” István, a KÖZGÉP SE vezérszurkolója, akit a helyszínen felállított egyik mobil mentális elsősegélyhelyen ért utol riporterünk. Mindenfelé latin szavak, ködös axiómák, hosszú körmondatok és érthetetlen képletek röpködtek. Egy 35 kilósnak látszó, feketére festett hajú lány megfenyegetett, hogy kielemzi az egómat!” A megfélemlített szurkolók egymást eltaposva menekültek a stadionból, többen nyolc napon túl gyógyuló kulturális sérülést szenvedtek. Egy ultrának Egon Schiele „A szék és a kancsó szerves mozgása” című festményének színes nyomatát tartották az orra elé, ő jelenleg még kómában van. A helyszínre gyorsan kiérkezett a TEK kultúraelhárító-kommandója, akik a sérült drukkereket elsősegélyben is részesítik: éppen a „Fradika, fradika, hőőő-hőőő, zsuppsz!” című nótát énekeltetik velük és a Kerényi-művésztelep képeiről készült diákat vetítenek. „Sajnos, egyre gyakoribb az efféle értelmiségi huligánkodás – mutatott rá Klinkhammer István, a diákbűnözés elleni fellépésért felelős frissen kinevezett államtitkár. A kormány eltökélt szándéka, hogy rövid időn belül az utolsó egyetemet is megszünteti, és így kifüstöli fészkükből ezeket a tücsökhordákat.” (MTI)
pierre bayle
2013. február 14. 18:37
Holnap lesz az OHÁ-nak egy a kerekasztala, amelyen a pártok szakértői beszélhetnek felsőoktatási elképzeléseikről. A fidesz nem delegál senkit, pedig a szervezők több oktatással foglalkozó politikusukat megkeresték. Ha jól vagyok tájékozva, Pokorni eljött volna, de aztán mégse. Jobbikost nem hívtak, minek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!