Jogsértőnek találta az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat a Human Rights Watch

2012. december 25. 11:23

A nemzetközi emberjogi szervezet jelentése szerint a Hamász és a többi palesztin fegyveres szervezet megsértette a nemzetközi hadi jogot.

2012. december 25. 11:23

A Hamász és a többi palesztin fegyveres szervezet megsértette a nemzetközi hadi jogot az izraeli települések elleni támadásokkal, valamint azzal, hogy a Gázai övezet civilek által sűrűn lakott területeiről indították rakétáikat a novemberi hadművelet során – olvasható a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberjogi szervezet hétfőn kiadott jelentésében. „A palesztin fegyveres csoportok világosan kinyilvánították, hogy céljuk a civilek elleni támadás – jelentette ki Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója, hozzátéve: – Jogilag védhetetlen, hogy lakott területekre lőtték ki rakétáikat.” A palesztin fegyveresek rendszeresen sűrűn lakott területekről lőttek, lakások, üzletek és egy szálloda közeléből, kitéve az izraeli ellentámadás veszélyének a civil lakosságot – áll a HRW jelentésében. 

 
Az emberi jogi szervezet példákat is felsorolt a rakétakilövések helyszíneire, és megemlítette a föld alatti alagutakat is. A HRW elítéli a palesztin fegyvereseket azért is, mert a rakéták útnak indítása előtt nem figyelmeztették, nem szólították fel távozásra a gázai civileket. „A többnyire irányíthatatlan rakétákból álló, korlátozott fegyveres arzenál nem igazolja a háborús jog figyelmen kívül hagyását, az képességüktől függetlenül mindkét félre érvényes” – vélekedett Whitson. „A Gázát irányító hatóságként a Hamasznak kötelessége a jogtalan támadások megakadályozása és a felelősök megbüntetése” – közölte a nemzetközi szervezet felelőse. 
 
A HRW múlt héten Izraelt ítélte el az újságírók és sajtószervek ellen intézett támadásért a gázai övezeti hadművelet során, mivel az izraeli katonai szóvivők nem tudták alátámasztani azon állításukat, hogy a médiaközpont jogos háborús célpont lett volna. „Csak mert Izrael azt mondja, hogy egy újságíró harcos volt, egy tévéállomás pedig parancsnoki központ, az még nincs úgy” – jelentette ki akkor Sarah Leah Whitson. Ha egy újságíró a Hamászt, egy tévéállomás pedig az Izrael elleni támadásokat dicsőíti, az még nem teszi a háborús jog alapján célponttá őket, csupán propagandistává – tette hozzá.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!