Értelemellenes-e a vallás?

2012. július 04. 10:12

Ross Douthat, a New York Times konzervatív publicistája szerint az ateisták is hisznek természetfeletti elképzelésekben.

2012. július 04. 10:12

Az intézményes vallásosság hanyatlik, ám az Egyesült Államok pont olyan vallásos, mint egykor volt – nyilatkozta Ross Douthat, a New York Times konzervatív publicistája az egyik legnépszerűbb amerikai talkshow műsorában.

A katolikus Douthat szerint a jobboldal bűne, hogy a vallást antiintellektuálisnak tünteti fel, mire a műsorvezető, a magát ateistának tartó Bill Maher rákérdez, vajon nem maga a vallás értelemellenes-e. Douthat válasza, hogy például a Genezis szó szerinti értelmezése is meglehetősen új fejlemény – a keresztények már az első században sem tudományos leírásnak tekintették azt.

Douthat úgy véli, a vallás megítélése attól függ, ki milyennek tételezi az emberi természetet. Aki hajlamos azt gondolni, hogy az ember alapvetően jó, az a vallásban kényszerítő erőt lát. Ezzel szemben van aki úgy véli – és ez Douthat álláspontja is –, hogy az emberek általában hajlanak a rosszra, függetlenül attól, hogy vallásosak-e vagy sem.

Hogyan hihetik el értelmes emberek, hogy egy kígyó megszólalt? – kérdezi Maher. Még a szekuláris liberálisok is hisznek bizonyos metafizikai elképzelésekben – veti ellen Douthat. Az egyetemes emberi jogok eszméje mi, ha nem ilyesmi?

Helyeselte Bin Laden megölését? – provokálja vendégét Maher. Csak mert az Újtestamentumban számos helyen mondja Jézus, hogy ne ölj, fordítsd oda a másik orcádat is. Douthat szerint ez a hétköznapi viszonyokat illetően így van, ám a keresztény hagyomány része az igazságos háború elképzelése is. Bizonyos esetekben a kormányoknak joga van fenntartani a rendet.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2012. július 26. 23:49
Jó lesz az saját hülyeségnek is.
brabant89
2012. július 25. 16:34
Úgy gondolom, igen, a vallás értelemellenes. Hiszen az a lényege, hogy el kell hinni valamit, akármennyi érv is szól ellene. Az alapelveket nem szabad megkérdőjelezni. Ez azt jelenti, hogy csakis buta emberek lehetnek vallásosak? Nem, ezt nem jelenti. A vallás ugyanis jelenthet érzelmi, erkölcsi kötődést, ami felülírja az értelmi megfontolásokat. Én ugyan nem vagyok pszichológus, tehát érdemben nem tudok hozzászólni az alábbi videó állításaihoz http://www.youtube.com/watch?v=1iMmvu9eMrg de az látható, hogy a jelenlegi pszichológia legalábbis megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy az emberi pszichének milyen tulajdonságai teszik lehetővé, hogy az ember higgyen egy nem látható, vele törődő világ létezésében (amiben a jelenlegi tudásunk szerint semmilyen állat sem hisz).
pierre bayle
2012. július 24. 19:09
Pascal nem egyszerűen "hajlott" a vallásosságra, hanem szigorú janzenista elveket vallott, azaz igen sötét képe volt az emberről és az evilági élet értékéről.
heep
2012. július 24. 19:09
Ez is szélsőséges álláspont. A vallás és az értelem jól megfér egymás mellett. A nagy természettudósok között is számos vallásos ember volt/van. Például Heisenberg, Pascal de még Einstein is hajlott néha a vallásosságra. Nekem van egy patológus barátom, kérdeztem tőle, hogyan lehet együtt élni azzal mit ő lát naponta. Isten hittel válaszolta, pedig igazán értelmes ember. A hit átsegíti az embereket a feldolgozhatatlan tényeken. Sajnos én képtelen vagyok hinni Isten létében, pedig nekem is könnyebbé tenné a dolgokat pár évtized múlva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!