Jaltai csúcs: megosztott visegrádiak

2012. május 06. 15:49

A lengyel és a szlovák elnök elmennek az Ukrajnában, Jaltában rendezett közép-európai államfői csúcstalálkozóra. Václav Klaus cseh és Áder János magyar államfők azonban kihagyják a csúcsot.

2012. május 06. 15:49

Ivan Gasparovic és Bronislaw Komorowski vasárnap megerősítette: részt vesz a közép-európai államfők május 11-12-i jaltai találkozóján - adta hírül a szlovák államfő bejelentésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. „Én elmegyek erre a találkozóra, ha nem döntenek úgy, hogy mégsem tartják meg, mert meggyőződésem, hogy Szlovákia - mint Ukrajna szomszédja - nem kerülgetheti, hogy nyitott párbeszédet folytasson Kijevvel” – szögezte le Ivan Gasparovic. A lengyel államfő a sajtóértekezleten megerősítette: a jaltai konferencia esetében hasonló állásponton van, mint szlovák partnere. „Mindnyájunknak megvan a saját nézetünk erről a kérdésről, és én arra készülök, hogy részt veszek a találkozón. Mi nem parancsolhatjuk meg Ukrajnának, hogy mit tegyen, de azért kell ott lennünk Jaltában, hogy valamit tanácsolhassunk nekik, vagy nyomást gyakoroljunk rájuk” - mutatott rá Bronislaw Komorowski.

Václav Klaus cseh államfő a sajtóértekezleten nem kívánta kommentálni lengyel és szlovák partnereinek - a jaltai csúcstalálkozóra való utazásukat megerősítő - bejelentéseit, ám ő már korábban közölte: nem vesz részt a közép-európai államelnökök jövő heti találkozóján. „Csehország nem szomszédja Ukrajnának, ezért kicsit más a nézőpontja” – szögezte le Václav Klaus. Magyarországot a találkozón Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviselte, mivel: a jelenlegi közjogi helyzet miatt nem vehetett részt magyar államfő az eseményen – tájékoztatta korábban a külügyi tárca sajtóosztálya az MTI-t.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. május 06. 16:40
A találkozó május 11-12.-én van,tehát akkor már be lesz iktatva Áder.Pofátlanság nem elmenni és nem éri meg a többi hülyét követni ebben.Az elnöknek meg kellene ezt gondolni!
durrbele
2012. május 06. 16:16
. „Mindnyájunknak megvan a saját nézetünk erről a kérdésről, és én arra készülök, hogy részt veszek a találkozón. Mi nem parancsolhatjuk meg Ukrajnának, hogy mit tegyen, de azért kell ott lennünk Jaltában, hogy valamit tanácsolhassunk nekik, vagy nyomást gyakoroljunk rájuk” - mutatott rá Bronislaw Komorowski. Nó Savanyú Jóska elnök Úr van még mit tanúlnia a diplomáciából! Az első baromság már megvan.Nem duzzogni kell hanem elmenni és megmondani mi nem tetszik.Ehez kell tökösnek lenni! Pitiánerségben,majrézásban már idomúl a nagy elődökhöz.
kjkj945
2012. május 06. 16:15
http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/dip/jalta.html
Rudolf János
2012. május 06. 15:53
Mi a Kazah testvéri nép megbonthatatlan barátságban hiszünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!