A nemzetek Európája mellett a lengyel elnök

2012. május 08. 12:37

Az európai föderációs elképzelések erőltetése veszélyezteti az integrációt, míg a nemzetállamokban tartott demokratikus választások lehetővé teszik az európai uniós politika kiigazítását – mondta Bronislaw Komorowski lengyel államfő.

2012. május 08. 12:37

A Gazeta Wyborcza című napilap keddi beszámolója szerint a lengyel elnöki palotában hétfőn tartott Európai Vita című konferencián Komorowski a nemzeti korrekció pozitív példájaként mutatta fel a baloldali Francois Hollande francia elnökválasztási győzelmét. Véleménye szerint a tagállamokban tartott választások eredményeit az európai politikusoknak messzemenő alázattal illene fogadniuk.

Komorowski kiemelte, hogy maga is támogatja a föderációs elképzeléseket, de azok forszírozása aktivizálhatja a radikális ellenzéket. Véleménye szerint az európai társadalmak jelenleg konkrét megoldásokat, és nem a jövőre vonatkozó elképzeléseket várnak, így „az Európai Unión (EU) belül érzékelhető renacionalizációs folyamatok” kapcsán nem szabad figyelmen kívül hagyni a tagállamok állampolgárainak szükségleteit, mert különben a következő választásokon a radikális pártok akár megkétszerezhetik eddigi támogatottságukat.

Az államfő elképzelései nem esnek egybe a kormányzat szorosabb integrációt támogató koncepciójával, amellyel Varsó a gazdasági válságot orvosolná. Radoslaw Sikorski külügyminiszter márciusi parlamenti beszédében, a lengyel külpolitika ez évi irányvonalát felvázolva, azt hangsúlyozta, hogy Európa jövője a teljes egyenlőségen alapuló föderáció, amelyet az integráció elmélyítésével és a tartós politikai unió megalapozásával lehet létrehozni.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. május 08. 16:03
Majd francholland és mérkell megcsináéják a rabszolgatartó démokráciát.
tarackos
2012. május 08. 13:22
"Komorowski kiemelte, hogy maga is támogatja a föderációs elképzeléseket, de azok forszírozása aktivizálhatja a radikális ellenzéket." Így beszél egy európai államférfi! A Kaczynski és Orbán féle benáculó csürhétől meg a széljobbtól félti az EU-t, sajnos joggal.
bini
2012. május 08. 13:06
Várható volt, hogy ídő kérdése lesz, hogy Tusk Orbán mellé álljon nem csak ovatosan, hanem nyíltan. Ennek előjele volt a szembenállás az EB mocskos akciójánál, mikor még visszafogottan, de elsőként kiállt a lettekkel együtt, majd jőtt március 25 és az ECOFIN. A Warsoi középeuropai konferencia megszervezése összekötve a kinai ME látogatásával már világossá vált, hogy a lengyelek letettek a korábbi elképzeléseikről, hogy Ők a centrál europához dörgölödnek, főleg német nyomásra és a föderáciot támogasság a nemzetállami europai unio helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!