Fiatal Demokraták Szövetségének ujabb összejöveteléről

2012. április 05. 18:02

A Belügyminisztérium szervei 1988. április 3.-án a 39/1974. számu Minisztertanácsosi rendelet 13. paragrafus 4. bekezdése alapján figyelmeztetésben részesitették a Fiatal Demokraták Szövetsége /FIDESZ/ ideiglenesen intéző bizottságának tagjait.

2012. április 05. 18:02
BM

BELÜGYMINISZTÉRIUM


Tárgy: Fiatal Demokraták Szövetségének ujabb összejöveteléről


JELENTÉS


  A Belügyminisztérium szervei 1988. április 3.-án a 39/1974. számu Minisztertanácsosi rendelet 13. paragrafus 4. bekezdése alapján figyelmeztetésben részesitették a Fiatal Demokraták Szövetsége /FIDESZ/ ideiglenesen intéző bizottságának tagjait – Orbán Viktor, Kövér László, Csaba Iván, Rácz András, Andrássy Miklós – azzal, hogy „megkezdett cselekményük folytatásától álljanak el, mert az bünycselekményhez vezet”.


  Az eljárás ellen Kövér László, Orbán Viktor és Csaba Iván panasszal élt, Rácz András és Andrássy Miklós figyelmeztetést tudomásul vette. Kövér és Orbán azt panaszolta, hogy késön kapták meg az idézést, véleményük szerint cselekményük nem törvényellen és, hogy nem kaptak a figyelmeztetésről irásos határozatot. Csaba Iván indoklása az volt, hogy az intézkedés adminisztrativ jellegü és az ügy rendezésére inkább a politikai párbeszédet tartotta volna alkalmasnak.


  A FIDESZ kezdeményezöi 1988. április 10.-én a „Kisrabló” étteremben ujabb összejövetelt tartottak, ahol mintegy 60 fő jelent meg, közöttük több ellenzéki-ellenséges személy. Nyugati tájékoztatási szervek tudósitóit az összejövetelen nem azonositottunk.


  Ismertetésre került a FIDESZ szervezetének eddig állása, majd az intézkedéssel érintettek számoltak be részletesen a szémlyüket ért „attrocitásról”. Ennek során Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy az ellenük lefolytatott eljárás nem rendőri, hanem politikai jellegü, ezért részükről is politikai válaszra van szükség.
Kifejtette, hogy mind a szervezet, mind a figyelmeztetett személyek nevében a sajtóban megjelentek helyreigazitását kérik, mivel a szervezet nem törvényellenes és nem kezdeményezték a megalakulást, hanem deklarálták. Amennyiben a helyreigazitas nem történik meg, sajtópert inditanak.


  Szájer József az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumának nevelő tanára részletesen ismertette a jogi eljárás lehetséges formáját, felhivta a figyelmet arra, hogy amennyiben „jogi személyként” léphetnek fel, akkor hivatásos ügyvéd felkérését tartja szükségesnek.


  Megfogalmazódott, hogy a FIDESZ által inditandó sajtópernek elvi jelentősége van, bizonyitani kivánják létrejöttük és müködésük jogszerüségét és törvényességét. Ennek érdekében Németh Zsolt a Magyar Tudományos Akadémia tudományos ösztöndijasa javasolta egy „Politikai nyilatkozat” megfogalmazását, amelyet az MSZMP és a KISZ vezető szerveinek juttatnának el. Ebben tiltakoznának az adminisztrativ intézkedések ellen, hivatkoznának az alakuló ülésen résztvett párt és KISZ képviselőkre, akik tanusithatják, hogy legálisan a szocializmus elvi alapjaival összhangban alakitották a szervezetet, bejelentetnék, amennyiben nem vonják vissza az ellenük hozott intézkedéseket, a teljes társadalmi és külföldi nyilvánosság támogatását igénybeveszik. Kijelentették, hogy bármi lesz is a döntés tudomásul veszik, de leszögezik: nem vállalnak felelősséget azért, hogy a jövőben a fiatalok körében milyen”földalatti” szervezetek alakulnak meg.


  A vita során ütköztek az álláspontok. A többség radikális megfogalmazást javasolt, mások ugy vélekedtek, hogy lehetőséget kell biztositani a hatalomnak a téves tájékoztatás miatti hibás döntés korrigálására. Csaba Iván kifejtette, hogy a szervezet megalakitására politikailag nem megfelelő időpontban került sor, inditványozta a szervező munka beszüntetését, mivel nincs szükség „mártirokra”. Javaslatát elutasitották, ezért bejelentette, hogy kilép a FIDESZ-ből.


  A jelenlévők a „Politikai nyilatkozat” megfogalmazásával Németh Zsoltot, Deutsch Tamás jogász és Doth Vilmos közgazdász hallgatókat bizták meg, amelyet legközelebbi ülésükön vitatnak meg.


  Ezt követően a megbeszélést – kisebb létszámban – magánlakáson folytatták. Itt többségi döntéssel ugy határoztak, hogy a FIDESZ szervezését éS a tagtoborzást a jelenlegi formában folytatják. Gyakorlati lépésként a közeljövőben tervezik, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának neves professzoraitól kérnek irásos támogatást, ezzel is bizonyitva a szervezet törvényességét. Ugyanezen célból az Alkotmányjogi Tanácsho is kivánnak fordulni. A FIDESZ megalakulásának tényét az Országos Alágazati Ifjusági Parlamenten is be kivánják jelenteni. Felvetődött továbbá, hogy a jövőben nem nevezik meg képviselőiket, igy nem lesznek olyan szemlyek, akiket „a hatalom” felelősségre vonhat. A találkozon a mellékelt anyagokat és további belépési nyilatkozatokat terjesztettek.


  Tájékoztatták a résztvevőket, hogy a következő összejövetelüket 1988. április 17-én 10 órakor a „Kisrabló” étteremben rendezik.


  A Belügyminisztérium szervei a felsőoktatási intézmények vezetőit tájékoztatják és folytatják az ellenséges célokat realizálni szándékozók ellenőrzését.

Budapest, 1988. április

Kapják:

Lázár György elvtárs
Grósz Károly elvtárs
Aczél György elvtárs
Berecz János elvtárs
Havasi Ferenc elvtárs
Hámori Csaba elvtárs
Fejti György elvtárs
Lukács János elvtárs
Pál Lénárd elvtárs
Szürös Mátyás elvtárs
Kótai Géze elvtárs
Lakatos Ernő elvtárs
Radics Katalin elvtársnő
Varga Péter elvtárs
Köpeczi Béla elvtárs
Markója Imre elvtárs
Szijártó Károly elvtárs

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. április 05. 21:55
(kis)rablóból lesz a legjobb pandúr
rogananti
2012. április 05. 20:41
"A FIDESZ kezdeményezöi 1988. április 10.-én a „Kisrabló” étteremben ujabb összejövetelt tartottak" Kezd összeállni a kép.
rogananti
2012. április 05. 20:40
Jól van viktorka, játszhatod ezt a játékot is, most jöjjenek a fideszes komcsikról a papírok.. ui.: Azt a szíjártó károlyt jobban megvizsgálnám.
dávid
2012. április 05. 18:40
Lázárnál viszont valószinűleg helyes a feltevésed: "Lázár János apja, Lázár György /a fenti képen/ (Isaszeg, 1924. szeptember 15.) tervező technikus, politikus (MKP, MDP majd MSZMP), a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke 1975 és 1987 között, az MSZMP főtitkárhelyettese 1987-1988-ban" http://nemzethir.gportal.hu/gindex.php?pg=16523375&nid=5861426 De milyen jó ez, amikor Pokorni Papa meg Lázár Pap összeülnek a hátsó kertben, hogy hello, emlékszel, mi szerveztünk be hogy beköpd a családodat? szuper hangulat lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!