Megakadt a romák felzárkóztatása az MSZP szerint

2012. április 08. 09:22

Az előző kormány roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja szerint megakadt a romák felzárkóztatása Magyarországon, ebben pedig az Orbán-kormánynak komoly felelőssége van. Április 8. a roma kultúra világnapja.

2012. április 08. 09:22

Az MSZP szerint megakadt a romák felzárkóztatása Magyarországon, és ebben az Orbán-kormánynak komoly felelőssége van. Teleki László, a párt elnökségi tagja a roma kultúra világnapja, április 8. alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: 2002 és 2010 között nagyon sok olyan lépés történt a kormányzó pártok részéről, amely elsősorban az oktatásban és a foglalkoztatásban adott lehetőséget a romáknak a hosszú távú Roma integráció évtizede program keretében. 

 
A szocialista politikus - az előző kormány roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja - úgy véli, e program fő iránya követendő példa lehetne az Orbán-kormány számára, ám tapasztalata szerint a jelenlegi kormány romastratégiája nem erősíti a romák felzárkóztatását. Teleki László elismeri, hogy a rendszerváltást követően az elmúlt kormányok mindegyikének van felelőssége abban, hogyan alakult a kisebbség helyzete és viszonya a többséghez, azonban - véleménye szerint - az elmúlt évben az Orbán-kormány még a stagnálást sem volt képes megteremteni. Különösen drámai a visszaesés az oktatás és a foglalkoztatás területén.
 
Az ellenzéki politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi és a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a cigányság tagjai ne másodrendű állampolgárai legyenek Magyarországnak, és ehhez meg kell teremteni a társadalmi befogadóképességet. „Az MSZP abban érdekelt, hogy a romák bérből, fizetésből éljenek és ne szociális segélyekből. Hasonlóképpen azt várjuk el minden aktuális kormányzattól, hogy a roma gyerekeknek egyenlő esélyt biztosítson az oktatásban, a romák halálozási rátáját csökkentse és a lakhatási esélyeit javítsa” - írta Teleki László, hozzátéve, az MSZP a roma kultúra világnapján arra ösztönzi a romákat, hogy pártállástól függetlenül emeljék fel szavukat a romákat ért sérelmekkel, hátrányos megkülönböztetéssel szemben.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. április 08. 11:10
Felzárkóztatás? Ez inkább egy libikóka: amennyit az egyik fél emelkedik, a másik fél annyit süllyed: a magyarok fizetnek adóznak, elszegényednek, még kevesebb gyermeket tudnak felnevelni,kevesebb egyetemi, középiskolai férőhely, kevesebb kivételezett munkahely, ahol kevés munkával sokat lehet keresni. Minden kedvezmény a cigányoké, uszítva vannak,bűneiket elnézik, mindenütt kivételeznek velük. Rosszabb, mint egy háború, az ellenséges katonákat nem mi neveltük, de a belső ellenséget mi szaporítottuk el.
imres
2012. április 08. 10:46
Teleki elvtárs a politikai élet egyik ocsmány figurája. Kiválóan megél származásából, de nem tett és tesz semmit a cigányok érdekében.
Hunor N.
2012. április 08. 10:37
Teleki elvtárs megígérte, hogy felszámolják a cigánytelepeket, és mindenki szép új házikót kap. Volt rá teljes 8 évük. Kívánom, hogy az összes cigány ember fogjon kezet és dicsérje meg Teleki elvtársat, aki pedig még mindig cigánytelepeken él, az adjon neki egy maflást.
==T==
2012. április 08. 10:13
Miért kell húsvétkor is a kib* cigányokról írni? Legalább ezen a napon szeretnék nem tudomást szerezni a létezésükről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!